Wijnen van Chacra

Chacra

Chacra is in 2003 opgericht door Piero Incisa della Rocchetta in de Argentijnse regio Patagonië. De naam Incisa della Rocchetta is in de wijnwereld zeker geen onbekende, want Marchese Mario Incisa della Rocchetta is de oprichter van het befaamde wijnhuis Sassicaia in Bolgheri. Piero is de kleinzoon van Mario, het vak is hem dus met de paplepel ingegoten. Tijdens een proeverij in New York ontdekt Piero de potentie van pinot noir uit Argentinië. Na een bezoek aan Patagonië weet hij het zeker; hoogstaande Argentijnse pinot noir en chardonnay produceren wordt zijn nieuwe missie.

Na een lange zoektocht naar het beste terroir vindt hij de geschikte plek in het plaatsje Mainqué in de provincie Río Negro in Patagonië. Hier is een ‘chacra’ een stuk grond dat bestemd is voor fruitbouw. Daarnaast zijn chakra’s volgens de traditionele Indiase cultuur de energiepunten in ons lichaam die met alles in het universum in verbinding staan. Piero: “Wijn is een product en dat raakt al onze zingtuigen. Die verbinding wil ik versterken en daarom koos ik voor de naam Chacra”.

De wijngaard is al in 1932 aangeplant en bestaat nog uit de originele, niet-geënte wijnstokken. Om deze zo zorgvuldig mogelijk te onderhouden past men de biodynamische regelgeving toe. Naast het feit dat dit de biodiversiteit verhoogd, zorgt het ook voor pure en zuivere wijnen. Verder wordt het terroir gekenmerkt door de koele wind vanuit het Andes-gebergte, de Río Negro rivier en de leembodems. In totaal staat er 22 hectare pinot noir en 16 hectare chardonnay aangeplant.

Piero werkt samen met zijn vriend Jean-Marc Roulot, een gerenommeerde wijnmaker uit Bourgogne. Hij ondersteunt het onderhoud van de wijngaard en geeft advies over de vinificatie. Voor de rijping van pinot noir kiest men voor zowel cementen vaten als gebruikt Frans eiken. De twee witte wijnen rijpen daarnaast nog deels in roestvrijstalen tanks. Er verschijnen zeven verschillende wijnen uit de kelder van Chacra, dat zijn onder andere Lunita, Barda Treinta y Dos en Mainqué. De wijnen worden regelmatig bekroond met hoge scores van internationale wijncritici. James Suckling deelde in 2020 zijn top 100 beste wijnen van de wereld waarin Chacra Treinta y Dos 2018 op nummer 1 stond.

Lees meer
Chacra

Wijnen van van Chacra

Barda Pinot Noir  |  Chardonnay  |  Cincuenta y Cinco  |  Lunita Pinot Noir  |  Mainque  |  Treinta Y Dos
Aan favorieten toegevoegd