Wijnen van Cheval des Andes

Cheval des Andes

Pierre Lurton, een van de oprichters en directeur van Château Cheval Blanc, ontdekte een Malbec wijngaard in Las Compuertas in 1929. Het was een wijngaard waar de originele, ongeënte Malbec wijnstokken nog steeds stonden. Zijn droom was om wijn te maken van deze wijnstokken. Zelf omschreef hij dit nieuwe project als "een reis naar de wortels van Bordeaux". In 1999 begon de unieke samenwerking tussen Château Cheval Blanc uit Bordeaux en Terrazas de Los Andes uit Mendoza. Ook Terrazas heeft Franse invloeden, want het werd in 1996 opgericht door Moët & Chandon.

De wijngaarden van Cheval des Andes liggen op een hoogte van 1.070 meter. Hier heerst een gunstig microklimaat met relatief weinig neerslag en voldoende temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Het terroir wordt gekenmerkt door diepe alluviale bodems met zand, leisteen en klei. Naast Malbec worden hier ook Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Merlot en Cabernet Franc verbouwd. De naam Las Compuertas komt van het Spaanse woord voor irrigatiekanaal. Deze kanalen werden aangelegd door de Inca's en voorzien de wijngaarden tegenwoordig van water uit de Andes.

Wanneer de druiven na de handmatige oogst in de kelder aankomen, worden de verschillende percelen eerst apart gefermenteerd. Daarna wordt de "voormontage" samengesteld. Deze vormt de basis voor de uiteindelijke blend. De basis rijpt 16 tot 18 maanden in houten vaten van gebruikt en nieuw Frans en Oost-Europees eikenhout. Afhankelijk van het oogstjaar wordt al dan niet Petit Verdot aan de basismix toegevoegd. Het resultaat is een intense en complexe wijn met veel fruitaroma's en een lange afdronk.

De beste jaargangen van Cheval des Andes zijn: 2016, 2017, 2018 en 2019.

Lees meer
Cheval des Andes
Aan favorieten toegevoegd