Glen Grant 1948 Gordon & MacPhail Private Collection Cask 2154 48.6% 1948


4.6 sterren - 2 professionele reviews
€ 12.500,00 (excl. BTW)
15.125,00 (in. BTW)
buy with
(max. 1)
Distileerderij Glen Grant
Bottelaar Gordon & MacPhail
Serie Private Collection
Gebotteld voor
Gedistilleerd op 1948
Gebotteld 2018
Land Schotland
Streek Speyside
Leeftijd 70
Cask Type First Fill Sherry butt
Vatnummer 2154
Alcohol percentage 48.6
Inhoud 0,70
Conditie In Original Wooden Box
Etiket Perfect
Voorraad 1

Professionele reviews

Whisky Notes (91)

Nose: starts on typical brass polish with a sweet, honeyed undertone. Rubbed petals, hints of fennel and cut herbs. Mentholated notes, maybe teak oil. After Eight. Cigar boxes. Apricots and orange peel. In the background there’s a hint of dried porcini and old books. A whiff of smoke and old leather as well. A bit fragile but really great complexity.

Mouth: a surprisingly dark profile which the colour of the whisky doesn’t suggest. Mexican chocolate, smoke and tobacco leaves. Coffee or even tar liqueur. Old Pu-Erh. Sappy oak. Then cardamom, cloves, aniseed and cough syrup. Very herbal towards the end (reminding me of an old Jerez Quina I once had).

Finish: medium, with many teas and herbs, a sourness of charred oak but also dark cocoa.

Always a pleasure to try such an old malt. Maybe not because it is the best whisky ever, but because such old drams are so different from all others. Oak influenced of course but not tannic. Excellent.

BOW (92)

Een Tijdloos Elixer van Elegantie

In de wereld van buitengewone en zeldzame whisky's, staat de Glen Grant 1948 Gordon & MacPhail Private Collection Cask 2154 hoog aangeschreven als een getuigenis van de tijd die verstrijkt en de kunst van rijping. Deze uitzonderlijke single malt Scotch whisky werd gedistilleerd in 1948 en gebotteld in 2018 door de gerenommeerde onafhankelijke bottelaar Gordon & MacPhail voor hun gewaardeerde Private Collection-serie. Met een rijpingsperiode van maar liefst 70 jaar in een First Fill Sherry butt, vertegenwoordigt deze expressie het toppunt van elegantie en verfijning. Laten we op een reis gaan door de betoverende eigenschappen die deze whisky een ware parel maken.

Een Levende Geschiedenis:
Glen Grant, een eerbiedwaardige distilleerderij gelegen in de Speyside-regio van Schotland, heeft een roemrijke geschiedenis die teruggaat tot de oprichting in 1840. De Glen Grant 1948 is een levende getuigenis van het erfgoed van de distilleerderij en belichaamt het nauwgezette vakmanschap en de ongeëvenaarde expertise die van generatie op generatie is doorgegeven.

Rijping in een First Fill Sherry Butt:
De keuze voor een First Fill Sherry butt voor rijping geeft de whisky een uitmuntende diepte van smaak en complexiteit. Cask 2154, zorgvuldig geselecteerd voor deze expressie, heeft de spirit gedurende 70 jaar gekoesterd. Gedurende deze lange periode heeft de whisky de rijke en weelderige kenmerken van het sherry-doordrenkte eikenhout geabsorbeerd, resulterend in een harmonieuze samensmelting van gedroogd fruit, specerijen en de beste invloeden van eikenhout. De interactie tussen de whisky en het vat heeft geleid tot een whisky die schittert in zijn diepte en complexiteit.

Proefnotities (met dank aan Words of Whisky):
Opmerkelijk complex in de neus, met een onderscheidende industriële kant die tegenwoordig niet meer wordt geproduceerd.

Neus:
Vrij kruidig en enigszins industrieel, met vleugjes roet en dieselolie, evenals een zweem van aardse turf en rook. Het heeft ook een subtiele bloemige kant, maar deze komt moeilijk naar voren tegenover tonen van drop, menthol, champignons, sojasaus en meubelpoets. Er zijn hints van gezouten karamel, honing, getoast eikenhout en sinaasappelschil. Elegant, prachtig complex en wonderbaarlijk in balans.

Smaak:
Een goede dosis donkere karamel en sigaartabak, vergezeld van tonen van mokka en menthol. Misschien zelfs een vleugje turfrook. Zure sinaasappels, earl grey-thee en schoenwas. Een vleugje aceto balsamico ook.

Afdronk:
Langdurige smaak van anijs,

sinaasappellikeur en tabak, met uiteindelijk een vleugje cacaopoeder. Medium in lengte.

Een Testament aan Zeldzaamheid:
De release van de Glen Grant 1948 Gordon & MacPhail Private Collection Cask 2154 is een buitengewone gelegenheid voor whiskyliefhebbers en verzamelaars. Met slechts een beperkt aantal flessen beschikbaar, elk met een uniek ABV van 48,6%, dient deze whisky als een testament aan zijn zeldzaamheid en exclusiviteit. Zijn leeftijd, gecombineerd met de expertise van Gordon & MacPhail, maakt het een zeer gewaardeerde schat onder connaisseurs.

Conclusie:
De Glen Grant 1948 Gordon & MacPhail Private Collection Cask 2154 is een whisky die de essentie van tijd, vakmanschap en de fijnste rijping in sherryvaten belichaamt. Met zijn opmerkelijke smaken, elegante karakter en zeldzame leeftijdsverklaring van 70 jaar, biedt het een tijdloos elixer van verfijning en verfijning. Voor degenen die het voorrecht hebben om zijn grootsheid te ervaren, biedt het een zintuiglijke reis door de geschiedenis en de fijnste smaken van de Speyside-regio.


Aan favorieten toegevoegd