Nieuwe ontdekkingen in Champagne

Nieuwe ontdekkingen in Champagne

De wijnwereld staat nooit stil. Er is altijd wel weer een opkomende wijnregio en een nieuwe generatie wijnmakers die het overneemt van de oude garde… Bij Best of Wines zitten we bovenop de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van de wijn. We doen er dan ook alles aan om onze klanten te kunnen blijven verrassen met spannende, maar vooral kwalitatief hoogstaande wijnen. Gelukkig is dit één van de leukste aspecten van ons werk: het constant op zoek zijn naar pareltjes om aan ons assortiment toe te voegen. Een taak die we elke dag weer met veel plezier voor u uitvoeren!

Vandaag stellen we u graag voor aan een viertal Champagnehuizen waar wij laaiend enthousiast over zijn en die wij onlangs aan ons assortiment hebben toegevoegd. Vier bijzondere, jonge wijnmakers die het vak nét even anders aanpakken dan de generatie van hun ouders, die hun wijngaarden nog op traditionele wijze bewerkten. We hebben het over Clément Perseval, Emilien Feneuil en Aurelien Lurquin en Delphine Brulez (Louise Brison). Hun manier van werken kenmerkt zich door een groot respect voor natuur en de biodiversiteit. Clément, Emilien en Aurelien, ook wel de “Drie musketiers van de Champagne” zijn onderling ook nog eens goed bevriend. Delphine, die het Champagnehuis Louise Brison leidt, is één van de jonge wijnmaaksters uit het collectief “Fa'Bulleuses de Champagne”.

Hoewel elk van deze getalenteerde jonge wijnmakers zijn eigen stijl aanhoudt, zien wij absoluut de overeenkomsten in de karakters van hun wijnen: we hebben het hier over pure, loepzuivere champagnes waar het vakmanschap vanaf spat. Vier huizen om heel goed in de gaten te houden. Zolang de voorraad strekt…

Champagne Clement Perseval

Clément Perseval bottelt sinds enkele jaren champagnes onder zijn eigen naam, los van het assortiment van zijn vader Gerard. Hij heeft enkele 1er cru-wijngaarden opgesplitst naar hoogte, specifiek terroir en de diverse cépages.

Clément produceert opmerkelijke wijnen van zijn 3 hectare in Chamery, aan de noordflank van La Montagne. Zijn lange fermentaties en lagering van zijn 'vins clairs' in oude vaten zorgen voor complexe en wijnachtige champagnes. Samen met bevriende wijnmakers (en praktisch buren) Aurelien Lurquin en Emilien Feneuil, kun je ze gerust de 3 musketiers van de Montagne de Reims noemen. Zeker als het gaat om vergaande biodynamische wijnbouw waar zij groot pleitbezorger van zijn en die schril afsteekt tegen de veelal traditionele wijnbouw die in de Champagne nog op grote schaal wordt toegepast.

De top van zijn wijnhellingen waar de grond het dunst is en de wijnstokken dicht bij het krijt zitten, is beplant met chardonnay en wordt gebotteld als 1er Cru Blanc de Blancs. Verderop op de helling wordt de grond zanderiger en voegen de twee pinots (meunier en noir) zich bij de chardonnay om de heilige drie-eenheid van Champagne te maken: deze wordt gebotteld als Chamery 1er Cru. Onder het zand ligt een gebied met klei dat perfect is voor pinot noir. Deze cuvée wordt gebotteld als 1er Cru Blanc de Noirs. Clements champagnes zijn ongelooflijk puur en precies en zijn gebaat bij decanteren.

Champagne Emilien Feneuil

De jonge wijnboer Emilien Feneuil, uit het dorpje Sermiers, in de Montagne de Reims, praktiseert vanaf 2006 algehele biologische landbouw en biodynamische vinificatie. Inmiddels heeft Emilien Feneuil een biologische certificering, maar hij gaat veel verder dan dat en maakt ook zijn eigen biodynamische preparaten en hij moedigt zoveel mogelijk biodiversiteit aan.
Hij verkocht voorheen al zijn druiven aan Champagne Leclerc-Briant. Pas in 2015 begint Emilien Feneuil met het maken van zijn eigen champagnes. 2015 is zijn 'maiden vintage'.
Hij bezit 2,5 hectare wijngaard rond Sermiers, in Montagne de Reims. Voornamelijk staan er in zijn wijngaarden de klassieke druiven; pinot meunier, chardonnay en pinot noir, maar ook een haast vergeten lokale druif in de Champagne-streek: petit meslier!

Zijn eerste vintage, 2015, maakt hij in de kelders van bevriende wijnmakers, Aurelien Lurquin en Clement Perseval. Vanaf de oogst van 2020 schaft hij zijn eigen wijnpers aan.
Hij perst zijn druiven – zeer langzaam- met een ouderwetse pers, laat zijn most spontaan vergisten en laat de wijnen ongeveer een jaar rusten voordat ze worden gebotteld voor de tweede vergisting op fles. Met zo weinig mogelijk sulfiet en lage dosages maakt Feneuil unieke, spannende en expressieve champagnes. Zijn champagnes zijn gebaat bij decanteren en wij raden aan om ze in ruime wijnglazen te serveren om de wijn zo optimaal mogelijk tot zijn recht te laten komen.

Champagne Aurélien Lurquin

Aurélien loopt stage in de Bourgogne bij Luc Pavelot in Pernand-Vergelesses tussen 2002 en 2005. Daarna verhuist hij voor een korte periode naar Maule, Chili, waar hij dagelijks werkt met paarden in de wijngaard. Als hij uiteindelijk terugkeert op het oude nest in de Champagne, begint Aurélien in 2007 met de overgang naar een biologische manier van wijnbouw. Hij vestigt zich in het dorpje Chamery, in de Montagne de Reims. In datzelfde jaar schaft hij zijn prachtige klassieke Coquart-wijnpers aan (die 2000 kg kan persen).

Waar hij zijn druiven voorheen aan het biologisch gecertifieerde Champagnehuis Leclerc-Briant verkocht, net als zijn maatje Emilien Feneuil, gaat hij vanaf 2013 gzijn eerste eigen natuurzuivere Champagnes maken. Emilien volgt in 2015, met zijn eigen 'maiden vintage'.

Na het persen in de Coquart, stroomt het sap door middel van de zwaartekracht naar de oude traditionele kelder. De perscuvées en tailles zijn normaal gesproken gescheiden, maar kunnen ook worden gemengd (3/4 cuvée en 1/4 van de taille is gebruikelijk). Aurélien streeft naar een ongerepte frisheid in zijn wijnen.

De fermentaties verlopen vrij traag in zijn kelder. Aurélien experimenteert met het toevoegen van most van de komende vintage aan de basiswijn, waardoor zijn lie-rijping voor de basiswijnen nu zelfs meer dan een volledig jaar bedraagt. Voor zijn Côteaux Champenois, een stille rode wijn, laat hij de wijn nu tot 3 jaar in vaten rusten. Er worden op dit domaine geen concessies gedaan aan de kwaliteit van de wijn en de opbrengsten zijn dan ook erg laag. De eerste reviews van William Kelley (voor Robert Parker) waren zeer lovend. Bij zijn eerste bezoek aan Lurquin, kende hij direct 95 PP toe aan de Blanc de Blancs.

Champagne Louise Brison

Het Champagnehuis Louise Brison is gevestigd in het dorpje Noé-les-Mallets in de Côte des Bar, het zuidelijkste gedeelte van de Champagnestreek. De Bourgogne begint slechts 7 kilometer verderop en we zitten dus dichter bij Chablis dan bij Reims.

Aan het hoofd van Louise Brison staat de ambitieuze jonge wijnmaakster Delphine Brulez. Zij zet met trots het familiebedrijf voort dat door haar grootmoeder Louise is opgericht. Delphine werkt met groot respect voor de natuur en het terroir en doet er alles aan om later sterke, gezonde wijnstokken door te kunnen geven aan de volgende generatie. Sinds 2012 werkt Delphine dan ook biologisch en in 2020 ontving ze de officiële biologische certificatie voor haar 50 ha wijngaarden in de Côte des Bar. De bodems in dit gedeelte van de Champagne zijn een stuk ouder dan verder naar het noorden en bevatten – net als de bodems in Chablis – veel mergel en klei. 

Delphine gebruikt alleen pinot noir (70% van de aanplant) en chardonnay (30% van de aanplant) voor haar champagnes. In de wijngaard grijpt ze zo min mogelijk in en laat ze de natuur zo veel mogelijk haar gang gaan om zo de grootst mogelijke biodiversiteit in de wijngaard te creëren. Als de bodem vol leven is, kan het de stokken alles geven wat ze nodig hebben en zullen ze minder vatbaar zijn voor ziektes, zo luidt de filosofie van Delphine.

Ook in de kelder grijpt Delphine zo min mogelijk in het natuurlijke proces. Elk wijngaardplot wordt apart gevinifieerd om het terroir zo duidelijk mogelijk te laten spreken. Vinificatie vindt plaats in gebruikte vaten van gemiddeld 8 jaar oud. De beperkte mate van oxidatie zorgt voor extra complexiteit, gelaagdheid en ook rijpingspotentieel. Er worden dus geen reservewijnen mee geblend. Alle wijnen van Louise Brison zijn millésime champagnes en daarmee dus een unieke representatie van de vintage. Nu is het wettelijk in Champagne zo dat elk huis minimaal 1 non-vintage champagne moet uitbrengen. Dit past uiteraard niet in Delphines filosofie en daarom vermeldt ze op haar rosé champagne de vintage toch klein op het back label van de fles.
In alle champagnes van Louise Brison is de dosage bijzonder laag. 


Best of Wines biedt 3 verschillende champagnes van dit huis aan:

• Een blend van 50% chardonnay en 50% pinot noir
• Cuvée Tendresse: een blanc de blancs van 100% chardonnay
• Rosé champagne: gemaakt van 100% pinot noir van het oudste perceel van de familie dat nog geplant werd door haar grootvader.


Delphine houdt een extra lange periode van lie rijping op fles aan voordat ze haar champagnes uitbrengt. Zo ondergaat haar blanc de blancs maar liefst 7 jaar flesrijping voor dégorgement. De champagnes van Delphine worden gekenmerkt door enerzijds een prachtige mineraliteit en frisheid die je ook terugvindt in goede Chablis en anderzijds een diepe, complexe gelaagdheid die ervoor zorgt dat de champagnes van Louise Brison zich nog jaren kunnen blijven ontwikkelen op fles. Naast elke recente vintages, bieden we ook enkele libary vintages van Louise Brison Champagne aan, zoals de jaargangen 1997 en 1999 t/m 2004 van de klassieke blend en van de blanc de blancs ‘Cuvée Tendresse’ de vintages 2001 en 2003.

Het verschil tussen de linker- en rechteroever van Bordeaux
 

Het verschil tussen de linker- en rechteroever van Bordeaux

Bekijk blog
10 dingen die je moet weten over Egon Müller
 

10 dingen die je moet weten over Egon Müller

Bekijk blog
Napa Valley: De geschiedenis van een prestigieus wijngebied
 

Napa Valley: De geschiedenis van een prestigieus wijngebied

Bekijk blog
Aan favorieten toegevoegd