Whiskies van Springbank

Springbank

Al vanaf de eerste dag is de Springbank distilleerderij in Campbeltown eigendom gebleven van de nakomelingen van zijn oprichters, waarmee een familiegeschiedenis van maar liefst vijf generaties vakmanschap is voortgezet. Echte whiskyliefhebbers kunnen geen genoeg krijgen van de klassieke en karakteristieke smaak van Springbank Single Malt Whisky, zoals de zeer bekende Springbank Local Barley 196, die veel positieve recensies heeft ontvangen van internationale reviewers, waaronder Serge Valentin. Bij Springbank wordt alles op locatie geproduceerd en iedere stap van de productie wordt op locatie uitgevoerd, met inbegrip van alle traditionele methodieken. Hiermee is Springbank de meest zelfvoorzienende distilleerderij in Schotland.

Springbank is opgericht in 1828 door Archibald Mitchell, een boer in hart en nieren die zijn distilleerderij na liet aan zijn zoons John en William. Rond het eind van de 19e eeuw slaagden de inwoners van Campbeltown erin om de plaatselijke whiskyindustrie uit te breiden als nooit tevoren, deze tijd wordt ook wel de “Distillery Dynasties” genoemd. Diverse boerengezinnen verbouwden hun eigen gerst, groeiden op met het vakmanschap van distilleren en hadden meerdere distilleerderijen in bezit. Een van deze families was de familie Mitchell, wie in het bezit waren van Toberanriech, Drumore, Riechalan, Glengyle en Springbank. Met meer dan 33 operationele distilleerderijen in Campbeltown op slechts een paar duizend inwoners, groeide Campbeltown uit tot de meest succesvolle stad van die tijdsperiode. Op dat moment had niemand kunnen weten dat Springbank later een van de slechts drie overgebleven distilleerderijen zou zijn uit de succesvolle hoogtijdagen van de whiskyindustrie van Campbeltown.

De recessie van begin 20e eeuw liet Campbeltown niet ongemoeid, waardoor diverse distilleerderijen niet langer in staat waren om de grote vraag naar Schotse single malt whisky te beantwoorden. Een voor een trokken de distillers zich terug uit de ooit zogenoemde “whiskyhoofdstad van de wereld”, waarvan uiteindelijk Springbank en Glen Scotia als enige zouden overblijven.

De jaren die volgde werd de Springbank distilleerderij goed onderhouden en maar liefst vijf generaties in de familie Mitchell doorgegeven. Springbank is momenteel onder leiding van Mitchell’s achter-achter kleinkind, Hedley G. Wright. In het jaar 2000 werd de Glengyle distilleerderij gekocht en gerenoveerd door Wright nadat de legendarische Springbank master distiller Frank McHardy, wie Campbeltown wederom als officiële whiskyregio wilde hervormen, dit nadrukkelijk had verzocht. Met deze ontwikkeling maakte de Glengyle distilleerderij wederom deel uit van de familiegeschiedenis van de Mitchells.

Springbank produceert drie verschillende whiskyvarianten dankzij subtiele aanpassingen in het distillatieproces. De eerste en meest populaire variant is Springbank Single Malt Whisky, een twee-en-een-half keer gedistilleerde medium-peated whisky. De tweede variatie is Longrow Single Malt Whisky, een dubbel gedistilleerde en zwaar geturfde whisky die vernoemd is naar de distilleerderij die ooit naast Springbank was gevestigd, waar nu de bottling hall zich bevindt. En last but not least is de meest recentelijk uitgebrachte Hazelburn Single Malt Whisky, een ongeturfde drievoudig gedistilleerde whisky. De Hazelburn distilleerderij was ooit gevestigd in de Longrow Street tegenover de huidige supermarkt, en was in bezit van Greenlees & Colville Ltd.

Drie verschillende whisky’s, allen geproduceerd met liefde, passie en kennis van de exclusieve klassieke methodiek zoals het alleen bij Springbank wordt toegepast, waarmee de prachtige geschiedenis van Campbeltown wordt uitgedragen. Het is dan ook geen wonder dat de Springbank distilleerderij sommige van de beste en meest bekende whisky’s ter wereld heeft geproduceerd!

 

 

Lees meer
Springbank
Aan favorieten toegevoegd