Wijnen van Belargus

Belargus

Belargus werd opgericht door Ivan Massonnat met de visie om de reputatie van een duizend jaar oude wijngaard in het hart van Anjou te herstellen en deze volledig te wijden aan Chenin Blanc. Het domein kiest voor een single-plot aanpak geïnspireerd op de Bourgogne en het verkennen van de micro-terroirs van Anjou Noir.


Anjou heeft een lange geschiedenis van wijnbouw die teruggaat tot de 11e eeuw, waar Chenin Blanc het dominante druivenras was. Eeuwenlang sierden Anjou-wijnen de tafels van vorsten in heel Europa. Met de komst van de moderne tijd kwamen echter technische innovaties die historische uitdagingen voor de regio met zich meebrachten en deze grondig veranderden. Toch erkent het Domaine Belargus het rijke erfgoed van deze streek, en door zijn selectie van grands crus, single-plots en monopoles wil het de talloze facetten van de duizendjarige terroirs onthullen.

Het domein cultiveert 24 hectare grond, uitsluitend gewijd aan de edele Chenin druif, met behulp van biodynamische methoden om de kwintessens van elk terroir tot uitdrukking te brengen. De missie is om de persoonlijkheid van elk wijnjaar naar voren te laten komen door middel van een aanpak per perceel. De meest opmerkelijke percelen zijn de Quarts-de-Chaume (grand cru), die een centrale plaats inneemt op het domein en zich uitstrekt over 10 hectare, en de "Coteau des Treilles" (monopole), een wilde en steile helling in het hart van een geclassificeerd "Regionaal Natuurreservaat". Vermeldenswaard is ook de "Clos des Ruchères" (monopole) in Savennières, geplant op een heuvel van zeldzame paarse schisten.

Het domein produceert elk jaar een collectie droge witte wijnen, met respect voor de persoonlijkheid van het wijnjaar. In uitzonderlijke jaren gebruikt het domein de magie van botrytis om enkele zoete wijnen te creëren.

De Belargus wijnen worden hoog gewaardeerd. De Quarts-de-Chaume Grand Cru Liquoreux Ultra 2018 werd door Robert Parker beoordeeld met 100 punten.

Lees meer
Belargus
Aan favorieten toegevoegd