Wijnen van Domaine du Bouchot

Domaine du Bouchot

Domaine du Bouchot is een wijnhuis met ongeveer tien hectare wijngaarden, die volledig zijn beplant met sauvignon blanc. Het wijnhuis bevindt zich in Saint-Andelain in het zuidelijke deel van Pouilly Fumé, vlakbij de rivier de Loire. Tot 2018 waren Pascal en Rachelle Kerbiquet de eigenaren, en onder hun leiding werd hier al decennialang biodynamisch gewerkt, waarmee ze ware pioniers waren binnen de AOP Pouilly Fumé. Dit was vooral opmerkelijk toen ze in 2009 ook gecertificeerd werden voor biologische landbouw.

In 2018 vonden ze in Antoine Gouffier een kundige opvolger, die samen met zijn vrouw Ilse Nel Domaine du Bouchot overnam. Antoine is opgegroeid in het dorp, maar heeft de 12 jaar ervoor op verschillende plekken ter wereld rondgereisd als backpacker. Zo heeft hij een tijd in Amerika doorgebracht, maar ook geruime tijd in Argentinië gewerkt bij het wijnhuis Clos de Los Siete, waar hij samenwerkte met de vliegende wijnmaker en legende binnen de wijnwereld Michel Rolland. Daarna heeft hij in Zuid-Afrika in de leer gestaan bij Duncan Savage, waar hij ook zijn vrouw Ilse Nel heeft leren kennen. Hij heeft dus al de nodige ervaring in het wijn maken opgedaan voordat hij besloot terug te keren naar zijn geboortegrond.

Direct na zijn terugkeer begon hij nieuwe wijnstokken aan te planten en de wijnkelder van Domaine du Bouchot te renoveren. Hoewel het domein al jaren biodynamisch werkte, ontving Antoine een jaar later, in 2019, ook biodynamische certificering van Demeter voor zijn wijnen. Volgens deze filosofie blijft Antoine zich continu inzetten voor meer biodiversiteit en natuur binnen zijn wijngaarden. Soms krijgt hij daarbij ook hulp van de voormalige eigenaar Pascal Kerbiquet, die als expert in biodynamica ook een soort mentor voor Antoine is.

Antoine probeert zijn wijnen te vinificeren met zo min mogelijk interventie, waarbij de focus ligt op terroir. Ook tijdens het maken van de wijnen worden geen chemische producten gebruikt. Daarnaast implementeert hij, voor de Loire, relatief nieuwe technieken zoals het rijpen in amforen, en werkt hij met de nieuwste apparatuur in de wijnkelder. In 2022 werd zijn harde werk beloond toen hij door La Revue du Vin de France werd uitgeroepen tot ontdekking van het jaar, een prijs die hem werd uitgereikt door de Franse president Macron. Het is dus zeker niet voor niets dat deze wijnen in de grote gastronomische restaurants van Frankrijk op wijnkaarten te vinden zijn.

De bodemsamenstelling in Pouilly-Fumé is uniek, een combinatie van kalksteen en vuursteen die karakter geeft aan de wijn die je nergens anders ter wereld vindt. Omdat Gouffier zo min mogelijk invloed uitoefent op het proces, proef je de expressie van de unieke bodemsamenstelling prachtig in elke wijn. Hij werkt op twee verschillende bodemsoorten in de Loire: kalksteen (Portlandian kalksteen, Caillottes) en mergel (Kimmeridgische kalksteen, mergel met kleine oesters). Van deze bodemsoorten produceert hij vijf verschillende cuvées:

- Pouilly Fumé Caillottes (wat 'kalksteen' betekent)
- Pouilly Fumé Terres Blanches (wat 'witte grond' betekent)
- Pouilly Fumé MCMLV (1955, de datum van aanplant van deze stokken)
- Pouilly sur Loire Chasselas
- Orange Wine (5 maanden maceratie op de schil)


De wijnen van Bouchot zijn puur, expressief en ongelooflijk evenwichtig. Door de biodynamische aanpak zijn dit geen "gepolijste" sauvignon blancs, maar eerder wat rustieker, waarbij de mineraliteit mooi in balans is met het fruit en de frisse tonen. De ster van Antoine Gouffier is nog steeds rijzende, maar gezien de kwaliteit van de wijn is het niet verwonderlijk dat zijn wijnen binnen korte tijd zeer gewild zijn geworden.

Lees meer
Aan favorieten toegevoegd