De Elzas is het meest oostelijke wijngebied van Frankrijk en doet duidelijk on-Frans aan. De steden en dorpen zijn in vakwerkstijl gebouwd en men noemt de wijnen vaak naar hun druivensoort. Waar komen we dat meer tegen? Inderdaad: Duitsland.
Het gebied kent een roerige geschiedenis en was vaak inzet van strijd tussen Duitsland en Frankrijk en wisselde dus vaak als onderdeel van een van de landen. Overal vindt je hiervan bewijzen, niet in de laatste plaats door het gebruik van Duitse en Fransen namen door elkaar (rue de Pfaffenheim bijvorbeeld).
Het klimaat is ideaal voor wijnbouw. Veel zon (vergelijkbaar met Roussillon) en een van de minste regenhoeveelheden in Frankrijk. Dit is o.a. te danken aan de Vogezen met bergtoppen tot 1400 meter.
De bodemstructuur is zeer gevarieerd, daardoor is er een grote verscheidenheid aan druiven en wijnen. De meeste wijngaarden bevinden zich op de uitlopers van de bergen waarvan de bodem is samengesteld uit graniet en kalkzandsteen.
De Elzas kent drie appelaties: Alsace, Alsace Grand Cru en Cremant de Alsace.
De Elzas staat vooral bekend om zijn witte wijnen gemaakt van Riesling, Gewurztraminer en Pinot Gris. Zowel de droge als zoete wijnen behoren tot de grootste wijnen van Frankrijk.
Tot de beste en bekendste wijnproducenten in de Elzas behoren Zind Humbrecht, Trimbach en Marcel Deiss.