Wijnen van Marcel Deiss

Marcel Deiss

De Elzas is een van de meest verrassende regio's van Frankrijk. Men waant zich in Duitsland, niet in de laatste plaats door de namen van de steden, straten en gebouwen, maar men vindt er de warmte en ontspanning die zo kenmerkend zijn voor het oosten van Frankrijk. De klassieke, bijna Zwitserse dorpjes, de prachtige historische gebouwen en kastelen, de heuvels en wijngaarden, het is een andere wereld. Zeker als je bent uitgenodigd bij een wijnboer die het echt anders doet dan zijn collega's en die het terroir boven alles stelt: Domaine Marcel Deiss.

En hoe kun je beter in de stemming komen dan door te fietsen door enkele wijngaarden van Marcel Deiss: Mambourg, Grasberg en Rotenberg. Van buitenaf zie je wijngaarden en glooiende heuvels, maar het verschil zit onder de grond: de bodemsamenstelling kan binnen een paar meter enorm variëren, en die variatie is complexer dan in de Bourgogne. En wie bijvoorbeeld wel eens voor de wijngaard van Montrachet heeft gestaan, weet hoe snel de bodemgesteldheid kan veranderen.

Als je Bergheim binnenkomt, is het landgoed een must. We werden hartelijk ontvangen door Marie-Hélène Deiss, die ons meteen wegwijs maakte in de wijngaarden, de ligging en de algemene filosofie. En toen begon meteen de proeverij, de beste keuze: hier wordt gesproken over de bodem, de ligging, het terroir. Zoals Marie-Hélène het zelf omschrijft: "een wijngaard is als papier: het zegt niets. Het is wat je erop schrijft dat telt.

Op elk perceel groeit een mix van druivenrassen, zoals vroeger. Zo concurreren de rassen met elkaar, wat leidt tot een verbetering van de kwaliteit van de afzonderlijke druiven. Landgoed Marcel Deiss stimuleert de wijnstokken om diep genoeg te wortelen om het terroir optimaal te benutten. Wij proberen daarom het karakter van de bodem in de druiven te krijgen, zodat elke wijn een uitdrukking is van zijn oorsprong.

De smaak van het terroir

Tijdens onze proeverij werd voor elke wijn de locatie van de wijngaard aangegeven en werden echte stukjes grond gebruikt om de bodemgesteldheid te illustreren. Elke wijn was duidelijk anders, ook al hadden de wijnen precies dezelfde druivensamenstelling. Dit was het geval voor Engelgarten en Rotenberg, die we in 2 glazen naast elkaar proefden. De percelen lagen vlak naast elkaar. Engelgarten ligt op een oude rivierbedding met kiezels en grind, Rotenberg is een oude Jurrassische bodem (oolitische kalksteen). Beide wijnen waren totaal verschillend, maar elk met een eigen specifieke toets. En toen we vroegen van welke druiven de wijn was gemaakt, keek Marie-Hélène ons vragend aan: "Maar dat doet er toch helemaal niet toe? Het bleek een combinatie te zijn van Riesling, Pinot Gris, Pinot Beurot, Muscat en Pinot Noir.

De proeverij was een ontdekkingsreis van het terroir en liet zien wat de Elzas en de verschillende druivenrassen aan kwaliteit kunnen voortbrengen. De Grand Cru Schoenenbourg werd door Marie-Hélène kort vergeleken met de Romanee Conti. Een populaire wijn in Europa sinds de 12e eeuw vanwege de uitstekende conservering door de samenstelling van de bodem. Schoenenbourg wijnen kunnen zeer oud worden. Een wijnmaker moet bewust kiezen om deze wijn te maken. Helaas gebeurt dat volgens Marie-Hélène te weinig, zodat Schoenenbourg niet meer de aantrekkingskracht van vroeger heeft, maar het potentieel blijft onveranderd. En we konden hem na afloop proeven, naast de Grand Cru Altenberg en de Mambourg. Wat een fantastische wijnen.

We proefden die middag 18 wijnen en kwamen tot de conclusie dat we Marcel Deiss veel eerder hadden moeten bezoeken. De filosofie van het wijnmaken, de intentie waarmee de wijnen worden gemaakt, de kwaliteit en zeker de prijs-kwaliteitverhouding spreken ons allemaal aan. En om terug te komen op het belang van de druivenrassen en het anders te willen doen: Domaine Marcel Deiss is er enkele jaren geleden in geslaagd zich te ontdoen van de verplichting om de druivensoort op het etiket te vermelden. Inderdaad, hier doen we het anders.

Te veel om te vertellen...

Deze blog kan nog vele alinea's doorgaan, op de website van Marcel Deiss vindt u alle informatie. Toen we het domein verlieten, nam Marie-Hélène afscheid met: "Het is een kwestie van terroir: geef de boodschap door!

Lees meer
Marcel Deiss


Aan favorieten toegevoegd