Wijnen van Dopff & Irion

Dopff & Irion

In het pittoreske dorpje Riquewihr in de Elzas zijn de wijngaarden van wijnhuis Dopff & Irion te vinden. Voordat het domein in handen kwam van Dopff & Irion was het eigendom van de Württembergse hertogen. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog besluiten mevrouw Irion en de heer Dopff de handen in een te slaan en zo is Dopff & Irion geboren.

Het wijngaardareaal beslaat bijna dertig hectare, dat is vrij forst voor deze regio. Meer dan 60% van de wijnboeren in de Elzas bezit minder dan één hectare. De percelen zijn op het zuiden gericht, zodat de druiven optimaal kunnen genieten van het zonlicht. In het westen ligt het Vogezen-gebergte, wat zorgt voor optimale rijpingsomstandigheden in de Elzas. De werkzaamheden in de wijngaard zijn gericht op het vinden van de perfecte balans tussen het druivenras en het terroir. De aanplant bestaat uit 35% riesling, 30% gewürztraminer, 25% pinot gris en de overige hectares zijn beplant met pinot noir en muscat. De wijnstokken zijn gemiddeld 25 jaar oud. Het wijnhuis bezit delen van enkele Grand Cru wijngaarden: Schoenenbourg, Vorbourg en Goldert.

De druiven worden in de wijngaard zorgvuldig geselecteerd op kwaliteit en rijpheid om vervolgens met de hand te worden geplukt. De druiven worden vergist op een lage temperatuur in roestvrijstalen tanks. Vervolgens rijpen de meeste wijnen nog voor enkele maanden verder op de lie. Een van de meest bekende wijnen van Dopff & Irion is toch wel de Les Murailles.

In 2002 is Dopff & Irion gekozen tot Franse wijnproducent van het jaar bij de international Wine & Spirit Competitie. Daar bleef het niet bij, want in 2016 is het wijnhuis uitgeroepen tot beste producent van Frankrijk tijdens de Austrian Wine Challenge in Wenen. De beste jaargangen van dit wijnhuis zijn: 1971, 1976, 1983, 1989, 1990, 1995, 1997, 2005, 2007, 2008 en 2010.

Lees meer

Wijnen van van Dopff & Irion

Riesling Schoenenbourg Grand Cru
Aan favorieten toegevoegd