Distileerderij | GlenAllachie |
Bottelaar | OB |
Serie | Virgin Oak Series |
Gebotteld voor | |
Gedistilleerd op | Not Specified |
Gebotteld | 2023 |
Land | Schotland |
Streek | Speyside |
Leeftijd | 10 |
Cask Type | Spanish Oak Finish |
Vatnummer | |
Alcohol percentage | 48 |
Inhoud | 0,70 |
Conditie | In originele verpakking |
Etiket | Perfect |
Voorraad | 0 |
De term "Virgin Oak" verwijst naar een type vat dat nooit eerder is gebruikt om andere dranken zoals wijn of andere sterke dranken in op te slaan. De invloed van dit gloednieuwe vat op de whisky is uitsluitend afkomstig van het hout. Wat deze serie uniek maakt, is dat het hout afkomstig is uit drie verschillende regio's die normaal gesproken geen hout leveren voor whiskyvaten. Door gebruik te maken van hout uit deze drie verschillende regio's, laat The GlenAllachie de invloed van het eikenhout op de whisky zien, wat resulteert in een uniek karakter voor elke whisky. De "new make spirit" rijpt aanvankelijk in Amerikaanse ex-bourbon vaten voordat het een rijpingsperiode van 18 maanden ondergaat in verschillende eikenhouten vaten.
Productinnovatie
Whisky-legende Billy Walker is verheugd over de innovaties die in deze serie worden getoond, waarbij hij aangeeft dat het gebruik van nieuw eikenhout uit verschillende delen van de wereld eindeloze mogelijkheden biedt voor hem als whisky-maker. Hij genoot van het experimenteren met verschillende soorten eikenhout, het roosteren en branden van de vaten op verschillende niveaus en het ontwikkelen van de whisky. De drie nieuwe bottelingen laten het bereik van smaken zien die verschillende soorten eikenhout kunnen bieden. Schots eikenhout bijvoorbeeld geeft tonen van noten, peer en kruidkoek af, terwijl Hongaars eikenhout golven van citroensap, kaneel en rozijnen afgeeft, en Spaans eikenhout een uitbarsting van toffeesaus en rijpe banaan biedt. Dit maakt elke whisky niet alleen uniek, maar ook onweerstaanbaar.
De 10-jarige Spaanse Virgin Oak Finish heeft gerijpt in hogshead vaten gemaakt van eikenhout afkomstig van de Spaanse bergen, waar een koel maar vochtig klimaat heerst. Het eikenhout is gedurende 18 maanden in de open lucht gedroogd, vervolgens geroosterd en gebrand om de poriën te openen en extra smaak aan de whisky toe te voegen. Het resultaat is een prachtige interactie van alle invloeden die deze whisky uniek maken.
Proefnotities:
• Neus: tonen van boomgaardvruchten, bakkruiden, kleverige fudge, bruine suiker, kersen en citrus.
• Smaak: barstensvol chocolade, koffie en heidehoning, gevolgd door tonen van peper, gember en melasse.
• Afdronk: lange afdronk met hints van banaan en rozijnen.
Nose: we’re going towards cedar wood now, with a leathery touch and light hints of char. The woody side is warmer and more exotic, in a way. Hazelnuts alongside vanilla, Mon Chéri sweets and orange peels. Cinnamon notes as well. This is the most complex version – my favourite nose of the series.
Mouth: an oily, almost polished woody profile now. Certainly more nutty notes than in the other two, but also (even) more spice. Plenty of nutmeg, cinnamon and black pepper. A light tobacco note too, with hints of coffee and some clear tannins.
Finish: quite long, on cocoa, chilli and cinnamon, with flashes of orange peels.
I found this Spanish oak version (wood from Cantabria up North) the most interesting. Unlike a sherry cask from this wood type, it was toasted and charred. Although the tannins are starting to get loud on the palate, it is nicely warming and you really get some unique elements from this wood type.