Nc'nean Distillery Organic Single Malt Batch 2 46% 2017


4.4 sterren - 2 professionele reviews
uitverkocht
buy with
Distileerderij Nc'nean Distillery
Bottelaar OB
Serie Batch 2
Gebotteld voor
Gedistilleerd op 08.2017
Gebotteld 28.09.2020
Land Schotland
Streek Highlands
Leeftijd 3
Cask Type 65% STR Red Wine, 35% Ex-Bourbon
Vatnummer
Alcohol percentage 46
Inhoud 0,70
Conditie In Orginal Box
Etiket Perfect
Voorraad 0

Professionele reviews

Words of Whisky (88)

:

Nose: It’s herbal, somewhat floral and green with a touch of resin and juniper at first, followed by nectarines and peaches, but also a whiff of lemon pith. There’s a subtle malty layer with notes of porridge, and then some freshly mown grass also. Finally some icing and vanilla. Pretty attractive.
Taste: It has a little less to offer on the palate, although I enjoy the creamy mouthfeel. A sweet, malty arrival, but also butter, almonds and macadamia nuts. Charred oak with subtle touches of fennel and nutmeg. Finally a slight citrus-y note.
Finish: Lingering oak, malt and a whiff of peach.

Score: 80

The oak speaks a little too loudly at times, which I would at least partly put down to the STR casks. They are the legacy of Dr. Jim Swan and are used by many young distilleries around the world, as they are designed to impart flavour quickly. I’ve yet to be truly blown away by single malt whisky from such a cask.

That being said, the Nc’nean Organic Single Malt shows promise beyond the cask influence. I’d be curious to see a more naked Nc’nean matured solely in (refill) bourbon casks.

BOW (88.50)

Verscholen in het pittoreske Drimnin, nabij Lochaline, staat de Nc'nean Distillery bekend om haar toewijding aan organische en duurzame whiskyproductie. Een opmerkelijke uitdrukking die hun waarden belichaamt, is de Nc'nean Organic Single Malt Batch 2. Gedistilleerd in augustus 2017 en gebotteld op 28 september 2020, heeft deze voortreffelijke whisky gerijpt in een combinatie van 65% STR rode wijnvaten en 35% ex-bourbonvaten, wat resulteert in een uniek smaakprofiel.

Het hart van de ethiek van Nc'nean is hun biologische teelt van gerst, het belangrijkste basisingrediënt in hun whiskyproductie. Door nauw samen te werken met boeren die het gebruik van kunstmatige pesticiden en meststoffen vermijden, bevordert Nc'nean biodiversiteit, stimuleert ze de gezondheid van de bodem en verbetert ze de waterkwaliteit. Hoewel het ruige terrein en de natte winters aan de westkust van Schotland de teelt van gerst uitdagend maken, betrekt Nc'nean hun biologische gerst van twee boeren in het oosten: een in Aberdeenshire en een andere in Fife. Wat hun gerst onderscheidt, is de indrukwekkende 42% lagere koolstofvoetafdruk in vergelijking met conventionele gerst. Dit benadrukt de toewijding van de distilleerderij aan duurzame praktijken in hun hele toeleveringsketen.

Gecertificeerd biologisch zijn vereist strenge controle van zowel ingrediënten als processen. Nc'nean heeft trots certificering van de Biodynamic Association, wat naleving van strikte biologische normen waarborgt. Deze jaarlijkse inspecties bevestigen dat Nc'nean het hoogste niveau van organische integriteit handhaaft.

Naast biologische landbouw excelleert Nc'nean in duurzame energiepraktijken. De distilleerderij heeft een ongelooflijk lage koolstofvoetafdruk dankzij het gebruik van 100% hernieuwbare energiebronnen. Hun twee koperen pot stills worden uitsluitend aangedreven door een biomassaketel die wordt gevoed met lokaal geproduceerde houtsnippers. Voor elke boom die wordt gekapt voor energieproductie, wordt een nieuwe geplant, waardoor een duurzame cyclus ontstaat. Daarnaast werkt Nc'nean samen met Engie, een wereldwijde leverancier van koolstofarme energie, om een kleine hoeveelheid koolstofarme elektriciteit te verkrijgen. Deze combinatie van hernieuwbare energiebronnen en groene elektriciteit resulteert in een verbazingwekkend minimale productie-koolstofvoetafdruk van slechts 26,5 ton CO2 per jaar. Bij het overwegen van de emissies in verband met hun hele toeleveringsketen, is de totale koolstofvoetafdruk van

Nc'nean voor een heel jaar lager dan die van een retourvlucht van Londen naar New York. Bovendien blijft Nc'nean hun koolstofvoetafdruk per geproduceerde fles verminderen, waarbij de periode 2021-2022 een afname van 1,87 kg CO2e naar 1,74 kg CO2e laat zien. Om hun doel van netto nul uitstoot voor distilleerderij-operaties te bereiken, werkt Nc'nean samen met Highland Carbon in een duurzaam bosbeplantingsproject om hun resterende koolstofemissies te compenseren met een geverifieerd carbon standaard keurmerk.

Nc'nean is trots op haar beleid van zero waste. In 2021 werd een verbazingwekkende 99,97% van al het afval dat door de distilleerderij werd gegenereerd, niet naar stortplaatsen gestuurd. Hun focus op hergebruik van materialen minimaliseert de hoeveelheid afval die voor recycling wordt gestuurd, waardoor hun milieueffect verder wordt verminderd.

Een van hun belangrijke afvalproducten is pot ale, het vloeibare residu dat overblijft na distillatie. In plaats van het weg te gooien, verspreidt Nc'nean pot ale als natuurlijke meststof op lokale boerderijen. Bovendien biedt de draff, de overgebleven gerst van het whisky-maakproces, voeding aan de koeien van de boerderij, waardoor een duurzaam en circulair systeem ontstaat.

Nc'nean blijft zich inzetten om chemisch afval en de mogelijke schade aan het milieu te vermijden. De distilleerderij geeft prioriteit aan het gebruik van natuurlijke schoonmaakproducten in hun faciliteiten, inclusief de bar, kantoor en toiletten.

Waterbesparing en recycling zijn integrale aspecten van de bedrijfsvoering van Nc'nean. Ongeveer 90% van het gebruikte water wordt gebruikt voor het koelen van de damp terwijl het uit de ketels komt. Nc'nean bereikt waterrecycling door regenwater te gebruiken via een natuurlijke koelvijver, waardoor ze hetzelfde water herhaaldelijk kunnen hergebruiken zonder dat daar energie-intensieve koeling of chemische toevoegingen voor nodig zijn om de reinheid te behouden.

Ondanks de overvloedige regenval in de regio hebben klimaatverandering geleid tot langdurige droge periodes, met name in het voorjaar en het begin van de zomer. Om eventuele onnodige druk op waterbronnen te verminderen, houdt Nc'nean het waterverbruik nauwlettend in de gaten en zoekt voortdurend naar manieren om de waterefficiëntie te verbeteren.

De toewijding van Nc'nean aan duurzaamheid strekt zich uit tot de bron van hun water. Al het water dat wordt gebruikt in hun whiskyproductie wordt gehaald uit een ongerepte bron vlak achter de distilleerderij. Dit van nature sch

one bronwater vereist geen behandeling, inclusief chloor, waardoor de zuiverheid van hun whisky wordt gegarandeerd.

Met hun Nc'nean Organic Single Malt Batch 2 kunnen whiskyliefhebbers genieten van een werkelijk uitzonderlijke drank die de organische, duurzame en milieubewuste praktijken van de distilleerderij belichaamt. Elke slok vertegenwoordigt toewijding aan de hoogste ambachtelijke normen en draagt bij aan een positieve impact op de planeet. Nc'nean nodigt whiskyliefhebbers uit om samen met hen op weg te gaan naar een duurzame toekomst, waar uitzonderlijke kwaliteit en milieubewustzijn hand in hand gaan.


Aan favorieten toegevoegd