Nc'nean Distillery Organic Single Malt Batch 18 46% 2018


3.9 sterren - 2 professionele reviews
€ 53,00 (excl. BTW)
64,13 (in. BTW)
buy with
(max. 4)
Distileerderij Nc'nean Distillery
Bottelaar OB
Serie Batch 18
Gebotteld voor
Gedistilleerd op 06.2018
Gebotteld 07.2022
Land Schotland
Streek Highlands
Leeftijd 4
Cask Type 65% STR Red Wine, 35% Ex-Bourbon
Vatnummer Batch 18
Alcohol percentage 46
Inhoud 0,70
Conditie In Original Container
Etiket Perfect
Voorraad 4

Professionele reviews

Serge Valentin (82)

Right, bad luck, it's 2/3 ex-STRised red wine, now STR doesn't obligatorily make the whiskies winey, it often doesn't in my experience, so there is hope… Colour: straw. Nose: indeed, no obvious wine, but there are berries, probably rather elder, also peach syrup and orange blossom honey. Some Californian IPA. Well, a style of beer that was to be found in California back in the days, but the whole world seems to be making this style today. Then a little sweet bread and some vanilla. Fine, soft, fruity, with also quite some hay. Mouth: very sweet, clearly 'flavoured'. Szechuan pepper, tangerine, oranges, hay wine, the usual cinnamon and ginger, some herbal teas (rooibos, peach leaves), vanilla and zests... Finish: medium, sweet, with more citrus, which always works, I think. Comments: clearly fruitier than the only earlier batch I've tried, which was #7. Pretty 'modern world', very cask-driven, certainly well made.

BOW (86)

Nc'nean Distillery, gelegen in Drimnin bij Lochaline, staat bekend om zijn toewijding aan duurzaamheid en biologische productie. Een prachtig voorbeeld van hun vakmanschap is te vinden in de Nc'nean Organic Single Malt Batch 18, gedistilleerd in juni 2018 en gebotteld in juli 2022. Deze uitzonderlijke whisky, gerijpt op 65% STR rode wijnvaten en 35% ex-bourbonvaten, belichaamt de essentie van organische en milieuvriendelijke distillatie.

Het hart van Nc'nean's productieproces is hun belangrijkste grondstof: gerst. Deze gerst wordt op biologische wijze geteeld door boeren die geen kunstmatige pesticiden of meststoffen gebruiken. Dit resulteert niet alleen in een enorme biodiversiteit, maar ook in een betere bodemkwaliteit en waterkwaliteit. Hoewel de ruige terreinen en natte winters aan de westkust van Schotland het niet mogelijk maken om gerst te verbouwen, koopt Nc'nean hun biologische gerst van twee boeren in het oosten, één in Aberdeenshire en één in Fife. Het beste van alles is dat de biologische gerst die ze gebruiken een 42% lagere koolstofvoetafdruk heeft dan conventionele gerst.

Het label "biologisch" betekent dat de ingrediënten en processen van een product een rigoureus certificeringsproces hebben doorstaan. Nc'nean is gecertificeerd door de Biodynamic Association, die hen elk jaar inspecteert om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de biologische normen.

De duurzaamheidsinspanningen van Nc'nean beperken zich niet alleen tot de teelt van gerst, maar strekken zich ook uit tot de energievoorziening. De distilleerderij maakt gebruik van 100% hernieuwbare energie, waarbij hun twee koperen pot stills uitsluitend worden aangedreven door een biomassa-ketel die gebruikmaakt van houtsnippers uit het nabijgelegen bos. Alle gekapte bomen worden vervangen om het bos in stand te houden. Daarnaast halen ze een zeer kleine hoeveelheid koolstofarme elektriciteit van hun groene energiepartners, Engie. Engie is een wereldwijde leverancier van koolstofarme energie die zich inzet voor de overgang naar een koolstofneutrale wereld. Dankzij deze combinatie van groene elektriciteit en biomassa-energie heeft de distilleerderij alleen al voor de productie een minimale koolstofvoetafdruk van 26,5 ton CO2 per jaar. Samen met alle emissies die verband houden met hun toeleveringsketen, is hun totale koolstofvoetafdruk voor een heel jaar kleiner dan die van een retourvlucht van Londen naar New York. Bovendien is hun koolstofvoetafdruk per geproduceerde fles gedaald van 1,87 kg CO2e naar 1,74 kg CO2e in het jaar 2021

-2022.

Om hun doel van netto nul emissies voor distilleerderijactiviteiten te bereiken, heeft Nc'nean samengewerkt met Highland Carbon om hun overgebleven enkele koolstofemissies te compenseren. Ze doen dit via een duurzaam bosplantproject met een geverifieerd koolstofstandaardkeurmerk.

Nc'nean is ook trots op hun zero waste beleid. In 2021 hebben ze maar liefst 99,97% van al hun afval weten af te scheiden van het storten op vuilnisbelten. Ze richten zich ook op het hergebruik van materialen om de hoeveelheid afval die ze naar recycling sturen te verminderen. Een van hun belangrijkste afvalstromen is "pot ale", het resterende vloeistof na het distillatieproces, die ze als meststof op het lokale land verspreiden. Daarnaast wordt de overgebleven gerst, bekend als "draff", gebruikt als voeding voor de koeien op de boerderij.

Bij Nc'nean vermijden ze ook het gebruik van chemische reinigingsproducten. Ze streven ernaar natuurlijke schoonmaakproducten te gebruiken voor hun bar, kantoor en sanitair. Op deze manier minimaliseren ze het risico op schade aan het omliggende milieu door chemisch afval.

Water is een kostbaar goed, en Nc'nean is zich hiervan bewust. Hoewel de westkust van Schotland over het algemeen vochtig is, hebben klimaatverandering en langdurige droge periodes geleid tot een verhoogde druk op de watervoorraden, met name in het voorjaar en de vroege zomer. Daarom meet de distilleerderij voortdurend haar waterverbruik en onderzoekt ze manieren om efficiënter met water om te gaan. Het grootste deel van het water dat ze gebruiken, zo'n 90%, is bestemd voor het koelen van de dampen die uit de distilleerketels komen. Dit regenwater wordt gerecycled via hun natuurlijke koelvijver, waardoor ze telkens weer hetzelfde water kunnen gebruiken zonder energie te verspillen aan het koelen ervan of chemicaliën te gebruiken om het schoon te houden.

En tot slot, de bron van al het water dat wordt gebruikt om hun whisky te maken, is een natuurlijke bron vlak achter de distilleerderij. Dit bronwater is van nature schoon en vereist geen behandeling met chemicaliën zoals chloor voordat het wordt gebruikt.

Met de Nc'nean Organic Single Malt Batch 18 geniet je niet alleen van een uitstekende whisky, maar draag je ook bij aan een duurzamere en milieuvriendelijkere drankenindustrie. Nc'nean blijft zich inzetten voor het verminderen van hun ecologische voetafdruk en het creëren van een positieve impact op de planeet, zonder concessies te doen aan de kwaliteit van hun producten.


Aan favorieten toegevoegd