Visual Tasting Note of Contador 2011

Visual Tasting Note of Contador 2011

Sarah Heller MW is de jongste Master of Wine van Azie. Sarah is niet alleen een wijnexpert van het hoogste niveau, maar ook een beeldend kunstenaar. Haar Visual Tasting Notes zijn een uniek project; een buitengewone weergave van een wijnbeschrijving.

Je moet deze visuele proefnotities van boven naar beneden lezen. De omtrek van de foto geeft de 'vorm' van de wijn weer. Ook alle andere proefcomponenten zijn in het kunstwerk verwerkt, zoals aroma's, kleuren, zuren en tannines.

Haar proefnotitie van Contador 2011 is als volgt: gedroogde veenbessen, cacaopoeder, nootmuskaat; pluche, weelderige textuur met extreem fijne krijtachtige tannines, verlevendigende zuren, satijnachtig maar breed.

Over het wijnhuis
Bodegas Contador, in het hart van de Rioja wijnen, is een klein wijnhuis met een hoge kwaliteit. In 1995 kocht Benjamin Romeo Contador een wijnkelder onder het kasteel van San Vicente de la Sonsierra en vervolgens begon hij met het aankopen van nabijgelegen wijngaarden. Hij bezit nu vijftig verschillende percelen, wat betekent dat er een grote variëteit is in de terroirs die hij gebruikt.

La Cueva del Contador 1996 was zijn eerste wijnjaar en debuteerde in 1999. Benjamin gebruikte de garage van zijn ouders voor zijn wijnproductie, omdat hij de eerste zes jaar geen vinificatieruimte bezat. De jaargangen 2004 en 2005 - beide geproduceerd in de garage - kregen vlak na hun release het maximale aantal punten van Robert Parker. Een buitengewone prestatie in die korte tijd!

In juni 2008 werd eindelijk een nieuwe bodega geopend. Het werd ontworpen door architect Héctor Herrera en het werd gebouwd om gebruik te maken van de zwaartekracht. Dit betekent dat de wijn langs de niveaus van de kelder naar beneden stroomt en niet van vat naar vat gepompt hoeft te worden. Dit resulteert in verfijndere wijnen. In totaal worden er zes verschillende cuvées geproduceerd in de kelder van Bodegas Contador, maar in beperkte oplages, want er worden slechts 6.000 flessen per jaar geproduceerd.

Contador 2011
De jaargang 2011 bestaat voor 94% uit Tempranillo, aangevuld met 3% Graciano en 3% Mazuelo. De druiven zijn afkomstig van oude wijnstokken van verschillende wijngaarden. Deze wijngaarden liggen verspreid over de gemeenten San Vincente de la Sonsierra, Briones, Ábalos en Labastida. Na de handmatige oogst worden de trossen eerst ontsteeld. Zowel de gisting als de rijping vinden plaats in houten vaten van 100% nieuw Frans eikenhout. Na 18 maanden rijping op vat wordt de wijn gebotteld. Contador is een verbazingwekkende wijn en het is duidelijk waarom hij wordt beschouwd als Benjamins paradepaardje...

Spätlase: de geschiedenis van de zoete dessert wijn
 

Spätlase: de geschiedenis van de zoete dessert wijn

Bekijk blog
10 Verrassende feiten over de geschiedenis van champagne
 

10 Verrassende feiten over de geschiedenis van champagne

Bekijk blog
Talking Wine Romana Echensperger MW
 

Talking Wine Romana Echensperger MW

Bekijk blog
Aan favorieten toegevoegd