Ik ben zo benieuwd: welke wijn drinkt een Master of Wine nou op een luie avond op de bank? Is het eigenlijk wel mogelijk voor een wijnpro - en ik heb zelfs gehoord dat je het woord 'geeky' gebruikt om jezelf te beschrijven - om te genieten van een glas wijn zonder erbij na te denken?
Haha, het is inderdaad moeilijk om niet te analytisch te worden, dus wat ik over het algemeen doe, is ervoor zorgen dat ik aan het begin van de avond een notitie maak en daarna gewoon kan genieten. Aangezien ik nu een paar maanden in Nieuw-Zeeland ben, drink ik veel fantastische Nieuw-Zeelandse wijnen; de Syrah's hier, zowel uit Hawke's Bay als uit Marlborough, zijn van belachelijk hoge kwaliteit! Super delicaat, geparfumeerd en etherisch. Een grote plus is dat ze ook nog eens laag in alcohol zijn (de meeste zijn rond de 12%) en dus perfect voor een doordeweekse avond.
Je bent dan nu even in Nieuw-Zeeland, maar normaalgesproken woon je in Hongkong: een stad waar goede wijn alomtegenwoordig is. Waar ga je graag uit om een goed glas wijn te drinken in Hongkong?
Coravin heeft het wine-by-the-glass landschap in Hongkong behoorlijk getransformeerd, net als op veel andere plekken overigens. Normaal gesproken ben ik meer een per-fles-persoon als ik uitga, omdat ik de prijs-kwaliteit verhouding vaak beter vind. Als ik Kantonees ga eten bij Piin, vind ik het wel leuk om een aantal combinatie-opties te hebben. Piin heeft een fantastisch Coravin-by-the-glass-menu met wijnen die de verfijnde moderne Kantonese gerechten mooi accentueren. Mijn casual favoriet is Brut! waar ik vroeger boven woonde in Sai Ying Pun. De mede-eigenaar Camille Glass heeft een supergoed oog voor verfijnde en poëtische wijnen
Kun je ons vertellen over de grootste wijn faux-pas die je hebt meegemaakt?
Wijn maakt geen deel uit van de traditionele eetcultuur van Hong Kong. Er bestaan natuurlijk veel stereotypen over mensen in ons deel van de wereld (zoals die oude over het mengen van Lafite met Coca Cola, wat ik letterlijk al 10 jaar niet meer heb gezien), maar ik kan niet zeggen dat ik op gebied echt erge dingen gezien heb. De grootste faux-pas die ik zelf regelmatig ervaar, zijn obers die automatisch aannemen dat mijn man de wijn gaat bestellen en... wat ik nog veel ergerlijker vind, vervolgens hém inschenken zodat hij het kan proeven, terwijl ík degene was die de wijn heeft besteld. Ook weigerde iemand me praktisch een keer een fles champagne te verkopen omdat hij dacht dat de fles te "gevorderd" voor mij zou zijn....
Tijdens je Master of Wine-studie heb je ongetwijfeld veel wijnmakers bezocht over de hele wereld. Kun je ons vertellen aan welk bezoek je de meest dierbare herinnering hebt?
Wijnmakers zijn de meest vrijgevige mensen die ik ooit heb mogen ontmoeten. Mijn mooiste wijnreis ooit was naar Piemonte, een trip die ik in 2014 samen met mijn vrienden van de Hong Kong Wine Society organiseerde. Vrijwel elke producent die we ontmoetten, rolde de rode loper uit, maar wat me vooral is bijgebleven is dat Luca Roagna zich voor ons terughaastte naar het deel van de kelder waar de wijnen worden bewaard die ouder zijn dan hijzelf en dat hij, zo trots als een pauw, terugkwam met een hele bijzondere fles. Dat soort wijnen wordt nu onbetaalbaar, maar ik zal me hem altijd herinneren als een nuchtere, gulle man.
Als je één heel bijzonder wijnmoment opnieuw zou kunnen beleven, welk moment zou je dan kiezen?
Dat moet het moment zijn dat in de abdij van Hautvillers stond te kijken naar de overdracht van Dom Pérignon van oud-chef de cave Richard Geoffroy aan de nieuwe, Vincent Chaperon. Dom Pérignon is echt cultureel richtpunt voor mij geweest. Zo wat het bijvoorbeeld de wijn die we openmaakten toen ik ontdekte dat ik was toegelaten tot Yale. Die paar dagen in de Champagne waren een enorm extravagant feest met veel pracht en praal, maar op dat moment voelde het gewoon alsof ik stond te kijken naar een diep persoonlijke, oprechte overdracht van het roer aan een nieuwe generatie.