Sassicaia 1985

Sassicaia 1985

Gisteravond hebben we heerlijk gegeten in één van de beste Aziatische restaurants van Nederland, Restaurant Royal Mandarin. Voor deze gelegenheid brachten we een Super Toscaanse legende: de Sassicaia 1985.

De fles kwam uit een privékelder, de wijn werd bij vrijgave gekocht en tot gisteren in een geconditioneerde omgeving bewaard. Het niveau zat in de nek en we besloten niet te decanteren.

De kleur was donkerrood en het bouquet vertoonde een prachtige zoetheid en zachtheid, een vrij Bordeaux-achtig karakter van de rechteroever. Vreemd inderdaad voor een cabernetwijn. Maar we merkten meteen dat de wijn nog steeds afgeplat was, hij moest opengaan. En dat deed het! Na 5 minuten staarden we elkaar aan, dit is een 100% Mouton Rothschild 1986 neus. Daarna proefden we en werden overweldigd door de concentratie en intensiteit van de cassis en gedroogd (tutti frutti) fruit, de kruiden, zoethout en zoetheid van de eik.

De wijn is zo ongelooflijk geconcentreerd (glycerine op je lippen) en zo complex. Bij elke slok ontdek je nieuwe elementen. En zo elegant en delicaat. Balans is zonder twijfel perfect. Lengte> 60 seconden. Naar onze mening maakt Sassicaia wijnen die lang meegaan en tijd nodig hebben om te verzachten. De 1985 laat zien wat dit betekent voor Sassicaia: een perfecte wijn en de beste Sassicaia ooit. Monumentaal, een wijn die je een keer moet drinken. Beoordelingen zijn bijna zonder uitzondering maximaal. En daar zijn we het mee eens. Deze wijn gaat tot minimaal 2030 mee.

BOW 10

Blog door Peter

Spätlase: de geschiedenis van de zoete dessert wijn
 

Spätlase: de geschiedenis van de zoete dessert wijn

Bekijk blog
10 Verrassende feiten over de geschiedenis van champagne
 

10 Verrassende feiten over de geschiedenis van champagne

Bekijk blog
Talking Wine Romana Echensperger MW
 

Talking Wine Romana Echensperger MW

Bekijk blog
Aan favorieten toegevoegd