Als het om Franse wijnen gaat, is er één belangrijke vraag voor gepassioneerde wijnliefhebbers: Bourgogne wijnen of Bordeaux wijnen? Als jij een van die mensen bent die Bordeaux als antwoord geeft, is er nog een andere gewetensvraag op het gebied van smaak. Namelijk: Linker- of Rechteroever? En ja, in dit geval worden links en rechts met een hoofdletter geschreven, alsof ze op de een of andere manier de weg wijzen. Ze zijn immers stijlbepalend - en hebben op menig wijnavond voor verhitte discussies gezorgd.
Maar uiteindelijk is het bijna onmogelijk om te zeggen dat je de Cheval Blanc, Lafleur of Pavie van de rechteroever of Lafite Rotshchild, Margaux of Latour van de linkeroever niet lekker vond. Het zijn allemaal geweldige wijnen, maar ze verschillen wel degelijk.
Er zijn de krachtige en dichte wijnen van de linkeroever, die worden afgezet tegen de wat toegankelijkere en fijnere wijnen van de rechteroever. Beide kanten kunnen een toonbeeld zijn van elegantie en duurzaamheid, maar verschillen verder aanzienlijk. Hoe dat komt? Laten we eerst eens uiteenzetten hoe de linker- en rechteroever in Bordeaux worden gedefinieerd voordat we tot de kern komen.