Het verschil tussen de linker- en rechteroever van Bordeaux

Het verschil tussen de linker- en rechteroever van Bordeaux

Als het om Franse wijnen gaat, is er één belangrijke vraag voor gepassioneerde wijnliefhebbers: Bourgogne wijnen of Bordeaux wijnen? Als jij een van die mensen bent die Bordeaux als antwoord geeft, is er nog een andere gewetensvraag op het gebied van smaak. Namelijk: Linker- of Rechteroever? En ja, in dit geval worden links en rechts met een hoofdletter geschreven, alsof ze op de een of andere manier de weg wijzen. Ze zijn immers stijlbepalend - en hebben op menig wijnavond voor verhitte discussies gezorgd.

Maar uiteindelijk is het bijna onmogelijk om te zeggen dat je de Cheval Blanc, Lafleur of Pavie van de rechteroever of Lafite Rotshchild, Margaux of Latour van de linkeroever niet lekker vond. Het zijn allemaal geweldige wijnen, maar ze verschillen wel degelijk.

Er zijn de krachtige en dichte wijnen van de linkeroever, die worden afgezet tegen de wat toegankelijkere en fijnere wijnen van de rechteroever. Beide kanten kunnen een toonbeeld zijn van elegantie en duurzaamheid, maar verschillen verder aanzienlijk. Hoe dat komt? Laten we eerst eens uiteenzetten hoe de linker- en rechteroever in Bordeaux worden gedefinieerd voordat we tot de kern komen.

Linkeroever, rechteroever: een beetje oriëntatie

Linkeroever, rechteroever: een beetje oriëntatie

Als je naar de kaart van Bordeaux kijkt, zie je de twee rivieren de Garonne en de Dordogne, die bij de stad Bordeaux samenkomen en de Gironde vormen, die op zijn beurt uitmondt in de Atlantische Oceaan. En hier vinden we de linker- en rechteroever, die altijd worden genoemd als we het over Bordeaux-wijnen hebben. De linkeroever omvat zowel de Médoc als Graves en Sauternes met al hun appellations zoals Saint-Estèphe, Pauillac, Haut Médoc, Saint-Julien, Margaux of Pessac-Léognan, als we met de stroom van de Gironde naar de zee zwemmen.

Op de rechteroever vinden we daarentegen de wijngebieden van Blaye en Côtes de Bourg, evenals de Libournais, waar prestigieuze appellations als Pomerol en Saint-Émilion vandaan komen.

Tot zover de geografische oriëntatie. Het is hoog tijd om meer in detail te treden.

Klimaatverschillen

Over het algemeen wordt gezegd dat het klimaat in Bordeaux een maritiem karakter heeft. Met de groeten van de Atlantische Oceaan en de Golfstroom. De warme oceaanstroming verlengt het groeiseizoen zodat de druiven tot ver in oktober kunnen rijpen. Voorjaarsvorst komt ook minder vaak voor. Helaas kan de Atlantische Oceaan het ook heel erg nat maken in de lente en de herfst. Dit kan zeker tot problemen leiden.

Als we nu echter nog eens naar de kaart van Bordeaux kijken, wordt al snel duidelijk dat de zojuist beschreven invloeden de grootste invloed hebben op de linkeroever, terwijl de rechteroever ze alleen in een mildere vorm ondervindt. Simpelweg omdat de rechteroever iets meer landinwaarts ligt. Dit geografische feit is echter slechts een gedeeltelijk argument voor de verschillende planten op de twee oevers. Laten we dus de relevante aspecten - in de waarste zin van het woord - tot op de bodem uitzoeken.

Bodems en belangrijkste druivenrassen op de linkeroever

Bodems en belangrijkste druivenrassen op de linkeroever

Het echte verschil tussen de linker- en rechteroever zit hem in de bodem. De linkeroever wordt gedomineerd door kiezelachtige bodems die bestaan uit kiezels, grind en zand. De verhoudingen variëren van appellation tot appellation, want er is eigenlijk niet DE typische bodem op beide oevers. Dit verandert echter niets aan het feit dat de bodems op de Linkeroever heel goed warmte opslaan dankzij hun kiezelsamenstelling. Dit heeft een positief effect op de rijping van de druiven. Tegelijkertijd zijn deze bodems ook zeer waterdoorlatend. Regen en vocht kunnen zich hier niet ophopen.

En hier komt de clou: zowel de warmte als de waterdoorlaatbaarheid zijn ideaal voor het druivenras rode cabernet sauvignon. De druiven hebben een zeer dikke schil. Cabernet sauvignon heeft daarom veel warmte nodig om betrouwbaar te rijpen. Tegelijkertijd reageert het druivenras heel gevoelig op te veel vocht. De druiventrossen kunnen letterlijk verdrinken als er te veel water is. Op de linkeroever bestaat dat gevaar niet. Precies daarom is cabernet sauvignon hier het belangrijkste druivenras, dat een doorslaggevende invloed heeft op de smaak van bijna alle cuvées.

Bodem en belangrijkste druivensoort op de rechteroever

Bodem en belangrijkste druivensoort op de rechteroever

De bodems op de rechteroever van de Gironde zijn nog gevarieerder dan op de linkeroever. Klei, zand en kalksteen wisselen elkaar hier ijverig af. Grind komt echter slechts in verwaarloosbare hoeveelheden voor. Wat hebben klei, zand en kalksteen gemeen? Ze slaan warmte niet zo goed op, maar wel water. Voor cabernet sauvignon zou dat als het ware de doodsteek zijn. Daarom is deze druif alleen te vinden op de paar stukjes grind die je met een vergrootglas moet zoeken op de rechteroever. Voor een ander rood druivenras zijn de bodemeigenschappen op de Rechteroever echter ideaal. We hebben het dan natuurlijk over merlot.

Merlot heeft een dunnere schil dan cabernet sauvignon. Te veel warmte zou de druiven veel te snel doen ontwikkelen, ook al zijn de individuele druiventrossen nog niet rijp. Het resultaat zou een bijzonder zure en onharmonieuze most zijn. Maar het merendeel van de druiven zou de oogst waarschijnlijk toch niet halen omdat de wijnstokken op voorhand al zouden sterven van de dorst. Ja, kiezelbodems zijn een soort natuurlijke vijand van merlot. Het druivenras voelt zich echter thuis op klei, kalksteen en zand. Hier kan het een prachtige fruitigheid en een fluweelachtig karakter ontwikkelen dat zo typisch is voor de wijnstokken van de rechteroever.

Wat beide banken op de een of andere manier verenigt

Natuurlijk worden Bordeaux-wijnen niet uitsluitend gemaakt van cabernet sauvignon of merlot. Het mengen van verschillende druivensoorten heeft op beide oevers een zeer lange traditie. Dit stelt wijnboeren immers in staat om schommelingen door weersomstandigheden te compenseren en wijnen met consistente smaken te creëren. Cabernet sauvignon op de linkeroever en merlot op de rechteroever worden hier en daar aangevuld met cabernet franc, petit verdot en malbec: de welbekende Bordeaux-blends.

En laten we niet vergeten dat Bordeaux ook fantastische witte en zoete wijnen produceert! Sémillon en Sauvignon Blanc vormen hier de basis - soms in combinatie met Muscadelle. Leuk weetje: alle drie de witte druivensoorten gedijen goed op zowel de linker- als de rechteroever. Maar dit geldt ook voor Cabernet Franc en Co. Alleen cabernet sauvignon en merlot zijn in dit geval de diva's en houden vast aan hun eigen kant van de rivier. Dus als het gaat om de vraag of je in Bordeaux op de linker- of rechteroever moet zijn, hangt het duidelijk af van je eigen voorkeuren. Geef je de voorkeur aan cabernet sauvignon of merlot? Afhankelijk van je antwoord heb je nu een idee welke oever beter bij je wijnsmaak past.

Brora: de wederopstanding
 

Brora: de wederopstanding

Bekijk blog
Duitse wijn klassificatie: Prädikatsweine
 

Duitse wijn klassificatie: Prädikatsweine

Bekijk blog
Springbank en Glengyle, distilleerderijen met meerdere gezichten
 

Springbank en Glengyle, distilleerderijen met meerdere gezichten

Bekijk blog
Aan favorieten toegevoegd