Wijnen van Chateau Lafleur

Chateau Lafleur

Château Lafleur is een zeer klein landgoed dat slechts 4,58 hectare beslaat en uit één perceel bestaat. Het chateau is gelegen op de rechteroever van de Bordeaux in de Pomerol. In 1872 kocht Henri Greloud, die al de eigenaar was van het nabijgelegen Château Le Gay, de wijngaard en startte met een renovatie. Hij bouwde een huis en een kelder en noemde het Château Lafleur.


In de Pomerol bestaat er geen officiële classificatie maar binnen de Bordeaux kan Lafleur wel worden gezien als de absolute top van deze regio. In 1915 werd het château samen met Château le Gay gekocht door Andre Robin. Hij was getrouwd met Gabriëlle Greloud, Henri’s kleindochter. In 1946 namen hun twee dochters, Thérèse and Marie Robin de leiding over Château Lafleur, en de twee zussen wijdden hun leven aan het onderhouden van de wijngaard en het produceren van een van de beste Bordeauxwijnen ooit. Nog steeds is de familie Robin eigenaar van dit prachtige wijnhuis, iets wat binnen de Bordeaux eerder een uitzondering op de regel is.


Voor 1975 was de wijn beschikbaar voor een zeer schappelijke prijs totdat Robert Parker het château bezocht. Zijn beoordeling was extreem positief en sindsdien heeft Lafleur meerdere perfecte scores van 100 punten ontvangen. Hierdoor werd Château Lafleur een van de meest gewilde wijnen van Bordeaux en is de prijs inmiddels gestegen tot boven de prijs van de Premiers crus.


De wijngaard omvat 50% Merlot en 50% Cabernet Franc. De gemiddelde leeftijd van de ranken is rond de 45 jaar. In het algemeen wordt de wijn gerijpt in 25% nieuwe Franse eiken vaten, waar het voor 15 maand blijft voordat het gebotteld wordt. In 1987 werd er een nieuwe wijn geïntroduceerd: “Les Pensées de Lafleur”, wat zeker niet hun “tweede wijn” is, want het is gemaakt van een specifiek deel van de wijngaard.


Château Lafleur is een van de meest langlevende wijnen van Pomerol en is in staat om voor 50 jaar of meer te rijpen in bepaalde oogsten. Top oogsten zijn: 1947, 1950, 1966, 1978, 1982, 1989, 1990, 2000, 2005, 2009, 2010 en 2015. In feite zijn alle oogsten geproduceerd na 1994 van uitstekende kwaliteit!

Lees meer
Chateau Lafleur

Wijnen van van Chateau Lafleur

Chateau Lafleur  | 
Aan favorieten toegevoegd