Zuid-Afrikaanse wijnen: de beste wijnen uit Zuid-Afrika

Zuid-Afrika heeft zijn plaats in de wijnwereld verdiend met zijn gevarieerde wijnassortiment. Variërend van delicate witte wijnen, zoete strowijnen tot grote rode wijnen, waarbij ze beroemd zijn geworden om hun kenmerkende druivensoort: de Pinotage.

De meeste Zuid-Afrikaanse wijngaarden liggen in de regio West-Kaap, waar ze over het algemeen niet verder dan 50 km van de kust liggen, zodat de wind vanaf de zee de wijngaarden kan verkoelen. De warmte van de zon wordt getemperd door de koelere zeebries. Dit klimaat, in combinatie het landschap dat vaak ouder is dan 600 miljoen jaar, zorgt voor wijnen van een hoge kwaliteit. Een paar van de bekendste wijngebieden zijn Stellenbosch, Paarl, Swartland, Elgin en Overberg. Ieder wijngebied wordt gekenmerkt om hun verschillende variëteiten die zijn gekozen op basis van de dominerende grondsoort en de lokale omstandigheden.

Terwijl Zuid-Afrika wereldwijd bekend staat om zijn Pinotage-variëteit, een lokale kruising tussen Cinsault en Pinot Noir die zelden buiten Zuid-Afrika wordt gevonden, is er een toename in het gebruik van Shiraz, Cabernet Sauvignon en Merlot, de laatste twee vaak gebruikt voor de Bordeaux-stijl blend. Het overgrote gedeelte van de aanplanting beslaat echter witte druiven, goed voor 55% van de aangeplante wijnstokken. De bekendste Zuid-Afrikaanse witte druif is wel de Chenin Blanc, hoewel deze in de loop der jaren zijn populariteit is verloren ten gunste van de Chardonnay en Sauvignon Blanc. Dit komt met name omdat de vraag in het buitenland naar internationaal erkende variëteiten is toegenomen.

Regio's in Zuid- Afrika

Paarl  |  Zuid- Afrika  |  Stellenbosch  |  Swartland

Best of Wines: specialist in exclusieve Zuid-Afrikaanse wijnen

Best of Wines biedt een uitgesproken selectie exclusieve Zuid-Afrikaanse wijnen. We bieden een grote voorraad van de beste wijnen uit Zuid-Afrika, met name wijnen uit Stellenbosch, Constantia, Paarl en Swartland. Dit zijn zonder twijfel enkele van de meest gerenommeerde wijngebieden van het land.

Een paar van de meest prestigieuze wijnproducenten zijn:

  • Lismore Estate: De wijngaarden liggen in een koel klimaat met grote temperatuurverschillen. Lismore is de initiatiefnemer van Wine of Origin Greyton.
  • Mullineux: Dit wijnhuis legt zich toe op het tot uitdrukking brengen van het terroir van zijn wijngaarden in de Swartland regio met zijn graniet-, schist- en ijzerhoudende terroirs, en produceert Syrah en Chenin Blanc wijnen evenals prachtige strowijnen.
  • De Toren: bracht zijn eerste jaargang 1999 uit Stellenbosch uit, beroemd om zijn Fusion-wijnen in Bordeaux-stijl. De Fusion V, een blend van 5 Bordeaux variëteiten en De Toren Z van de block Z wijngaarden, een rechteroever Bordeaux stijl. Dit zijn hoog gewaardeerde wijnen.
  • Porseleinberg: Een wijnhuis gelegen op een droge schistgrond in de bergketen van Swartland dat een van de meest epische Zuid-Afrikaanse Shiraz-wijnen produceert. Ze produceren slechts één wijn, die sterk wordt aanbevolen door professionele wijnrecensenten.

Dit zijn slechts enkele van de uitzonderlijke wijnproducenten in Zuid-Afrika.

Alle wijnen uit Zuid- Afrika
Zuid- Afrika

Geschiedenis van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw

De eerste druivenstokken werden in 1655 in Zuid-Afrika geïntroduceerd door de Verenigde Oost-Indische Compagnie om scheurbuik te voorkomen op hun reizen tussen Batavia en Nederland. Aan het einde van de 17e eeuw werd het Constantia wijndomein opgericht met als doel de kwaliteit van de wijnen in het gebied te verbeteren. In de 18e eeuw kregen de zoete wijnen op basis van Chenin Blanc Europese bekendheid en in de 19e eeuw bestelde zelfs Napoleon Bonaparte grote hoeveelheden toen hij in ballingschap op St Helena verbleef. Een grote invloed op de kwaliteit van de wijnproductie in Zuid-Afrika had de massale migratie van de Franse hugenoten naar Zuid-Afrika. Zij brachten een enorme hoeveelheid kennis van traditionele wijnproductiemethoden mee, waardoor de kwaliteit van de wijnen sterk verbeterde.

Helaas ondervond de Zuid-Afrikaanse wijnbouw, net als het overgrote gedeelte van de wereld, in de jaren 60 van de 19e eeuw een flinke tegenslag door de druifluisinvasie. Ook in Zuid-Afrika verwoestte de Phylloxera de wijngaarden. Dit resulteerde in de heraanplant van grote hoeveelheden wijnstokken met een hoge opbrengst, waardoor de Cinsault-variëteit zijn intrede kon maken in het Zuid-Afrikaanse landschap.

De overproductie van beschikbare wijndruiven creëerde nieuwe problemen voor de Zuid-Afrikaanse wijnbouw. Om de ongecontroleerde productie van druiven tegen te gaan werd in 1918 de 'Kooperatieve Wijnbouwers Vereeniging' (KWV) opgericht, die de productie van wijn aan banden legde, maar meer schade toebracht aan mogelijke innovatie dan aan de hoge opbrengsten. Ze beperkten het vrijgeven van wijn tegen vaste prijzen, waardoor veel boeren hun druiven gebruikten voor het maken van sterke dranken zoals Brandy en versterkte wijn. Later in de 20e eeuw leidde het onderdrukkende apartheidssysteem in Zuid-Afrika tot wereldwijde handelssancties, waardoor het onmogelijk werd om de wijnen over de internationale markt te exporteren.

In de afgelopen 30 jaar heeft Zuid-Afrika grote veranderingen ondergaan in de wijnbouw van de natie, zich realiserend wat de mogelijkheden zijn met het unieke klimaat en landschap om wijnen van hoge kwaliteit te produceren. Dit heeft dan ook gezorgd voor een grote populariteit van Zuid-Afrikaanse wijnen in de rest van de wereld en de vraag naar kwaliteitswijnen. Ze hebben de variëteiten aangepast en met een wetgeving die de mogelijkheden voor locaties van de wijngaarden versoepelt, heeft Zuid-Afrika de kans gekregen om een aantal uitstekende wijnen te creëren.

De druiven van Zuid-Afrikaanse wijnen

Zuid-Afrika heeft een iets groter aantal witte druivenrassen dan rassen die voor rode wijnen worden gebruikt, met Chenin Blanc als grootste druif. Deze druif staat in het Afrikaans ook wel bekend als 'Steen' en is een hoofdbestanddeel van de Zuid-Afrikaanse witte wijnen. Dit komt hoofdzakelijk omdat het een zeer veelzijdige druif is die in veel wijnstijlen wordt gebruikt, zoals mousserende wijnen, versterkte wijnen en brandy. Toch heeft deze druif aan populariteit ingeboet ten opzichte van de meer internationaal bekende rassen, zoals Chardonnay, Sauvignon Blanc, Colombard, Riesling en Gewürztraminer. Chardonnay en Sauvignon Blanc zijn de laatste jaren steeds populairder geworden en de wereldwijde vraag stijgt, daarmee ook het aandeel in de Zuid-Afrikaanse wijnbouw.

Hoewel warmere klimaten meestal de voorkeur geven aan rode druivenrassen, zijn de rassen voor rode wijnen in Zuid-Afrika in een kleine minderheid. De kenmerkende druif is natuurlijk de Pinotage, die bijna uitsluitend in Zuid-Afrika wordt verbouwd en wordt gebruikt om een gevarieerde stijl van wijnen te creëren, van rode kwaliteitswijnen tot rosé en mousserende wijnen. Pinotage wordt vaak gecombineerd met andere druivensoorten zoals Cabernet Sauvignon, Syrah en Merlot, die worden gebruikt om Rhône- of Bordeauxstijl wijnen te maken.

Het terroir van Zuid-Afrikaanse wijnen

De Zuid-Afrikaanse wijngebieden hebben overwegend een getemperd zeeklimaat en liggen relatief dicht bij de kust om te profiteren van de koelere, vochtrijke wind vanaf de oceaan. Een uitzondering hierop is de Orange River regio, een vlak kaal landschap midden in de Kalahari woestijn.

Door het bergachtige landschap is er een grote diversiteit in regenval tussen de regio's, en met de hoogteverschillen ontstaat er een grote diversiteit in koelere en warmere gebieden, met seizoensgebonden mist en de sterke 'Cape Doctor' wind, die een optimale omgeving creëren voor diverse wijngaarden.

De bodemdiversiteit varieert van oude bodemafzettingen van 1000-500 miljoen jaar oud die omhoog zijn gestuwd door tektonische activiteit. Na grote afzettingen en erosie van zandsteen, was het bergrijke gebied van de Kaapregio het resultaat met meer dan 50 unieke grondsoorten in het gebied.

De veelvoorkomende grondsoorten zandsteen, graniet en leisteen van het gebied hebben allemaal hun eigen kenmerken. Een combinatie van geërodeerd zandsteen en graniet samen met de oude schalie zorgen voor een goede balans van voedselarme grond en rijke diversiteit met een goede waterretentie in de schalie, terwijl de zandsteen en het graniet juist zorgen voor waterafvoer.

Classificaties van Zuid-Afrikaanse wijnen

Het Zuid-Afrikaanse wijn appellation systeem, opgericht in 1972, speelt een cruciale rol in het behoud van het unieke karakter van het terroir van het land. Dit systeem classificeert regio's, districten en divisies op basis van natuurlijke factoren, waardoor wijnmakers de flexibiliteit hebben om hun wijnen te maken zonder starre regels voor druivensoorten of productiemethoden. Net als het Franse appellation-systeem heeft de Zuid-Afrikaanse tegenhanger robuuste protocollen.

Onder de "Wine of Origin" (W.O.) classificatie worden wijngebieden ingedeeld op basis van consistente groeikenmerken. Van de vijf geografische eenheden is de Westkaap belangrijk, met belangrijke Wine of Origin-gebieden zoals Paarl, Stellenbosch en Franschhoek.

Het ontcijferen van Zuid-Afrikaanse wijnetiketten kan ingewikkeld zijn. Het Wine of Origin (WO) programma regelt de etikettering en categoriseert wijnen in geografische eenheden, waaronder regio's, districten en divisies. Vergelijkbaar met het Franse concept van appellations, geven "afdelingen" specifieke terroirs aan. Daarnaast zijn er variaties in druivennamen; Chenin Blanc wordt bijvoorbeeld ''steen'' genoemd en Kaapse Riesling staat bekend als Crouchen. Unieke terminologie zoals Method Cap Classique (MCC) wordt gebruikt voor mousserende wijnen om de traditionele champagnemethode aan te duiden. Het begrijpen van deze nuances is essentieel voor het nauwkeurig interpreteren van Zuid-Afrikaanse wijnetiketten.



Aan favorieten toegevoegd