Zuid-Afrika heeft zijn plaats in de wijnwereld verdiend met zijn gevarieerde wijnassortiment. Variërend van delicate witte wijnen, zoete strowijnen tot grote rode wijnen, waarbij ze beroemd zijn geworden om hun kenmerkende druivensoort: de Pinotage.
De meeste Zuid-Afrikaanse wijngaarden liggen in de regio West-Kaap, waar ze over het algemeen niet verder dan 50 km van de kust liggen, zodat de wind vanaf de zee de wijngaarden kan verkoelen. De warmte van de zon wordt getemperd door de koelere zeebries. Dit klimaat, in combinatie het landschap dat vaak ouder is dan 600 miljoen jaar, zorgt voor wijnen van een hoge kwaliteit. Een paar van de bekendste wijngebieden zijn Stellenbosch, Paarl, Swartland, Elgin en Overberg. Ieder wijngebied wordt gekenmerkt om hun verschillende variëteiten die zijn gekozen op basis van de dominerende grondsoort en de lokale omstandigheden.
Terwijl Zuid-Afrika wereldwijd bekend staat om zijn Pinotage-variëteit, een lokale kruising tussen Cinsault en Pinot Noir die zelden buiten Zuid-Afrika wordt gevonden, is er een toename in het gebruik van Shiraz, Cabernet Sauvignon en Merlot, de laatste twee vaak gebruikt voor de Bordeaux-stijl blend. Het overgrote gedeelte van de aanplanting beslaat echter witte druiven, goed voor 55% van de aangeplante wijnstokken. De bekendste Zuid-Afrikaanse witte druif is wel de Chenin Blanc, hoewel deze in de loop der jaren zijn populariteit is verloren ten gunste van de Chardonnay en Sauvignon Blanc. Dit komt met name omdat de vraag in het buitenland naar internationaal erkende variëteiten is toegenomen.