Wijnen van Porseleinberg

Porseleinberg

Porseleinberg is onderdeel van het beroemde wijnhuis Boekenhoutskloof uit het Zuid-Afrikaanse Franschhoek. De wijngaarden van Porseleinberg zijn gelegen in Swartland. Het gebied wat ten noordoosten ligt van Franschhoek. Door de ligging – van de westkust tot aan de bergen van Cape Fold Belt in het binnenland – kent Swartland vele microklimaten die zeer geschikt zijn voor wijnbouw. In de winter kleurt het landschap donker door de inheemse struik renosterbos. Daarom noemde Jan van Riebeeck het ‘Die Swart Land’.

Marc Kent van Boekenhoutskloof was op zoek naar nieuwe wijngaarden voor onder andere zijn Chocolate Block wijn. Tijdens deze zoektocht kwam hij een prachtig landgoed tegen, wat gelegen was op de Porseleinberg in Swartland. In plaats van de druiven te gebruiken voor zijn andere wijnen van Boekenhoutskloof, besloot hij om een premium Swartland wijn te gaan produceren. Samen met wijnmaker Callie Louw kozen ze ervoor om één wijn te produceren van syrah. De berg dankt zijn naam aan het feit dat er veel kaolien klei in de bodem zit; een belangrijk bestandsdeel voor het maken van porselein. Daarnaast vind je ook veel blauwe schist in de wijngaard. De wijngaard heeft een oppervlakte van 36 hectare en wordt volledig biologisch bewerkt.

Als de druiventrossen de optimale rijpheid hebben behaald worden ze met de hand geoogst en aansluitend met de voet gekneusd. Tijdens de vergisting worden de schillen continue ondergedompeld voor maximale extractie. Daarna rijpt een deel van de wijn in Nomblot eieren (beton) en een deel in grote foeders. De Porseleinberg Syrah is krachtig met stevige tannine en veel donkerfruit. Daarnaast heeft de wijn heeft een uitstekend rijpingspotentieel. De syrah van Porseleinberg behoort zonder twijfel tot de beste wijnen van Zuid-Afrika en doet niet onder voor een prachtige Rhône wijn.

De beste jaargangen van Porseleinberg zijn: 2012, 2013, 2014, 2018 en 2019.

Lees meer
Porseleinberg
Aan favorieten toegevoegd