Wijnen van De Toren

De Toren

De Toren is een boutique winery in het hart van Stellenbosch. In de begin jaren ‘90 kocht Emil den Dulk samen met zijn vrouw het landgoed aan de Polkadraai Road om daar wijnen te gaan produceren in Bordeauxstijl. De naam van het wijnhuis verwijst naar de bouw van de wijnkelder. Deze heeft namelijk een kleine toren die ervoor zorgt dat men tijdens het vinificatieproces gebruik kan maken van de zwaartekracht. Met deze kelder was De Toren het eerste Zuid-Afrikaanse wijnhuis die een zwaartekrachtkelder had. Daarnaast biedt de toren ook een betoverend uitzicht over de False Bay, Helderberg en Tafelberg.

Emil startte eerst met een grondig onderzoek naar het terroir in de regio. Zo was hij een van de eerste die de potentie van de Polkadraai Hills herkende. Hier liggen de wijngaarden op gemiddeld 200 meter hoogte. Dit zorgt ervoor dat het rijpingsproces wordt beïnvloed door de verkoelde bries vanuit de False Bay. Het wijngaardareaal beslaat 25 hectare waarin je 15 verschillende bodemsoorten kan onderscheiden. De belangrijkste grondsoorten bestaan uit graniet, zandsteen, kiezels en klei. Hierop staan cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, malbec en petit verdot aangeplant. Sinds 2020 is het wijnhuis officieel biologisch gecertificeerd.

In de kelder vind je wijnmaker Albie Koch. Hij produceert zes verschillende wijnen, waaronder Délicate, Z, Fusion V, Book XVII, The Black Lion en Patronus. Daarvan zijn The Black Lion en Book XVII absoluut de twee top wijnen. Voor de houtrijping wordt er gebruik gemaakt van zowel Amerikaans als Frans eiken. De opvoeding duurt gemiddeld 12 maanden. Met deze zes wijnen heeft De Toren de lat voor Zuid-Afrikaanse Bordeauxblends erg hoog gelegd. Het wijnhuis behoort niet voor niets tot de top van Zuid-Afrika.

Lees meer
De Toren

Wijnen van van De Toren

Book XVII  |  Fusion V  |  The Black Lion
Aan favorieten toegevoegd