De beste wijnen van de Central Coast

De Central Coast van Californië wordt geroemd om zijn uitzonderlijke wijnen. Ambachtelijke wijnmakers maken bekroonde variëteiten die het diverse terroir van de regio weerspiegelen.
Verdeeld in noordelijke en zuidelijke regio's floreren opmerkelijke AVA's zoals Santa Lucia Highlands en Paso Robles. Monterey County blinkt uit in Pinot Noir en Chardonnay, waarbij Livermore Valley een belangrijke bijdrage levert aan de Chardonnay productie. Daarnaast produceren de Santa Cruz Mountains en Santa Barbara County uitstekende wijnen. Maar het is interessant dat kleine en gerenommeerde wijnmakerijen (zoals Sine Qua Non) bijdragen aan de gewaardeerde reputatie van de regio.

Producenten in Central Coast

ArnotRoberts  |  Au Bon Climat  |  Calera  |  DAOU Vineyards  |  Domaine de la Cote  |  Grands Joueurs Vignerons  |  J. Lohr  |  Jonata  |  Kosta Browne  |  Lillian  |  Ridge  |  Sandhi  |  Saxum  |  Sine Qua Non
Alle wijnen uit Central Coast
Central Coast

Geschiedenis van de wijnen van de Central Coast

Wijngaarden werden voor het eerst aangeplant in de Central Coast in de jaren 1700 toen vroege ontdekkingsreizigers uit Spanje wilde druiven ontdekten. Spaanse missionarissen legden de meeste wijngaarden aan omdat ze voornamelijk de Mission variëteit cultiveerden. Ze trokken noordwaarts vanuit San Diego en Los Angeles counties richting San Francisco. Tijdens de drooglegging van 1920 werd de bloeiende wijnindustrie bijna vernietigd. Deze begon pas weer op te leven tijdens de Amerikaanse wijnrenaissance van de jaren 1960-1970, die werd aangedreven door wijnmakers die de unieke uitdrukkingen van het terroir in Californië onderzochten.

Het terroir van wijnen van de Central Coast

Het grootste deel van het wijnbouwgebied ligt in de vallei die uitmondt in de Stille Oceaan. De nabijheid van de kust is gunstig voor de wijnbouw, vooral 's ochtends. De temperatuur is lager, de atmosfeer is vochtiger en de blootstelling van de zon wordt beperkt door de vorming van wolken.

De San Andreas-breuk bepaalt het bodemtype in de AVA's van de Central Coast. In het westen vind je kalksteenrijke bodems afkomstig van een oude zeebodem. De Salinas Valley heeft leisteen- en leemachtige bodems, terwijl het San Francisco Bay gebied zand- en kiezelachtige bodems heeft. Zelfs de bodemdiepte varieert, wat wijnkwaliteit bevordert in de bergen en hoge opbrengsten in de valleien.

De druiven van wijnen van de Central Coast

De gevarieerde geografie en microklimaten van de Central Coast koesteren een rijk tapijt van meer dan 100 druivensoorten, die de verschillende kenmerken van de appellation benadrukken. Ondanks een aanzienlijk breedteverschil met Bourgondië is het klimaat in de regio bevorderlijk voor Bourgondische druiven zoals Pinot Noir en Chardonnay. Naarmate de temperaturen verder landinwaarts stijgen, worden de omstandigheden steeds gunstiger voor zonminnende druivensoorten zoals Syrah. Zinfandel floreert ook in de warmere regio's in het binnenland van San Benito County en Paso Robles, terwijl cabernet sauvignon uitblinkt op grotere hoogte, met name in de Santa Cruz Mountains ten noorden van Monterey Bay.

Classificaties van wijnen van de Central Coast

Eind jaren 1970 richtte het Bureau of Alcohol, Tobacco, and Firearms (BATF) de American Viticultural Areas (AVA's) op om wijnregio's wettelijk aan te duiden op basis van geografische kenmerken. De Central Coast AVA omvat meerdere subregio's en heeft meer dan 27 AVA's. Deze AVA's staan bekend om de productie van verschillende stijlen en expressies. Het wijnbouwgebied van deze AVA strekt zich uit van Santa Barbara tot San Francisco, inclusief de gewaardeerde regio's zoals de York Mountains en Santa Ynez Valley.



Aan favorieten toegevoegd