Wijnen van Ridge

Ridge

Osea Perrone, een Italiaanse arts, kocht in 1885 zo’n 70 hectare grond nabij de top van Monte Bello Ridge in Californië. Hier creëerde hij terrassen en plantte de eerste wijnstokken aan. De eerste vintage bracht hij in 1892 uit onder de naam Monte Bello. In de jaren die daarop volgden bleef het slechts bij een aantal vintages en uiteindelijk kwam de productie stil te liggen. Maar in 1940 komt daar gelukkig verandering in. In dat jaar koopt William Short de verlaten wijnmakerij en de bijbehorende wijngaarden. Onder zijn bewind wordt het wijngaardareaal uitgebreid en worden er nieuwe druivenrassen aangeplant.

Sinds de oprichting ligt de focus op het produceren van single vineyard wijnen. Momenteel staan er 17 verschillende percelen in productie. Een aantal jaar geleden waren dit er nog 23. De meest iconische wijngaarden van het wijnhuis zijn Monte Bello, Lytton Springs, Geyserville en East Bench. De aanplant bestaat voornamelijk uit cabernet sauvignon en zinfandel, maar je vindt er ook wat syrah, petit verdot, merlot, grenache (blanc), pinot noir en chardonnay.

Het vinificatieproces staat onder supervisie van Paul Draper. Zijn stijl is, zoals hij het zelf noemt, pre-industrieel. Daarmee doelt hij op een zo natuurlijk mogelijke productie, waarin er uitsluitend gebruik wordt gemaakt van inheemse gisten en sulfiet nauwelijks wordt ingezet. Deze werkwijze zie je ook terug in de wijngaarden; daar wordt eveneens zo min mogelijk in gegrepen. Bovendien zijn een aantal wijngaarden sinds 2022 officieel biologisch gecertificeerd.

Na de handmatige oogst worden de trossen streng geselecteerd op kwaliteit en eventueel ontsteeld. Daarna start de vergisting in roestvrijstalen tanks of in houten vaten. Voor de houtopvoeding wordt er gebruik gemaakt van zowel Amerikaans als Frans eiken. De duur en het aandeel nieuw hout varieert per wijn en jaargang.

De constante, torenhoge kwaliteit zorgt ervoor dat de wijnen van Ridge Vineyards regelmatige met hoge scores worden beoordeeld. Zo heeft de iconische Monte Bello wijn al driemaal 100 Parker punten in ontvangst mogen nemen. Dit waren de legendarische vintages 1974, 1992 en 2013.

Lees meer
Ridge
Aan favorieten toegevoegd