Wijnen van Calera

Calera

De wijngaarden van Calera liggen 650 meter boven zeeniveau langs de Monterery Bay en vlakbij het Gavilan gebergte en Mount Harlan. De hoogte en de koele zeewind zorgen voor tempering van de hitte. Deze wijngaarden behoren tot de koelste en hoogste wijngaarden van Californië.

Josh Jensen, oprichter van wijnhuis Calera, had een vooruitziende blik toen hij als een van de eersten met Pinot Noir ging werken. Hij liet zich inspireren door de grote wijnhuizen uit de Bourgogne. Josh startte zijn zoektocht naar geschikte plekken in Californië om Pinot Noir aan te planten. Die zoektocht duurde bijna twee jaar, want hij was op zoek naar kalksteenbodems. Deze bodems staan namelijk garant voor goede Bourgognewijnen. Na lang zoeken vindt hij zijn ideale plek in de Central Coast. De naam Calera is afkomstig van de Spaanse benaming voor kalkoven. Deze kalkoven staat nu symbool voor het wijnhuis en de zoektocht. De oven is afgebeeld op het etiket van elke wijn.

Door de jaren heen worden er verschillende andere druivenrassen aangeplant, zoals Viognier, Chardonnay en Aligoté. Net als in de Bourgogne is het traditie om elk plot en terroir een andere benaming te geven.

In het groeiseizoen kan het erg droog zijn, waardoor er minder bestrijdingsmiddelen nodig zijn. De droogte zorgt ervoor dat er nauwelijks kans is op schimmel of rot. Een aantal wijngaarden van Calera zijn dan ook sinds een paar jaar gecertificeerd als California Certified Organic Farmers (CCOF).

Alle rode wijnen worden in Franse eikenhouten vaten gerijpt. Het aandeel nieuw hout en de rijpingsduur variëren per jaar en per cuvée. Bij bijna alle witte wijnen vindt er een malolactische omzetting plaats. Daarnaast wordt er houtrijping toegepast, maar ook hierbij varieert de duur per wijn. Het houtgebruik is goed gedoseerd en daarom nooit over de top. De kwaliteit van Calera is uitzonderlijk! De titel Pinot pionier is Josh Jensen dan ook op het lijf geschreven!

Lees meer
Aan favorieten toegevoegd