Wijnen van Au Bon Climat

Au Bon Climat

Au Bon Climat is opgericht in 1982 en heeft een reputatie van wereldklasse opgebouwd voor zijn traditionele Bourgogne-stijl Chardonnay’s en Pinot Noir wijnen in Santa Barbara County. Naast deze druivenrassen kan je ook de druiven Pinot Gris, Pinot Blanc en Aligoté tegenkomen in enkele van hun wijnen. Het wijnhuis gebruikt wijnbouwtechnieken uit de oude wereld in een wijngebied uit de nieuwe wereld, wat resulteert in evenwichtige, ingetogen en terroir gedreven wijnen. De standaardpraktijken omvatten gisting in vaten, persing met hele trossen, rijping op de wijnmoer en een aanzienlijke tijd in François Frères-vaten. De druiven worden met de hand geplukt op een suikergehalte dat een langzame rijping bevordert.


Oprichter van Au Bon Climat, Jim Clendenen begon een studie rechten aan de Universiteit in California. Echter tijdens “junior year abroad” in Frankrijk kwam hij in contact met de wijnen uit Champagne en Bourgogne. Hij besloot zijn studie rechten te stoppen en zich volledig te richten op wijnen. Zo werkte hij voor drie jaar bij Zaca Mesa Winery tijdens de oogst. Later ging hij aan de slag bij de legendarische Bourgogne importeur Becky Wasserman waar hij Bourgogne wijnmakers interviewde naar de gebruikte wijntechnieken.


In 1982 starte hij samen met Adam Tolmach Au Bon Climat. In 1990 begon Adam Tolmach een eigen wijnbedrijf Ojai Winery waarna Jim de enige eigenaar van ABC werd. Au Bon Climat produceert wijnen van enkele van de hoogst gewaardeerde wijngaarden in de Central Coast, waaronder Clendenen's eigen Au Bon Climat Vineyard en aanplantingen op de legendarische Bien Nacido Vineyard en zijn landgoed Rancho La Cuna. Andere iconische locaties zijn Sanford & Benedict Vineyard in Sta. Rita Hills, Los Alamos Vineyard, Rancho Sisquoc, Runway Vineyard, Solomon Hills Vineyards en Talley Vineyard. Het wijnhuis bewerkt al zijn eigen wijngaarden biologisch om het terroir van de wijngaard in de wijnen naar voren te laten komen. Au Bon Climat werd in 2003 biologisch gecertificeerd.


Au Bon Climat produceert een breed scala aan wijnen van eigen wijngaarden en van nauwe relaties met andere telers. De wijnen zijn ingedeeld in vier categorieën: "Santa Barbara County Classics", "Single Vineyard" wijnen, "Historic Vineyards" die de vijf iconen van de Central Coast vertegenwoordigen, en de "Blue Series" die pronken met de allerbeste cuveés en een hoog aandeel nieuw eikenhout hebben. De Santa Barbara County Classics zijn het meest toegankelijk qua prijs en drinkbaarheid.


Jim overleed onverwacht aan een hartstilstand in 2021. Voor zijn dood stelde Jim een toegewijd wijnbouwteam samen onder leiding van wijnmaker Jim Adelman samen met zijn kinderen Knox en Isabelle die zijn allen zijn visie delen. De inzet van het wijnhuis om meesterlijke wijnen in Bourgogne stijl te creëren in een bevredigende werkomgeving heeft loyaliteit en een gedeeld gevoel van visie gebracht in de wijnbouwstijl die tot op de dag van vandaag blijft bestaan. Het iconische wijnhuis produceert jaarlijks zo’n 50.000 kisten.

Jim heeft in zijn carrière veel lovende reacties mogen ontvangen en is hij meerdere malen uitgeroepen tot ‘Winemaker of the Year’ door onder andere Los Angeles Times, Wein Gourmet en Food & Wine Magazine. Daarnaast is Au Bon Climat in 1989 en 1990 opgenomen in de lijst ‘Best Wineries in the World’ van Robert Parker.

De beste jaargangen zijn: 2015, 2016, 2017 en 2019.

Lees meer
Au Bon Climat
Aan favorieten toegevoegd