De Douro-regio in het noorden van Portugal staat natuurlijk bekend om zijn portwijn, die zijn naam dankt aan de kronkelende Douro-rivier die van oost naar west stroomt en in Porto uitmondt in de Atlantische Oceaan. Dit gebied heeft een ruig terrein met verschillende terroirs en hoogtes. De wijngaarden, gelegen op steile, dorre hellingen en smalle rotsachtige terrassen langs de rivier en zijn zijrivieren, bieden een UNESCO Werelderfgoedlandschap vergelijkbaar met de Oostenrijkse Wachau wijnstreek.
Douro dankt zijn faam ook aan de vele inheemse druivenrassen. Rode variëteiten zoals Sousão en Tinta Amarela (Trincadeira), naast witte tegenhangers zoals Malvasia Fina, Moscatel, Rabigato, Gouveio en Viosinho, geven Douro-wijnen een unieke vingerafdruk. Opvallende druiven als Tinta Barroca, Tinta Roriz, Tinto Cao, Touriga Franca en Touriga Nacional spelen een centrale rol, vooral in de portproductie.
Tegenwoordig maken producenten uit Douro ook gewaardeerde rode wijnen van hoge kwaliteit van de diverse inheemse druivenrassen. De diversiteit van de regio en de inheemse druivensoorten onderstrepen de wereldwijde faam van deze wijnen.