Wijnen van Fonseca

Fonseca

De wijngaarden van Fonseca zijn gelegen op de spectaculaire hellingen van de Douro rivier. De wijnstokken staan op een steenachtige leisteenbodem op zeer steile hellingen. Door deze ligging is het niet mogelijk om de wijngaarden met machines te bewerken. Alles wordt dus met de hand gedaan.

Het bedrijf vindt zijn oorsprong in 1815 toen de familie Fonseca en Monteiro een samenwerking met elkaar aangingen. Fonseca bracht zijn eerste vintage port op de markt in 1840 en vanaf dat moment groeide het bedrijf gestaag door. Na jaren komt het bedrijf in handen van de Guimaraens familie. Voor langer dan een eeuw zijn zij verantwoordelijk voor het succes van Fonseca. Uiteindelijk wordt het stokje overgedragen aan de familie Yeatmans. In 1990 komt David Guimaraens terug bij het wijnhuis en hij begeleidt momenteel de nieuwe generatie. In de tussen tijd is het bezit uitgegroeid met nog drie andere landgoederen: Panascal, Cruzeiro en Santo António. Allen hebben een uniek, eigen terroir. Quinta do Cruzeiro en Quinta de Santo António leverden al honderden jaren druiven aan Fonseca. Het is dan ook niet meer dan logisch dat deze quinta’s nu officieel onderdeel zijn van het bedrijf.

De druiven die afkomstig zijn uit de wijngaarden van Cruzeiro leveren vooral veel zwart fruit en tannine op. Deze eigenschappen sluiten goed aan bij het karakter van de druiven uit de Panascal wijngaard, die jammy sap met een fluweelzachte structuur opleveren. De trossen van Santo António zijn intens met exotische geuren. De combinatie van deze drie percelen en hun eigenschappen zorgt voor een complexe en gelaagde port met een lang bewaarpotentieel. Dit is wat Fonseca zo succesvol maakt!

De gaarden van Quinta do Panascal waren een van de eerste in de Douro vallei die een biologisch certificaat kregen. Ook in de andere wijngaarden wordt er biologisch gewerkt. Bij Quinta de Santo António is immers het prijswinnende wijngaardmodel ontwikkeld voor duurzame en biologische wijnbouw.

Fonseca heeft meerdere portwijnen geproduceerd die 100 punten hebben gekregen van professionele jury’s. Het is daarom ook niet gek dat hun portwijnen zeer geliefd zijn onder de kenners!

Lees meer
Fonseca

Wijnen van van Fonseca

 |  Guimaraens Vintage Port  |  Vintage Port
Aan favorieten toegevoegd