Wijnen van Kopke

Kopke

Het eeuwenoude verhaal van het Portugese wijnhuis Kopke begint al in 1636. Nicolau Köpke vestigt zich dan in Portugal als vertegenwoordiger van de Hanze. Vanaf dat moment verscheept hij flessen port naar Noord-Europa. Na jaren maakt het bedrijf de overstap van inkoper naar producent. In de Douro streek wordt een boerderij gekocht en men gaat aan de slag met een eigen productie. Na bijna drie eeuwen koopt Kopke het wijnhuis Quinta de S. Luiz met de bijbehorende wijngaarden op. Quinta de S. Luiz is gelegen op de linkeroever van de Douro rivier.

Kopke heeft momenteel 125 hectare aan land in bezit, waarvan 90 hectare bestemd is voor de wijnbouw. Onder Quinta de S. Luiz vallen nog vier andere landgoederen: Quinta da Mesquita, Quinta da Lobata, Quinta da Alegria en Quinta da Galeira. Elk landgoed heeft zijn eigen wijngaarden met uniek terroir en ze zijn op verschillende hoogtes gelegen. Quinta da Mesquita ligt daarvan het hoogst. De authentieke wijngaarden van Quinta de S. Luiz zelf zijn bestemd voor de meest iconische wijnen van Kopke.

Bij Kopke staat milieubescherming hoog in het vaandel. Om die reden heeft het wijnhuis speciale wijnbouwmodellen ontwikkeld waarmee de wijnstokken zowel ecologisch verantwoord als economisch rendabel zijn. Het model bestaat uit diverse strategieën, technieken en samenwerkingen met instellingen als Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro en de ADVID (Association for the Development of Douro's Viticulture). Met deze werkwijze kan het wijnhuis verantwoorde kwaliteit garanderen.

Het wijnhuis produceert 55 verschillende port wijnen en 4 verschillende stille wijnen. De belangrijkste druivenrassen die hiervoor worden gebruikt zijn Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz en Tinta Cão. De Colheita port is misschien wel de meeste beroemde wijn van Kopke. Deze port wordt van één oogst geproduceerd en blijft net zolang op hout rijpen totdat er opdracht wordt gegeven om deze te bottelen. Van de gehele port productie bestaat meer dan de helft uit Colheita port. De vintage port wordt uitsluitend in zeer goede jaren geproduceerd. Deze wijnen rijpen maximaal 2,5 jaar.

Wie port zegt, zegt Kopke!

Lees meer
Kopke
Aan favorieten toegevoegd