Wijnen van Graham

Graham

De geschiedenis van Graham’s gaat wel drie eeuwen terug. In die tijd begonnen John en William Graham’s een textielhandel. De broers namen in 1820 een aantal vaten port aan om iemand zijn schulden te vereffenen. Dit heeft ertoe geleid dat William en John zich gingen verdiepen in de productie van port. Uiteindelijk fascineert deze wijn hen zo erg dat zij ervoor kiezen om hun eigen port te gaan produceren onder de naam Graham’s. Inmiddels is het wijnbedrijf – sinds enkele jaren onder bewind van de Symington familie – uitgegroeid tot een van de grootste producenten binnen de regio.

Het bezit bestaat uit 26 wijnhuizen en 1.114 hectare wijngaarden. Het wijngaardareaal is verspreid over vijf bergachtige wijngaarden, waarvan de stokken staan aangeplant op steile hellingen. Dit maakt het bewerken en oogsten van de wijngaarden een grote opgave, maar de locatie komt de kwaliteit juist ten goede. Voor de wijnen worden alleen de beste trossen gebruikt. Er vinden meerdere selectierondes plaats, zowel tijdens het oogsten als aan de sorteertafel.

Traditie en ervaring lopen als een rode draad door het bedrijf, maar innovatie en moderne technieken worden ook maar al te graag omarmd; alles voor de beste kwaliteit. De druiven worden vergist in roestvrijstalen tanks. Na de vergisting worden de wijnen overgestoken naar eikenhouten vaten voor de rijping. Het is afhankelijk van de stijl hoelang deze rijping duurt. Er wordt namelijk onderscheidt gemaakt tussen flesgerijpte of houtgerijpte portwijnen. Flesgerijpte wijnen worden jong gebotteld, soms na een korte periode op hout. En zoals de naam houtgerijpte port al doet verwachten, rijpen deze voor een langere periode in het vat. De vaten worden opgeslagen in Vila Nova de Gaia, waar er wel 3.500 staan!

Graham’s heeft door de jaren heen wereldwijd een zeer goede reputatie opgebouwd als het gaat om vintage port. Deze portwijnen worden slechts in uitzonderlijke jaren geproduceerd. De wijnen van Graham’s staan bekend om hun concentratie, complexiteit en levensduur. De portwijnen zijn zeer geliefd onder de kenners en portliefhebbers!

Lees meer
Graham


Aan favorieten toegevoegd