Portugese wijnen: De beste wijnen uit Portugal

Portugal staat bekend om zijn geschiedenis van wijnproductie en gewortelde tradities, een gevarieerde selectie van inheemse druivensoorten en een gevarieerd klimaat en landschap. Deze unieke elementen maken Portugese wijnen state of the art.

Het land heeft een scala aan wijnen die wereldwijd erkenning hebben gekregen, met Port en Madeira als de beroemdste soorten versterkte wijn. Naast deze klassiekers produceert Portugal nog twee andere soorten versterkte wijnen. Moscatel uit Setúbal en Douro en Carcavelos. Deze gerenommeerde namen tonen Portugals expertise in het maken van versterkte wijnen.

Portugal is de thuisbasis van een van de eerste afgebakende wijngebieden die in 1757 in de Douro-regio werd opgericht voor het maken van portwijnen. De wijngaarden van de portwijnen liggen op terrasvormige heuvels langs de rivier de Douro en weerspiegelen het eeuwenoude vakmanschap dat teruggaat tot ongeveer 100 na Christus, waardoor de vallei werd erkend als UNESCO-werelderfgoed.

De Portugese wijnindustrie heeft een opleving doorgemaakt door methoden toe te passen en over te stappen van versterkte wijnen naar rijke, volle tafelwijnen, met name de sterke rode wijnen uit de Dourovallei. Deze trend benadrukt Portugals omarming van droge wijnen van hoge kwaliteit, die wijdverspreide erkenning hebben gekregen op de wereldwijde wijnmarkt.

Regio's in Portugal

Alentejano  |  Dao  |  Douro  |  Madeira  |  Setubal

Best of Wines : Specialist in exclusieve wijnen uit Portugal

Bij Best of Wines bent u aan het juiste adres als je op zoek bent naar exclusieve Portugese wijnen. Best of Wines heeft een zeer grote voorraad van deze wijnen uit Portugal, met name wijnen uit Douro en Madeira. Dit zijn zonder twijfel de twee meest gerenommeerde wijngebieden voor het maken van versterkte wijnen in het land.

Maar rode en witte wijnen uit Portugal worden steeds populairder en van steeds betere kwaliteit.

 

Alle wijnen uit Portugal
Portugal

Geschiedenis van Portugese wijnen

Portugal heeft altijd bekend gestaan om zijn kurkproductie, maar in de 18e en 19e eeuw veranderde de focus. Door de onrust in Frankrijk die de wijnleveranties aan Engeland en Schotland beïnvloedde, vulde Portugal de leemte op door grote hoeveelheden (versterkte) wijn te leveren. Tegen de 20e eeuw was de vraag naar Portugese wijnen aanzienlijk afgenomen, dus Portugal richtte zich vooral op de productie van kurk en werd wereldleider. In de 21e eeuw kreeg de Portugese kurkindustrie echter te maken met nieuwe concurrentie door de introductie en toenemende populariteit van plastic kurken en metalen schroefdoppen.

Tegen het einde van de 20e eeuw had de beroemde Mateus rosé Portugal naar internationale erkenning gestuwd. De toenemende kwaliteit en populariteit van droge rode Portugese wijnen zorgden ervoor dat de Portugese wijnindustrie weer een plaatsje veroverde op het wereldtoneel.

Douro

Wijnen uit Douro hebben een wereldwijde reputatie, vooral voor port. Producenten zoals Fonseca staan erom bekend dat ze enkele van de beste wijnen ter wereld maken.

  • Fonseca, een bedrijf dat dateert uit 1815 en zijn eerste port op de markt bracht in 1840. Fonseca heeft verschillende portwijnen geproduceerd die 100 punten hebben gekregen van professionele wijnbeoordelaars.
  • Graham. Het bedrijf begon in Glasgow aan het begin van de 19e eeuw als verschepers van port. Vandaag de dag wordt Graham's beschouwd als een toonaangevende producent van port van hoge kwaliteit.
  • Taylor's. Toonaangevende portproducent die als eerste kwam met een enkele Quinta Vintage (1958 Quinta de Vargellas) en als eerste met een 10 & 20 jaar oude Tawny en een Late Bottled Vintage. De superzeldzame Scion 1855 botteling werd wereldwijd beroemd.
  • Quinta do Noval. Quinta do Noval produceert een van de meest opwindende ports; de vintage port Nacional.
  • Kopke. Beroemd om zijn vintage port en herhaalde releases van oude jaargangen. De jaargangen uit 1900 zijn nog steeds verkrijgbaar op de markt. .

 

Wijnen uit Douro zijn voornamelijk versterkte wijnen.

Bekijk alle Dourowijnen op de Dourowijnen pagina.

Wijngebieden in Portugal

Het vasteland van Portugal strekt zich uit van de Minho en Tras-os-Montes in het noordwesten tot de zonovergoten wijngaarden van de Algarve in het zuiden en is ongeveer 650 km lang en 200 km breed. De wijngebieden van Portugal zijn de volgende: Minho, Dão, Dourovallei, Beiras, Lisboa, Tejo, Setubal, Madeira, Algarve, Alentejo, Beira Interior, Terras De CIster en Transmontano.

De rivier de Douro en haar valleien, die vooral bekend staan om de productie van port en rode wijn, liggen rond Porto. De valleien zijn beroemd om portwijn, waar de wijngaarden op terrasvormige heuvels naast de rivier de Douro liggen. Deze regio produceert naast versterkte zoete wijnen zoals LBV, Tawny en Vintage Port ook zeldzame witte en rosé ports en rijke rode wijnen (Tinto Douro) en mineraalrijke witte wijnen (Douro Branco).

Tussen Porto en Lissabon liggen de Beiras, bestaande uit Beira Atlantico en Beira Interior, met de DOC-wijngebieden Dão en Bairrada. Dão staat bekend om zijn uitzonderlijke kwaliteitswijnen en hooggelegen wijngaarden. Druivenrassen zijn onder andere Dão Alfrocheiro, Dão Jaen, Dão Touriga Nacional. Regionale wijnen zoals Terras do Dão en Terras de Lafões, experimenteren met diverse blends en internationale druivenrassen.

Lissabon wordt omringd door verschillende wijngebieden, zoals Lisboa, het schiereiland Setúbal, Tejo en Alentejo, terwijl de Algarve in het zuidelijke puntje van het land ligt.

De eilanden Madeira (beroemd om zijn versterkte wijnen) en de Azoren-archipel, verder naar het westen in de Atlantische Oceaan, zijn officieel erkend als "autonome regio's" van Portugal.

Het terroir van wijnen uit Portugal

De verschillende terroirs in Portugal, gevormd door het zeeklimaat, bieden wijnmakers gevarieerde landschappen, van bergen tot heuvels aan de kust. Regenval bevordert de opbrengst, maar brengt schimmelrisico's met zich mee op minder goed geventileerde locaties. Kustgebieden zoals Lisboa brengen opbrengst en kwaliteit in balans door zorgvuldig beheer.

Het klimaat van Portugal levert diverse wijnen op: Vinho Verde's lichte witte wijnen, Douro's robuuste rode wijnen en Port, en Centraal/Zuid Portugal's gevarieerde wijnen zoals Arinto en Fernao Pires voor witte wijnen, en Trincadera en Alfrocheiro voor rode wijnen.

Madeira, een vulkanisch eiland dat steil uit zee oprijst, is een autonome provincie van Portugal. Het ligt ongeveer 850 kilometer ten zuidwesten van Portugal en omvat het eiland Porto Santo. Op Madeira wordt wijnbouw bedreven tot een hoogte van 800 meter.

De Azoren, een cluster eilanden die ongeveer 1600 kilometer van Lissabon in het midden van de Atlantische Oceaan liggen, herbergen talloze kleine wijngaardpercelen die worden omringd door beschermende muren die bekend staan als "currais". Deze muren beschermen de wijngaarden tegen de sterke oceaanwinden.

Druiven van wijnen uit Portugal

In de top tien van verbouwde druivensoorten in Portugal valt alleen Syrah op. Inheemse variëteiten domineren, waaronder Touriga Franca, Castelão, Touriga Nacional, Trincadeira en Baga, met Tinta Roriz aan kop onder de rode druiven. Ongeveer 250 druivensoorten, sommige uniek zoals Touriga Nacional, bestaan naast andere, zoals Tinta Roriz/Tempranillo, veel gebruikt in onder andere Spanje.

Het wijnsucces van Portugal richt zich op inheemse variëteiten, ondanks het gebruik van internationale variëteiten. Dit stelt wijnmakers in staat om een aparte essentie in hun wijnen te behouden. Witte druivenrassen in de topklasse zijn onder andere Fernao Pires, Siria (Roupeiro) en Arinto (Pederna).

De wijngaarden van Portugal bieden een rijke schakering aan druivensoorten, die de gevarieerde wijnbouw van het land weerspiegelen en het ontdekken waard zijn.

Classificaties van wijnen uit Portugal

Er zijn drie kwaliteitsniveaus in de classificatie van wijnen in Portugal. Regiospecifieke kenmerken en eisen voor de wijnbereiding staan onder toezicht van de Comissão Vitivinícola Regional (CVR). Het gebrek aan water in Portugal dwingt ze om voorzichtig om te gaan met irrigatie. Er zijn ook enkele wijntermen in Portugal, zoals vinho tinto (rode wijn), vinho brance (witte wijn) en quinta (wijn van een speciaal wijnhuis). De drie niveaus die herkenbaar zijn aan hun etiketten:

  • Denominação de Origem Controlada (DOC): geografisch streng, met gespecificeerde druiven en opbrengsten voor topkwaliteit. Er zijn meer dan 30 DOC's, maar sommige overlappen elkaar, dus het totaal is iets minder.
  • Vinho Regional of Indicação Geográfica Tipica (IGP) Er zijn meerdere regionale wijngebieden in Portugal, die samen "vinho regional" worden genoemd. Deze gebieden hebben relatief soepelere wetten voor het gebruik van specifieke druivensoorten en de maximale wijnproductie. Hoewel dit kan duiden op een mogelijke daling van de kwaliteit, gebruiken veel vooruitstrevende producenten de aanduiding Vinho Regional om uitstekende wijnen te maken van mixen of druivenrassen die niet zijn goedgekeurd voor gebruik in de DOC-classificatie.
  • Vinho (Wijn): Portugese tafelwijn, vaak gebruikt om de naam van een wijnhuis aan te duiden.


Aan favorieten toegevoegd