Wijngaarden en wijnmaken zijn diepgeworteld in de cultuur en het erfgoed van het op twee na grootste wijngebied, de zogenaamde Loirevallei, die zich in Midden-Frankrijk bevindt in de richting van de monding van de rivier de Loire in de Atlantische Oceaan. Het bevat een opeenvolging van wijngebieden: Pouilly sur Loire, Sancerre, Touraine, Vouvray, Anjou en Saumur.
Omdat de gebieden wat verder uit elkaar liggen, zijn de bodemsamenstelling en het klimaat verschillend. De wijnen hebben daarom ook hun eigen karakter per regio.
Belangrijke druiven als Melon de Bourgogne, Sauvignon Blanc en Chenin Blanc springen eruit. De Loire heeft ook veel andere druivenrassen: Auvernat Blanc (Chardonnay), Auvernat Noir (Pinot Noir), Breton (Cabernet Franc), Chasselas, Malbec, Gamay, Malvoisie, Chenin Blanc en Sauvignon Blanc.
Enkele van de bekendste en beste Loire-wijnen komen van producenten als Dagueneau, Clos Rougeard en Baron de Ladoucette.