Château Branaine Ducru heeft een geschiedenis die teruggaat tot 1680, toen het nog onderdeel was van het Beychevelle landgoed. Nadat de eigenaar van Beychevelle overleed, verkeerden het landgoed en de bijbehorende wijngaarden diep in de schulden. Om deze schulden te vereffenen moesten de wijngaarden worden verdeeld en verkocht. Eén van deze nieuwe landgoederen was Château Braine Ducru. Het château is eigendom geweest van diverse eigenaren. Momenteel is het domein in handen van de familie Maroteaux. Château Brainae Ducru is onderdeel van de classificatie van Médoc uit 1855. Het wijnhuis is geclassificeerd als 4eme Grand Cru Classé.
Het wijngaardareaal beslaat een totale oppervlakte van 60 hectare, waarvan 70% is gereserveerd voor cabernet sauvignon. Merlot, petit verdot en cabernet franc nemen de overige hectares voor hun rekening. De bodem is diep en bestaat hoofdzakelijk uit grind met klei. De beste percelen liggen dicht bij de Gironde rivier. De wijnstokken in de wijngaarden hebben een gemiddelde leeftijd van 35 jaar oud. De oudste wijnstokken hebben een leeftijd van meer dan 90 jaar!
In de wijnkelder wordt op traditionele wijze gewerkt. Het sap wordt vergist in roestvrijstalen tanks op een temperatuur van rond de 27 graden. Op deze manier blijven de primaire fruitaroma’s goed behouden. Elk vat wordt gevuld met behulp van de zwaartekracht. Doordat er geen pomp aan te pas komt, zijn de wijnen eleganter en blijven de aroma’s en de tanninestructuur beter behouden. Nadat de vergisting is afgerond, wordt de wijn op Franse eikenhouten vaten gerijpt. Deze rijping duurt doorgaans 16 tot 20 maanden. Daarnaast produceert het wijnhuis ook een tweede wijn, dit is de Duluc de Branaire Ducru.
De beste jaargangen van Château Branaine Ducru zijn: 1961, 1982, 1989, 2000, 2003, 2005, 2006, 2009, 2010, 2012, 2014, 2015, 2016, 2017 en 2018.
Lees meer