Australische wijnen: de beste wijnen uit Australië

Het Australische landschap biedt een mix van uitgestrekte kustlijnen, weelderige regenwouden en enkele van de oudste bodems op aarde. Deze rijke diversiteit speelt een rol in de vorming van het karakter van de wijnen.

De verschillende terroirs, gekenmerkt door bodems en een speciaal klimaat, geven de wijnen een Europese charme. Regio's als Adelaide Hills en Yarra Valley produceren fruitige blends, terwijl Barossa Valley en McLaren Vale bekend staan om hun wereldberoemde kwaliteitswijnen.

De wijnproductie in Australië strekt zich uit over alle zes staten met een focus op de regio. New South Wales, Victoria en vooral South Australia spelen een belangrijke rol in de wijnproductie vanwege hun koelere klimaat, ideaal voor de druiventeelt. South Australia alleen al is goed voor bijna de helft van de wijnproductie van het land.

Australische wijnmakers tonen hun veelzijdigheid door te werken met een verscheidenheid aan wereldwijde druivenrassen, zoals Spaanse Tempranillo, Italiaanse Sangiovese en Georgische Saperavi. De verschillende klimaten hebben erkenning opgeleverd voor wijnen als Shiraz en Pinot Noir, die zowel de schoonheid van Australië als de uitmuntendheid van de gewaardeerde wijnindustrie weerspiegelen.

De Australische wijnmakers staan bekend om hun doorzettingsvermogen en combineren traditie met creativiteit om constant wijnen van topkwaliteit te maken. Australische wijnbouwdeskundigen van wereldklasse hebben geholpen om de wijngaarden van het land tot een van de beste ter wereld te maken.

Regio's in Australië

Barossa Valley  |  Coonawarra  |  Margaret River  |  McLaren Vale  |  Zuid Australië  |  Victoria

Best of Wines: Specialist in exclusieve Australische wijnen

Bij Best of Wines hebben we exclusieve Australische wijnen op voorraad. Bij Best of Wines heb je een mooie selectie van deze wijnen uit Australië, vooral wijnen uit Barossa Valley South Australia en McLaren Vale. Dit zijn zonder twijfel drie van de meest gerenommeerde wijngebieden van het land.

Het aantal wijnmakerijen in Australië is enorm, zoals Penfolds, dat een grote hoeveelheid verschillende wijnen produceert, van gemakkelijk te drinken wijnen tot enkele van de meest exclusieve en zeldzame wijnen ter wereld. En Jim Barry met zijn The Armagh wijnen, die bijna elke wijnliefhebber zal herkennen. Met Kaesler en Yalumba is dit slechts een selectie van de hoge standaard van Australische wijnen.

Legendarische wijnen uit Australië

Alle wijnen uit Australië
Australië

Geschiedenis van Australische wijnen

Australië heeft een indrukwekkende wijngeschiedenis, met verschillende regio's die dateren uit het midden van de 19e eeuw, hoewel niet zo oud als sommige Europese of andere tegenhangers in de Nieuwe Wereld. De afstammelingen van veel stichtende families zetten de druiventeelttradities voort en specifieke regio's weerspiegelen vaak immigratie uit verschillende Europese gebieden, wat de wijndiversiteit van het land verrijkt.

Australië heeft een aantal van 's werelds oudste productieve (niet-geënte) wijnstokken, sommige al aangeplant in de jaren 1840, met talloze honderdjarige percelen. De Barossa onderscheidt zich als een hotspot voor zulke wijnstokken. Factoren zoals isolatie en de overheersende zandgronden beschermden deze wijngaarden tegen de wijdverspreide verwoesting door phylloxera, wat bijdroeg aan hun lange levensduur.

De druiven van Australische wijnen

Het Australische exclusieve wijnlandschap wordt wereldwijd erkend om zijn uitzonderlijke diversiteit, met meer dan 100 druivenrassen. Elke fles weerspiegelt het unieke klimaat, de bodem en de toegewijde inzet van lokale gemeenschappen.

Druiven zoals Shiraz, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon en Grenache gedijen goed in het gevarieerde klimaat van Australië. Wijnmakers tonen hun vaardigheden door een spectrum van wereldwijde druivenrassen te omarmen, van bekende zoals Tempranillo en Sangiovese tot meer exotische keuzes zoals Saperavi. Dit diverse en innovatieve landschap maakt Australië tot een wereldleider.

Barossa

Barossa is een van de meest prominente wijnproducerende regio's en bestaat uit de veelgeprezen Barossa Valley en Eden Valley. De 30 kilometer lange warmte van de vallei zorgt voor unieke wijnkenmerken, terwijl de hoger gelegen Eden Valley voor aparte smaken zorgt.

Enkele van de beste wijnmakerijen zijn hier gevestigd:

  • Greenock: Opgericht in 1984, zijn de wijnen van Greenock typische Barossa Valley wijnen in smaak en karakter. De wijnen zijn uitsluitend single-vineyard wijnen om de individuele kwaliteit van de percelen te weerspiegelen.
  • Torbreck: Oprichter David Powell bracht voor het eerst de Runrig uit 1995 uit en werd direct gezien als een toonaangevende Australische wijn qua kwaliteit en karakter. De meeste wijnstokken zijn 100 - 165 jaar oud.
  • Glaetzer: Ben Glaetzer streeft ernaar om het unieke terroir van de Barossa vallei te weerspiegelen in zijn wijnen, The Amon Ra kreeg hoge scores van de meeste wijnrecensenten.
  • Henschke: Met zijn Hill of Grace wijnen kreeg dit wijnhuis internationale erkenning. De wijnen kunnen zeer goed ouderen.

Bekijk alle Barossa Valley wijnen op de Barossa Valley wijnen pagina.

 

 

 

Australische wijngebieden en terroir

De wijnregio's van Australië bestaan uit vijf subregio's, waaronder het westelijke gebied, New South Wales, het zuidelijke deel van Australië en de regio's Tasmanië en Victoria. De wijngaarden zijn voornamelijk geconcentreerd in de koelere zuidoostelijke en zuidwestelijke regio's, in omvang vergelijkbaar met Bordeaux en Bourgondië samen.

Het klimaat en de bodem van het land vertonen een grote diversiteit, variërend van alpiene tot mediterrane en tropische zones. In de koelere zuidelijke gebieden beïnvloedt de koude Zuidelijke Oceaan de ideale omstandigheden voor het maken van wijn. De zuidelijke kusten van Australië profiteren van zuivere lucht, een lage bevolkingsdichtheid en strenge milieuregels, waardoor de druiven onaangetast blijven door industriële vervuiling.

In West-Australië, met name in de Margaret River regio, onderscheiden wijnen zich door uitmuntendheid, dankzij warme dagen en koele nachten die rijpe maar verfrissende smaken bevorderen. Rivieren en vruchtbare bodems dragen bij aan wijnen met een uitgesproken karakter. In New South Wales, waar de eerste wijngaarden van Australië liggen, vind je verschillende weerspatronen die bevorderlijk zijn voor de wijnproductie.

De Barossa Valley in South Australia staat bekend om zijn robuuste rode wijnen, vooral Shiraz, terwijl Clare Valley uitblinkt in riesling van hoge kwaliteit. McLaren Vale, met uitzicht op de oceaan, is een gebied van innovatieve wijnproductie. Tasmanië staat bekend om zijn voortreffelijke mousserende wijnen en de Yarra Valley en Mornington Peninsula in Victoria produceren verfijnde wijnen in verschillende omgevingen.

Classificaties van Australische wijnen

Australië gebruikt een systeem van geografische aanduidingen (GI's) voor het categoriseren van wijngaarden, vergelijkbaar met dat van Europa, dat bescherming en internationale erkenning biedt voor regionale namen.
Een GI in Australië omvat een aaneengesloten gebied met ten minste vijf wijngaarden in onafhankelijk bezit, die elk minimaal vijf hectare beslaan en jaarlijks 500 ton wijndruiven produceren, met homogene druiventeeltkenmerken.

De etiketteringswetten schrijven voor dat een wijn minimaal 85% regionale inhoud moet hebben om de naam van de regio te mogen dragen. Bovendien is er een minimum van 85% voor één druivensoort om als zodanig geëtiketteerd te worden, waardoor Australië zich onderscheidt van de VS (75%) en de EU (85%).Aan favorieten toegevoegd