Wijnen van Torbreck

Torbreck

Torbreck vind je in het hart van Barossa Valley, Australië. Het wijnhuis is in 1994 opgericht door David Powell met als doel het produceren van hoogwaardige wijnen in Rhône-stijl. Het duurde niet lang of David hoorde met zijn wijnen tot de top van Australië. Het wijnhuis is vernoemd naar een bos in Schotland. Vroeger heeft David in dat bos als houthakker gewerkt.

In de eerste jaren vond de productie plaats in een oude schuur. Gelukkig kwam daar in 2008 verandering in toen de bouw van een geheel nieuwe wijnmakerij was afgerond. In datzelfde jaar wordt het wijnhuis gekocht door Pete Kight, die ook Quivira Winery in Sonoma in zijn bezit heeft. Na vijf jaar te hebben samengewerkt verlaat David het bedrijf.

Torbreck heeft niet alleen wijngaarden in bezit, maar werkt ook samen met diverse wijnboeren in de regio. De belangrijkste druivenrassen zijn shiraz, grenache, mourvèdre (mataro) en viognier. De werkzaamheden in de wijngaard zijn beperkt tot een absoluut minimum, zodat de druiventrossen zo natuurlijk mogelijk kunnen groeien.

Het portfolio omvat 24 verschillende wijnen, waarvan RunRig het paradepaardje is. Deze is gemaakt van zeer oude shiraz wijnstokken van wel 150 jaar oud en een klein percentage viognier. Andere top cuvées zijn: The Laird, Les Amis en The Factor. De houtopvoeding van The Laird vindt plaats in eikenhouten vaten van de Franse wijnmaker Dominique Laurent. Bij Torbreck worden ze ook wel de ‘magic casks’ genoemd. De andere wijnen rijpen in ‘gewone’ vaten van Frans eiken. De gemiddelde houtrijping duurt 18 maanden.

Sinds de oprichting heeft Torbreck vele fantastische beoordelingen mogen ontvangen, waarbij RunRig in het oog springt. Deze wijn heeft een ongekende reeks aan Parker Punten, waarin elke vintage tot nog toe minimaal 95 punten scoort. Zo werd deze wijn al acht keer bekroond met 99 punten en tweemaal met de maximale score! Dat zijn de uitmuntende jaargangen 2010 en 2016. 

Lees meer
Torbreck


Aan favorieten toegevoegd