Glenallachie 8 Years Old Scottish Oak Finish 48% NV


3.9 sterren - 2 professionele reviews
€ 56,95 (excl. BTW)
68,91 (in. BTW)
buy with
Distileerderij GlenAllachie
Bottelaar OB
Serie Virgin Oak Series
Gebotteld voor
Gedistilleerd op Not Specified
Gebotteld 2023
Land Schotland
Streek Speyside
Leeftijd 8
Cask Type Scottish Oak Finish
Vatnummer 8
Alcohol percentage 48
Inhoud 0,70
Conditie In Original Box
Etiket Perfect
Voorraad

Professionele reviews

BOW (87)

De term "Virgin Oak" verwijst naar een type vat dat nog nooit eerder is gebruikt voor het bewaren van port, wijn of een andere sterke drank. De impact van dit gloednieuwe vat op de whisky komt alleen voort uit het hout. Wat deze serie uniek maakt, is dat het hout afkomstig is uit drie verschillende regio's die normaal gesproken geen hout leveren voor whiskyvaten. Door hout uit deze drie verschillende regio's te gebruiken, laat The GlenAllachie de invloed van eiken op de whisky zien, wat resulteert in een uniek karakter voor elke whisky. De "new make spirit" rijpt eerst in Amerikaanse ex-bourbonvaten voordat deze nog 18 maanden rijpt in verschillende eikenhouten vaten.

Whisky-legende Billy Walker is verheugd over de innovaties die in deze serie worden getoond en stelt dat het gebruik van nieuw eikenhout uit verschillende delen van de wereld eindeloze mogelijkheden biedt voor hem als whiskyproducent. Hij genoot van het experimenteren met verschillende soorten eikenhout, het roosteren en het verhitten van de vaten tot verschillende niveaus, en vervolgens het ontwikkelen van de spirit. De drie nieuwe bottelingen zijn voorbeelden van de diversiteit aan smaken die verschillende soorten eikenhout kunnen bieden. Schots eikenhout geeft bijvoorbeeld tonen van noten, peer en kruidkoek, terwijl Hongaars eikenhout golven van citroensap, kaneel en rozijnen heeft, en Spaans eikenhout barst van de toffeesaus en rijpe banaan. Hierdoor is elke whisky niet alleen uniek, maar ook onweerstaanbaar.

Het vat dat voor deze whisky wordt gebruikt, is gemaakt van sessile-eiken die groeien langs de Atlantische kust van Schotland. Schots eikenhout wordt zelden gebruikt voor vatproductie vanwege de porositeit, die het risico op lekkage vergroot. Het gebruik ervan vormt een grote uitdaging, en er bestaat een mogelijkheid dat er geen whisky meer overblijft. Voordat het vat met spirit wordt gevuld, wordt het hout natuurlijk gedroogd gedurende 36 maanden, waardoor de smaakeigenschappen verder kunnen ontwikkelen.

De proefnotities voor deze whisky omvatten een neus die barst van de haver, butterscotch en toffee, met hints van kaneel, gember en honing. De smaak wordt gekenmerkt door tonen van heidehoning, boomgaardfruit en citroenschil, gevolgd door witte chocolade, kaneel en gember. De afdronk is onmiskenbaar zoet, met tonen van toffee en butterscotch.

Whisky Notes (83)

Nose: more honeycomb and vanilla this time, as well as peaches and citrus on a second level. Baked apple sweetness with hints of caramel. Clearly richer and sweeter, although there’s an earthy and spicy note as well.

Mouth: not that far away from the Hungarian oak now. It highlights latte and caramel toffee but also brings out more cinnamon and pepper. Over time it gets thinner, quite dry and really spicy. It is quite obvious that the wood is quickly taking over each of these whiskies, especially in this version.

Finish: quite long, on pepper, ginger and other wood spice. Hints of liquorice and a mild caramel note.

Scottish oak is also rarely used because of its porosity. The flavours are clearly recognizable as virgin wood, with a nice nose but also a thinner body and a firm, spicy footprint.

Glenallachie - 8 Years Old Scottish Oak Finish 48% NV

Aan favorieten toegevoegd