Van welke wijn droom je nog om hem ooit op je wijnkaart te kunnen zetten?
Tja, de droom is natuurlijk om van één specifieke wijn twintig jaargangen te hebben liggen. Van Domaine de la Romanée-Conti wil ik natuurlijk niet één, maar vijf pagina’s op mijn wijnkaart hebben. Of bijvoorbeeld van de rieslings van Keller of Schäfer-Fröhlich, hoe leuk is het om van één cuvée vijf jaargangen aan te kunnen bieden? Ook zou ik het heel leuk vinden om een paar hele bijzondere wijnen, dus écht de gekke dingen, per glas te kunnen schenken. Dat is echt nog wel een droom ja.
Houd je wel eens flessen – persoonlijke favorieten – achter, zodat ze niet op de wijnkaart belanden en die je ‘gunt’ aan bepaalde vaste gasten?
Ja, je moet wel anders is het alweer weg voordat het er goed en wel op heeft gestaan! Als ik bijvoorbeeld kijk naar bepaalde cuvées van Weingut Keller, dat is zo onwijs populair. Als ik het op de kaart zet, ben ik het binnen een week weer kwijt. En als sommelier wil je toch ook bepaalde dingen in de kelder hebben liggen om het wat leeftijd te geven. Zeker bij riesling. Ik vind eerlijk gezegd ook dat mensen iets bijzonders ook écht moeten kunnen waarderen. Dus ik ga met mensen het gesprek aan en dan merk je het eigenlijk vanzelf wel of er echt die passie voor wijn is. Pas dan neem ik gasten mee de kelder in om ze wat dingen ‘buiten de kaart om’ te kunnen laten zien.
Overigens gebeurt dat andersom net zo. Ik was ooit bij L'Épicerie au Bon Manger in Reims, van Aline Serva. Een gouden plek is dat. Ik wilde daar graag La Closerie “Fac Simile” daar drinken, een gewéldige champagne. “Hebben we niet”, zegt Aline… Ok, nou prima dan dronken we wel iets anders lekkers wat zij voor ons uitzocht, ook fantastisch natuurlijk. Vervolgens raken we in een hartstikke leuk gesprek over die wijn verwikkeld en zegt ze: ‘Zal ik iets blind neerzetten voor jullie?’. Nou, dan zeg je geen nee natuurlijk. Dus wij proeven en het was precies het profiel van de Fac Simile van La Closerie, maar ja: die had ze niet, dus dat kon het toch niet zijn?! Bleek het natuurlijk toch die fles, maar ze wilde gewoon eerst weten of het iemand was die ze het gunde voordat ze zoiets moois openmaakte. Iemand met respect voor de fles. Ik vind dat dus heel erg leuk!
Uiteraard schenken jullie de lokale wijnen van De Kleine Schorre: Zeelands én Nederlands trots. Drink je zelf graag Nederlandse wijn en vinden we meer huizen bij jullie op de kaart?
De Kleine Schorre is zeker Zeelands grote trots en dat schenk ik met veel plezier. Zeker de cuvée ‘Barrique’, dat is echt een grote wijn. Ik denk trouwens dat we in totaal wel 20 Nederlandse wijnmakers op de kaart hebben staan. Ik ben zelf van oorsprong een trotse Limburger, dus het meest doe ik met Limburgse wijnmakers. Ik vind bijvoorbeeld de wijnen van Harry Vorselen van Wijngoed Thorn fantastisch, maar ook die van Jules Nijst van Domein De Wijngaardsberg. Daar werk ik heel graag mee. Maar ook een wijn als de Kruisboom Chardonnay uit Klimmen… Dat wordt gemaakt door een man die dat echt helemaal voor de lol maakt. Het is ook bijna nergens verkrijgbaar, maar die wijn is van tópkwaliteit hè, geweldig vind ik dat. Of de rieslings van Hoeve Nekum, dat naast de Apostelhoeve in Maastricht ligt. Zeker na een paar jaar in de kelder laten die wijnen zich zo mooi zien. En over de grens in België wil ik Genoels-Elderen even noemen, hun “Chardonnay Blauw” is gewoon echt super lekker. En last but zeker not least het wijnhuis van Jeanette van der Steen, Château Bon Baron in Dinant. Hun chardonnay, dat is gewoon echt Bourgogne-werk. Niet ieder jaar natuurlijk, maar in de goede jaren wel.
Bij Interscaldes bieden jullie naast de wijnkaart ook een wijnarrangement aan. Merk je dat mensen tegenwoordig vaker flessen bestellen of is het arrangement nog altijd ongekend populair in de Nederlandse topgastronomie?
Ja het arrangement is nog steeds heel populair, ook bij ons. Een wijnarrangement is iets waarbij je als sommelier goed je ei kwijt kunt en ik vind het dus ook heel leuk om daarover na te denken. Zoals ik al zei, ik vind het erg belangrijk om het licht en verteerbaar te houden. Dus dan schenk ik middenin het arrangement een frisse riesling om de boel weer even op te schudden. Oh, en ik sluit nooit meer af met zoet. Dat vind ik echt de genadeklap: oogjes dicht en door naar bed! Ik probeer daarom altijd met een opwekkende wijn af te sluiten, zodat de gasten vol energie weer de deur uit gaan.
En ja, er zijn gelukkig ook nog genoeg mensen die liever één of meerdere mooie flessen drinken. Ik denk dat de verdeling op dit moment 60% arrangement, 40% flessen is. Hoewel de wijnen in ons arrangement van zeer hoge kwaliteit zijn, krijg je uiteindelijk toch altijd meer wijn voor je geld wanneer je een fles bestelt.
Wat is wat jou betreft de mooiste wijnspijscombinatie die we bij Interscaldes kunnen proeven?
We werken bij Interscaldes veel met kaviaar, wat best een moeilijk product is om te pairen, maar ik ben erachter gekomen dat kaviaar echt heel mooi matcht met Manzanilla sherry. Dan moet die sherry niet te veel zuren hebben natuurlijk, want dat botst. Net als jonge, frisse champagne met kaviaar, dat werkt ook niet. Maar belegen, rijke champagnes met kaviaar: dat is dan weer een match in heaven!
Naast kaviaar, zul je bij Interscaldes ook altijd een gerecht met eendenlever krijgen. En waar zuren het niet goed doen bij kaviaar, is dat natuurlijk wel zo bij foie. Ik schenk bijvoorbeeld nu de Mertert Herrenberg Riesling van Aly Duhr uit Luxemburg bij ons eendenlevergerecht. Heerlijk!