Een van de "Fab Four"

Een van de "Fab Four"

Haut Brion 1995

Chateau Haut Brion is een van de oudste wijnhuizen in de Bordeaux regio die nog steeds zijn originele naam gebruikt. Ook is het een van de slechts vier Chateaus die tijdens de Cru classificatie van 1855 de titel Premier Grand Cru toegewezen kreeg. De andere wijnhuizen waren: Chateau Latour, Chateau Lafite Rothschild en Chateau Margaux. Tevens is opvallend dat Chateau Haut Brion de enige 1er Cru is die niet in de Gironde regio te vinden is.

De oplettende lezer zal opmerken dat er vijf 1er Cru wijnen zijn uit de Bordeaux, echter Chateau Mouton Rothschild kreeg pas zijn 1er Cru titel in 1973 (lees ook onze blog over Mouton versus Screaming Eagle).

1995 is een lastig jaar. Na release waren de wijncritici erg positief over de wijnen, echter in veel van de wijnen uit 1995 zijn de tannine nooit versoepeld, waardoor een groot deel uiteindelijk toch een teleurstelling werd.

Voor de Haut Brion is dit absoluut niet het geval, ookal is de wijn nog vrij jong. Na openen was de wijn nog erg op slot, met tonen van paddestoelen. Het duurde zeker 45 minuten, voordat het immense bouket van rood fruit zich begon te tonen. De wijn heeft tonen van chocola, specerijen en het overbekende Haut Brion terroir schitterend in elkaar verweven. De afdronk is lang en zeer intens.

De Haut Brion 1995 is schitterend, maar ook nog erg jong. Je kunt het best nog een paar jaar geduld hebben met deze wijn. Als je toch besluit dat je hem nu wilt drinken, zorg er dan voor dat je hem minstens een uur vantevoren opent.

BOW 9+

 

Blog door Bas

 

Super Tuscan
 

Super Tuscan

Bekijk blog
Clos de Vougeot: de oorsprong van alle terroirwijnen?
 

Clos de Vougeot: de oorsprong van alle terroirwijnen?

Bekijk blog
Het verschil tussen de linker- en rechteroever van Bordeaux
 

Het verschil tussen de linker- en rechteroever van Bordeaux

Bekijk blog
Aan favorieten toegevoegd