Anselme Selosse: terroir kunstenaar van de Cote de Blancs

Anselme Selosse: terroir kunstenaar van de Cote de Blancs

Domaine Jacques Selosse in Avize is een familiebedrijf dat iets meer dan 8 hectaren aan wijngaarden bezit in de cru gemeenten Avize, Cramant, Oger, Le Mesnil-sur-Oger, Aÿ, Mareuil-sur-Aÿ en Ambonnay in de Champagne. Anselme Selosse, die het domaine in 1980 overnam van zijn vader Jacques, wordt wereldwijd gezien als een van de beste wijnmakers in de Côte de Blancs en misschien zelfs wel in de hele Champagne. Voor Anselme Selosse is zijn werk "een levenslang proces van observeren en vallen en opstaan ​​tijdens het zoeken naar de beste manier om wijn te maken". Anselme Selosse heeft door de jaren heen een eigen manier van werken in de wijngaard (en de kelder) ontwikkeld. Hij houdt zich daarbij niet aan een vaste methode zoals bijvoorbeeld de regels van de biodynamie, maar laat de omstandigheden binnen het groeiseizoen in de verschillende wijngaardpercelen bepalen wat er op welk moment waar nodig is. Zijn motto is dan ook: "Het is de mens die de natuur het meest verstoort en dus moeten we zo min mogelijk ingrijpen”.

In de kelder maakt Anselme alleen gebruik van wilde gisten en hij laat zijn basiswijnen enkele maanden op de lies liggen in gebruikte houten vaten (waarvan 20% nieuw). Selosse: “Tijdens de vinificatie wil en mag ik niets toevoegen. 100% van de identiteit en het karakter van de wijn zit al in het druivensap; te veel ingrijpen zou de wijn maskeren, markeren, veranderen." Een leuke sidenote, Anselme Selosse betrekt zijn vaten van het beroemde Domaine Leflaive in Puligny-Montrachet. Geen van zijn champagnes ondergaat overigens een malolactische gisting. Selosse is van mening dat "een geweldige champagne geen make-up nodig heeft", daarom houdt hij de dosering van zijn champagnes ook altijd tot een absoluut minimum beperkt.

Misschien wel de meest prestigieuze cuvée van Domaine Jacques Selosse is de beroemde Substance, een blanc de blancs champagne waarvan de basiswijn in een solera-systeem uit 1986 wordt bewaard. Het idee achter de solera, bekend vanuit het sherry maken, is om de reservewijnen van zo'n 20 vintages te blenden. De jaargangverschillen worden zo rechtgetrokken en het eindresultaat is volgens Selosse de ideale expressie van het Avize chardonnay terroir.

In 2010 lanceerde Selosse 6 verschillende single-vineyard champagnes, die elk van een verschillend plot uit een verschillend Champagne dorp komen. Één daarvan is de 100% pinot noir cuvée “Sous le Mont” uit Mareuil sur Ay.

Met zijn bijzondere filosofie en kijk op het wijnmaken, is Anselme Selosse een grote inspiratiebron geweest voor een hele generatie jonge wijnmakers in de Champagne. Één van hen, zijn eigen zoon Guillaume, die zijn vader al sinds 2012 assisteert op het domaine, zal Anselme hoogstwaarschijnlijk in de loop van de komende jaren opvolgen als hoofd wijnmaker van het domein.

Jacques Selosse Champagne, Version Originale Grand cru Blanc de blancs Extra brut, een behoorlijke mond vol, is de naam van de specifieke fles op de foto links. Deze champagne wordt gemaakt van perfect gerijpte chardonnay druiven uit de Côte de Blancs grand cru dorpen Avize en Cramant. De stijl van de wijn is 'extra brut', wat betekent dat er geen dosage (of make-up in Anselmes eigen woorden) is toegevoegd. Dit maakt de champagne mooi strakdroog. Daarnaast heeft de wijn een fijne mineraliteit die het terroir weerspiegelt, is de champagne zeer complex en gelaagd en heeft de wijn een prachtige balans.

Spätlase: de geschiedenis van de zoete dessert wijn
 

Spätlase: de geschiedenis van de zoete dessert wijn

Bekijk blog
10 Verrassende feiten over de geschiedenis van champagne
 

10 Verrassende feiten over de geschiedenis van champagne

Bekijk blog
Talking Wine Romana Echensperger MW
 

Talking Wine Romana Echensperger MW

Bekijk blog
Aan favorieten toegevoegd