De beste wijnen uit Paarl

Paarl is een van de bekendste wijndistricten van Zuid-Afrika en ligt ongeveer 60 km landinwaarts vanaf de kust bij Kaapstad, net ten noorden van Stellenbosch. Het is van oudsher een centrum van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw, met wijngaarden die teruggaan tot de eerste Europese kolonisten en waar zich nu zeer voorname wijnmakerijen en prachtige wijngaarden bevinden.

Ondanks het feit dat het iets verder uit de kust ligt om te profiteren van de verkoelende oceaanwinden en een van de warmste districten in de regio West-Kaap is, produceert het wijnen van hoge kwaliteit van een reeks druivenrassen, zoals Shiraz, Chenin Blanc, Chardonnay, Pinotage, Viognier en Cabernet Sauvignon.

Paarl ligt in het centrum van de wijngebieden en veel wijnliefhebbers bezoeken het gebied en maken rondleidingen naar de vele wijnmakerijen in de omgeving. In Paarl was het hoofdkantoor van de KWV gevestigd en nog steeds wordt hier jaarlijks de Nederburg Wijnveiling gehouden, waar de beste wijnen van het land en wijnpersoonlijkheden samenkomen om de nieuwe wijnjaren te presenteren.

Producenten in Paarl

Nederburgh

Geschiedenis van wijnen uit Paarl

In 1658 verkende een groep Nederlandse ontdekkingsreizigers onder leiding van sergeant Jan van Herwaarden de gebieden voorbij Kaapstad en ontdekten ze een vruchtbare vallei tussen de Paarl Rock en de Du Toitskloof. In deze vallei ontstond de huidige stad Paarl. Paarl dankt zijn naam aan de glinstering van de Paarl rots na een regenbui, waarvan de Nederlanders vonden dat hij net zo mooi was als een glinsterende parel.

Aan het einde van de 17e eeuw begonnen Europese kolonisten naar het gebied te trekken, met name de Franse Hugenoten, die het potentieel van het gunstige klimaat en de bodem herkenden. Zij zagen de mogelijkheden van het gunstige klimaat en de gunstige grond. Nadat de gouverneur Siman van der Stel in 1687 land had toegewezen, bloeide de wijnbouw op en werd Paarl een centrum van kwaliteitswijnproductie in Zuid-Afrika.

Het terroir van wijnen uit Paarl

Door het warmere klimaat dan in de meer kustregio's, dat wordt gekenmerkt door hete, droge zomers en kille, regenachtige winters, zijn de wijngaarden te vinden op de hellingen van de plaatselijke bergen, waar de hoger gelegen gebieden over het algemeen bestaan uit goed gedraineerde graniet- en leisteenbodems, en helemaal tot aan de valleibodem uit meer zandsteenhoudende bodems.

Omdat de wijngaarden op de hogere hellingen minder vruchtbaar zijn en minder water vasthouden, moeten de wijnstokken dieper graven naar voedingsstoffen en vocht, waardoor ze sterker worden en een lagere opbrengst hebben, wat resulteert in geconcentreerdere druiven voor wijnen van hoge kwaliteit. In de zomer worden deze wijngaarden vaak geïrrigeerd om de planten te helpen afkoelen. De koele zeebries heeft slechts een beperkte invloed op de wijngaarden, maar ze zijn nog steeds zeer gewild vanwege de eersteklas kwaliteit wijn die van deze wijngaarden kan worden gemaakt.

De druiven van Paarlwijnen

Met de grote diversiteit van de hellingen naar beneden naar de valleibodem is er een grote diversiteit aan druivenrassen voor robuuste rode wijnen, met name Shiraz, Pinotage en Cabernet Sauvignon en voor verfijnde witte wijnen van Chenin Blanc en Chardonnay.

Naast de hoge kwaliteit rode en witte wijnen staat Paarl ook bekend om zijn rosé, dessertwijnen, mousserende wijnen, port sherry en brandy, gemaakt van een diversiteit aan Pinot Noir, Pinot Meunier, Grenache, Viognier en meer. Voor de mousserende wijnen gebruiken ze de Zuid-Afrikaanse "Methode Cap Classique" die gebaseerd is op de Franse méthode traditionnelle die in de Champagnestreek wordt gebruikt.



Aan favorieten toegevoegd