Zuid-Afrika heeft zich een plaats verworven in de wereldwijde wijnindustrie met zijn gevarieerde wijnassortiment, met delicate witte wijnen, zoete strowijnen en grote rode wijnen, waarbij ze beroemd zijn om hun kenmerkende druivensoort, de Pinotage druif.

De meeste Zuid-Afrikaanse wijngaarden liggen in de regio West-Kaap, waar ze over het algemeen niet verder dan 50 km van de kust liggen, zodat de koele bries de wijngaarden kan bereiken. Het mediterrane klimaat wordt getemperd door de koudere zeebries in combinatie met de toegang tot bodems die meer dan 600 miljoen jaar geleden zijn gevormd, wat leidt tot wijnen van hoge kwaliteit. Enkele van hun gerenommeerde wijngebieden zijn Stellenbosch, Paarl, Swartland, Elgin en Overberg om er een paar te noemen, bekend om hun unieke kenmerken waar verschillende variëteiten domineren op basis van de lokale omstandigheden.

Terwijl Zuid-Afrika wereldwijd bekend staat om zijn Pinotage-variëteit, een lokale kruising tussen Cinsault en Pinot Noir die zelden buiten Zuid-Afrika wordt gevonden, is er een toename in het gebruik van Shiraz, Cabernet Sauvignon en Merlot, de laatste twee vaak gebruikt voor de Bordeaux-stijl blend. De meerderheid van de geproduceerde druiven zijn echter van de witte variëteiten, goed voor 55% van de aangeplante wijnstokken, met als meerderheid de Chenin Blanc, hoewel deze in de loop der jaren aan populariteit heeft ingeboet ten opzichte van de Chardonnay en Sauvignon Blanc, omdat de vraag naar internationaal erkende variëteiten in het buitenland is toegenomen.

Regio's in Zuid- Afrika

Paarl  |  Zuid- Afrika  |  Stellenbosch  |  Swartland

Best of Wines: specialist in exclusieve Zuid-Afrikaanse wijnen

Best of Wines biedt een uitgesproken selectie exclusieve Zuid-Afrikaanse wijnen. We bieden een grote voorraad van de beste wijnen uit Zuid-Afrika, met name wijnen uit Stellenbosch, Constantia, Paarl en Swartland. Dit zijn zonder twijfel enkele van de meest gerenommeerde wijngebieden van het land.

Enkele van de meest prestigieuze wijnproducenten zijn:

  • Lismore Estate: De wijngaarden liggen in een koel klimaat met grote temperatuurverschillen. Lismore is de initiatiefnemer van Wine of Origin Greyton.
  • Mullineux: Dit wijnhuis legt zich toe op het tot uitdrukking brengen van het terroir van zijn wijngaarden in de Swartland regio met zijn graniet-, schist- en ijzerhoudende terroirs, en produceert Syrah en Chenin Blanc wijnen evenals prachtige strowijnen.
  • De Toren: bracht zijn eerste jaargang 1999 uit Stellenbosch uit, beroemd om zijn Fusion-wijnen in Bordeaux-stijl. De Fusion V, een blend van 5 Bordeaux variëteiten en De Toren Z van de block Z wijngaarden, een rechteroever Bordeaux stijl. Dit zijn hoog gewaardeerde wijnen.
  • Porseleinberg: Een wijnhuis gelegen op een droge schistgrond in de bergketen van Swartland dat een van de meest epische Zuid-Afrikaanse Shiraz-wijnen produceert. Ze produceren slechts één wijn, die sterk wordt aanbevolen door professionele wijnrecensenten.

Dit zijn slechts enkele van de uitzonderlijke wijnproducenten in Zuid-Afrika.

Alle wijnen uit Zuid- Afrika
Zuid- Afrika

Geschiedenis van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw

De eerste druivenstokken werden in 1655 in Zuid-Afrika geïntroduceerd door de Verenigde Oost-Indische Compagnie om scheurbuik te voorkomen op hun reizen tussen Batavia en Nederland. Aan het einde van de 17e eeuw werd het Constantia wijndomein opgericht met als doel de kwaliteit van de wijnen in het gebied te verbeteren. In de 18e eeuw kregen de zoete wijnen op basis van Chenin Blanc Europese bekendheid en in de 19e eeuw bestelde zelfs Napoleon Bonaparte grote hoeveelheden toen hij in ballingschap op St Helena verbleef. Een grote invloed op de kwaliteit van de wijnproductie in Zuid-Afrika had de massale migratie van de Franse hugenoten naar Zuid-Afrika. Zij brachten een enorme hoeveelheid kennis van traditionele wijnproductiemethoden mee, waardoor de kwaliteit van de wijnen sterk verbeterde.

Helaas kwamen ze, net als de rest van de wereld, in de jaren 1860 vast te zitten door de druifluisinvasie, die de wijngaarden verwoestte, wat resulteerde in de heraanplant van grote hoeveelheden wijnstokken met een hoge opbrengst, zoals de Cinsault-variëteit.

De overproductie van beschikbare wijndruiven creëerde nieuwe problemen voor de Zuid-Afrikaanse wijnbouw. Om de ongecontroleerde productie van druiven tegen te gaan werd in 1918 de 'Kooperatieve Wijnbouwers Vereeniging' (KWV) opgericht, die de productie van wijn aan banden legde, maar meer schade toebracht aan mogelijke innovatie dan aan de hoge opbrengsten. Ze beperkten het vrijgeven van wijn tegen vaste prijzen, waardoor veel boeren hun druiven gebruikten voor het maken van sterke dranken zoals Brandy en versterkte wijn. Later in de 20e eeuw leidde het onderdrukkende apartheidssysteem in Zuid-Afrika tot wereldwijde handelssancties, waardoor het onmogelijk werd om de wijnen over de internationale markt te exporteren.

Nu, in de afgelopen 30 jaar, heeft Zuid-Afrika grote veranderingen ondergaan in de wijnbouw van de natie, zich realiserend wat de mogelijkheden zijn met het unieke klimaat en landschap om wijnen van hoge kwaliteit te produceren, die steeds populairder worden in de rest van de wereld en de grote vraag naar kwaliteitswijnen. Ze hebben de variëteiten aangepast en met de wetgeving die de mogelijkheden voor locaties van de wijngaarden versoepelt, heeft Zuid-Afrika de kans gekregen om een aantal uitstekende wijnen te creëren.

De druiven van Zuid-Afrikaanse wijnen

Zuid-Afrika heeft een iets groter aantal witte druivenrassen dan rassen die voor rode wijnen worden gebruikt, met Chenin Blanc als grootste druif. Deze druif staat in het Afrikaans ook wel bekend als 'Steen' en is een hoofdbestanddeel van de Zuid-Afrikaanse witte wijnen, omdat het een zeer diverse druif is die in veel wijnstijlen wordt gebruikt, zoals mousserende wijnen, versterkte wijnen en brandy. Toch heeft deze druif aan populariteit ingeboet ten opzichte van de meer internationaal bekende rassen, zoals Chardonnay, Sauvignon Blanc, Colombard, Riesling en Gewürztraminer. Chardonnay en Sauvignon Blanc zijn de laatste jaren steeds populairder geworden en de wereldwijde vraag stijgt.

Hoewel warmere klimaten meestal de voorkeur geven aan rode druivenrassen, zijn de rassen voor rode wijnen in Zuid-Afrika in de lichte minderheid. De kenmerkende druif is natuurlijk de Pinotage, die bijna uitsluitend in Zuid-Afrika wordt verbouwd en wordt gebruikt om een gevarieerde stijl van wijnen te creëren, van rode kwaliteitswijnen tot rosé en mousserende wijnen. Pinotage wordt vaak gecombineerd met andere druivensoorten zoals cabernet sauvignon, shiraz en merlot, die worden gebruikt om Bordeaux-achtige blends te maken.

Het terroir van Zuid-Afrikaanse wijnen

De Zuid-Afrikaanse wijngebieden hebben overwegend een mediterraan klimaat en liggen relatief dicht bij de kust om te profiteren van de koudere, vochtrijke bries vanaf de oceaan, met uitzondering van de Orange River regio, een vlak kaal landschap te midden van de Kalahari woestijn.

Door het bergachtige landschap is er een grote diversiteit in regenval tussen de regio's, en met de hoogteverschillen ontstaat er een grote diversiteit in koelere en warmere gebieden, met seizoensgebonden mist en de sterke 'Cape Doctor' wind, die een optimale omgeving creëren voor diverse wijngaarden.

De bodemdiversiteit varieert van oude bodemafzettingen van 1000-500 miljoen jaar geleden die omhoog zijn gestuwd door tektonische gebeurtenissen en na grote afzettingen van zandsteen en erosie van het zandsteen wat resulteerde in een combinatie van de beroemde bergen van de Kaapregio.

De veel voorkomende grondsoorten zandsteen, graniet en leisteen van het gebied hebben allemaal hun eigen kenmerken, met meer dan 50 unieke grondsoorten in het gebied. Een combinatie van geërodeerd zandsteen en graniet samen met de oude schalie zorgen voor een goede balans van voedselarme en rijke diversiteit met een goede waterretentie in de schalie terwijl de zandsteen en het graniet zorgen voor waterafvoer.

Classificaties van Zuid-Afrikaanse wijnen

Het Zuid-Afrikaanse wijn appellation systeem, opgericht in 1972, speelt een cruciale rol in het behoud van het unieke karakter van het terroir van het land. Dit systeem classificeert regio's, districten en divisies op basis van natuurlijke factoren, waardoor wijnmakers de flexibiliteit hebben om hun wijnen te maken zonder starre regels voor druivensoorten of productiemethoden. Net als het Franse appellation-systeem heeft de Zuid-Afrikaanse tegenhanger robuuste protocollen.

Onder de "Wine of Origin" (W.O.) classificatie worden wijngebieden ingedeeld op basis van consistente groeikenmerken. Van de vijf geografische eenheden is de Westkaap belangrijk, met belangrijke Wine of Origin-gebieden zoals Paarl, Stellenbosch en Franschhoek.

Het ontcijferen van Zuid-Afrikaanse wijnetiketten kan ingewikkeld zijn. Het Wine of Origin (WO) programma regelt de etikettering en categoriseert wijnen in geografische eenheden, waaronder regio's, districten en divisies. Vergelijkbaar met het Franse concept van appellations, geven "afdelingen" specifieke terroirs aan. Daarnaast zijn er variaties in druivennamen; Chenin Blanc wordt bijvoorbeeld ''steen'' genoemd en Kaapse Riesling staat bekend als Crouchen. Unieke terminologie zoals Method Cap Classique (MCC) wordt gebruikt voor mousserende wijnen om de traditionele champagnemethode aan te duiden. Het begrijpen van deze nuances is essentieel voor het nauwkeurig interpreteren van Zuid-Afrikaanse wijnetiketten.



Aan favorieten toegevoegd