Zuid-Afrika heeft zich een plaats verworven in de wereldwijde wijnindustrie met zijn gevarieerde wijnassortiment, met delicate witte wijnen, zoete strowijnen en grote rode wijnen, waarbij ze beroemd zijn om hun kenmerkende druivensoort, de Pinotage druif.
De meeste Zuid-Afrikaanse wijngaarden liggen in de regio West-Kaap, waar ze over het algemeen niet verder dan 50 km van de kust liggen, zodat de koele bries de wijngaarden kan bereiken. Het mediterrane klimaat wordt getemperd door de koudere zeebries in combinatie met de toegang tot bodems die meer dan 600 miljoen jaar geleden zijn gevormd, wat leidt tot wijnen van hoge kwaliteit. Enkele van hun gerenommeerde wijngebieden zijn Stellenbosch, Paarl, Swartland, Elgin en Overberg om er een paar te noemen, bekend om hun unieke kenmerken waar verschillende variëteiten domineren op basis van de lokale omstandigheden.
Terwijl Zuid-Afrika wereldwijd bekend staat om zijn Pinotage-variëteit, een lokale kruising tussen Cinsault en Pinot Noir die zelden buiten Zuid-Afrika wordt gevonden, is er een toename in het gebruik van Shiraz, Cabernet Sauvignon en Merlot, de laatste twee vaak gebruikt voor de Bordeaux-stijl blend. De meerderheid van de geproduceerde druiven zijn echter van de witte variëteiten, goed voor 55% van de aangeplante wijnstokken, met als meerderheid de Chenin Blanc, hoewel deze in de loop der jaren aan populariteit heeft ingeboet ten opzichte van de Chardonnay en Sauvignon Blanc, omdat de vraag naar internationaal erkende variëteiten in het buitenland is toegenomen.