De regio Veneto staat bekend als een van de mooiste locaties van Italië, zoals het Canal Grande, de Venetiaanse eilanden en natuurlijk de prachtige stad Venetië. Maar Veneto onderscheidt zich ook in de wijnwereld door de aanzienlijke productie van Pinot Grigio, de opmerkelijke stijging van de vraag naar Prosecco en typische streekwijnen zoals Amarone. En door de kwaliteitswijnen van producenten als Quintarelli en Dal Forno. Deze factoren onderstrepen het regionale en historische belang binnen de wijnindustrie.
Met de Alpen in het noorden, het westen grenzend aan het Gardameer en het zuidoosten omsloten door de Adriatische Zee, bieden de microklimaten van deze regio een grote diversiteit aan druivensoorten en wijnbouwstijlen, die het beste toevoegen aan het portfolio van Italiaanse wijnen.
Veneto, Verona, Vicenza, Valpolicella, markeren de prominente aanwezigheid van wijn in Veneto in de 21e eeuw. De provincie Verona fungeert als het wijncentrum van de Veneto. Maar niet alleen Verona maar ook Treviso is belangrijk voor de wijnproductie, met een gezamenlijke bijdrage van driekwart van de totale productie. Enkele van de bekendste Venetiaanse wijnen zijn bijvoorbeeld Amarone, Soave, Bardolino en prosecco.
Geografisch gezien produceert Veento witte wijnen in het noordwesten, exclusieve wijnen in de centrale gebieden en prosecco in het noordoosten. Het biedt een gevarieerde wijnportfolio, met meer dan 25% DOC/DOCG titels.