Gaja is een wereldberoemd wijnhuis gesitueerd in Piemonte in het Noord-Westen van Italië. Het domein, in 1859 gesticht door Giovanni Gaja in het kleine stadje Barbaresco, begon met een schamele 2 hectares aan wijngaard, geplant in de heuvels van Barbaresco.
Elke generatie van de familie breidde het domein uit. Het was echter Angelo Gaja (vijfde generatie) die in 1970 de eigenaar werd (maar al in 1961 in de wijngaard werkte) en daarmee meest recente succes oogstte.
Gaja introduceerde de Barbaresco gemaakt van druiven uit een enkele wijngaard: de "Sorí San Lorenzo” (1967), “Sorí Tildin”(1970) and “Costa Russi” (1978), alleen gemaakt van Nebbiolo-druiven. Hij besloot in 1978 om de "Darmagi"-wijngaard in Barbaresco te herplanten met Cabernet Sauvignon om internationale aandacht te krijgen voor de Piemonte-regio en te laten zien dat Italië, in het algemeen, in staat was tot de productie van wijnen van wereldklasse.
Angelo Gaja kocht in 1988 28 Ha land in het nabije stadje Barolo en begon met de productie van een andere single vineyard wijn "Sperrs", die voor het eerst op de markt kwam in 1992. Hij besloot ook om Chardonnay Treiso (Gaia & Rey) en Sauvignon blanc (Alteni di Brassica) te planten in Barbaresco. Verdere uitbreidingen leidden naar Toscane met de overnames in Brunello di Montalcino (Pieve Santa Restituta, in 1994) en Bolgheri (Ca’Marcanda, in 1996).
Angelo Gaja besloot ook om zijn Barolo- en Barbaresco-wijnen te declassificeren naar de DOC Langhe (met de uitzondering van één wijn), zodat hij kon ontkomen aan de strikte regulaties van het strenge DOCG Barbaresco en Baroloin 1996. In 2013 werden de Barbaresco wijnen echter weer geclassificeerd als DOCG Barbaresco.
Momenteel produceert Gaja meer dan 40 verschillende rode en witte wijnen, inclusief Eau de Vie (Grappa). De prijzigste en (meest gezochte wijnen) zijn de Barbaresco wijnen geproduceerd in enkele wijngaarden. Goede wijnjaren voor de Barbaresco zijn: 1989, 1990, 1997, 1999, 2004, 2007, 2010, 2011 en 2013.