Wijnen van Domaine Launay Horiot

Domaine Launay Horiot

Al sinds de 18e eeuw produceert Launay-Horiot zijn wijnen in de Côte d’Or en Côte de Nuits. Zo’n eeuwenoude geschiedenis klinkt misschien als een sprookje, maar helaas is dit niet altijd het geval. Kort voordat Raymond Launay (de 6e generatie) komt te overlijden, wordt het duidelijk dat zijn dochter niet in de voetsporen van haar vader zal treden. Gelukkig is zijn kleinzoon Xavier Horiot zich bewust van de prachtige geschiedenis van het wijnhuis en is hij vastberaden om zijn opa’s nalatenschap voort te zetten. Na elf jaar en vele rechtszaken verder weet Xavier de helft van de wijngaarden in handen te krijgen.

Destijds had Xavier nog helemaal geen ervaring als wijnmaker. Hij werkte tenslotte als vechtpiloot in de Franse luchtmacht. Daarom koos hij ervoor om de eerste jaren de druiven te verkopen en de opbrengst daarvan te investeren in het bedrijf. In 2014 brengt hij zijn eerste vintage uit, waarop het nieuwe wapen schittert. Dit wapen symboliseert de reis vanuit de lucht terug naar zijn roots. De vleugels representeren zijn verleden in de luchtmacht en de zwaarden staan voor de juridische strijd die hij heeft gewonnen.

De vier hectare is verdeeld over zes verschillende plots. In Pommard zijn dat de premier cru wijngaarden: Les Rugien Bas, Les Perriès, Les Chaponnieres en Clos Blanc. De andere twee zijn gelegen in Chambertin en dat zijn de grand cru percelen Gevrey-Chambertin en Latricieres Chambertin. Bij die laatste staan de stokken naast die van niemand minder dan Lalou-Bize-Leroy. De werkzaamheden in de wijngaarden zijn beperkt tot slechts de noodzakelijke handelingen. Nadat de Pinot Noir trossen handmatig zijn geoogst, worden ze in de kelder nogmaals gecontroleerd op kwaliteit. Zo worden alleen de beste druiven gebruikt. Elk plot wordt apart gefermenteerd en gebotteld, dit worden ook wel single vineyard cuvées genoemd. Na de fermentatie rijpen de wijnen in Franse eikenhouten vaten voor een periode van 12 to 16 maanden. Het aandeel nieuw hout varieert per appellation en cuvée.

Het mag dan een heuse strijd zijn geweest om het domein binnen de familie te houden, maar tegenwoordig zijn Xaviers wijnen wereldwijd zeer geliefd!

Lees meer
Domaine Launay Horiot
Aan favorieten toegevoegd