Wijnen van Domaine d'Eugenie

Domaine d'Eugenie

De percelen van Domaine d’Eugenie hebben een totaal oppervlak van 4,5 hectare. Deze wijngaarden liggen in de dorpen Vosne-Romanée, Vougeot, Chassagne-Montrachet en Meursault. Het wijnhuis produceert zo’n tien wijnen uit negen verschillende appellations.

Domaine d’Eugenie is opgericht in juli 2006, nadat François Pinault het landgoed kocht van René Engel. François Pinault is onder andere bekend van Chateau Latour, één van de beroemdste wijnhuizen uit de Bordeaux. Het wijnhuis bevindt zich in Vosne-Romanée, in het hart van de Côtes de Nuits. Sinds 2009 is Domaine d’Eugenie te vinden in de oude ‘Clos Frantin’, wat nu de naam Clos d’Eugenie draagt. Deze ommuurde wijngaard met daarop het wijnhuis is gelegen naast het befaamde La Tâche perceel van Domaine de la Romanée-Conti.

Het wijnhuis wordt gerund door Frédéric Engerer en Michel Mallard. Frédéric is naast Domaine d’Eugenier ook verantwoordelijk voor Chateau Latour. De wijn wordt geproduceerd door de gepassioneerde wijnmaker Jean Claude Briottet. Tijdens zijn werkzaamheden krijgt hij ondersteuning van twee andere leerlingen. Samen met dit team heeft Domaine d’Eugenie in een relatief korte tijd een goede reputatie weten op te bouwen.

Elk perceel wordt anders verbouwd om op deze manier de kenmerken van het terroir duidelijk naar voren te laten komen. Het wijnhuis werkt vanaf 2011 volledig biologisch en een aantal wijngaarden wordt zelfs op biodynamische wijze bewerkt.

De wijnen worden ondergaan een koude maceratie van gemiddeld 7 tot 10 dagen. Na de fermentatie worden de wijn overgestoken naar Franse houten vaten waarin de malolactische omzetting plaats vindt. Voor de village wijnen wordt er 40% nieuw hout gebruikt, voor de premier cru wijnen is dat 50% en voor de grand cru’s is dat 70%. De rijpingsperiode duurt 12 maanden voor de village wijnen en 15 maanden voor de premier- en grand cru wijnen. De grand cru wijnen zijn Echezeaux en Clos de Vougeot.

Alle wijnen van Domaine d’Eugenie staan hoog aangeschreven en zijn zeer geliefd!

Lees meer

Wijnen van van Domaine d'Eugenie

Clos Vougeot  |  Echezeaux
Aan favorieten toegevoegd