Wijnen van Domaine Raveneau

Domaine Raveneau

Domaine Raveneau is een vermaard domein in de Chablis-wijnregio van Bourgondië. Het domein werd gesticht in 1948 door François Raveneau. Hij combineerde wijngaarden die hij had aangekocht met wijngaarden in het bezit van de familie van zijn vrouw (zij was een lid van de andere bekende wijnfamilie uit Chablis, Dauvissat).

Hij breidde het vastgoed uit door verschillende percelen te kopen vooreen relatief lage prijs, inclusief Grand Cru-wijngaarden, in de jaren 1960 en 1970. Alhoewel de wijnen zeer goed werden onthaald door de Franse critici, was het domein niet breed bekend buiten de grenzen.

Dit veranderde toen in de jaren 80 de wijnen voor het eerst naar de Verenigde Staten werden geëxporteerd en eindelijk internationale erkenning kregen. François Raveneau ging in 1988 met pensioen en stierf in 2000 maar zijn zoon Jean-Marie Raveneau was al in 1978 begonnen bij het domein te komen werken en werd vanaf 1995 ook door zijn broer Bernard bijgestaan.


Domaine Raveneau heeft momenteel 9,29 Ha die exclusief beplant zijn met Chardonnay-wijnstokken. Het domein bezit ook kleine percelen wijngaard in 3 Grand Crus (“Les Clos” 0,54 Ha, “Blanchots” 0,60 Ha en “Valmur” 0,75 Ha) en in 6 Premier Crus (“Butteaux" 1,50 Ha, “Montée de Tonnèrre" 3,20 Ha, “Les Chapelots” 0,30 Ha (nu ingehaald), “La Forêt” 0,60 Ha, “Montmains” 0,35 Ha en “Les Vaillons” 0,50 Ha). Ze hebben ook 0,95 Ha aan Chablis AC-wijngaard gekocht, met een eerste productie in 2007.

Alle druiven worden met de hand geplukt, wat zeldzaam is in de Chablis-streek (slechts 4 andere producenten gebruiken deze methode nog) en er worden geen nieuwe eikenhouten vaten gebruikt om de wijn te produceren. Aangezien de productie zeer laag ligt, zijn de wijnen van Domaine Raveneau schaars en zeer gegeerd. De wijnen hebben enkele jaren rijping in de fles nodig. Zeker de Grands Crus kunnen minstens 20 jaar op het schap blijven liggen.

Lees meer
Domaine Raveneau
Aan favorieten toegevoegd