Wijnen van Chateau Tertre de Roteboeuf

Chateau Tertre de Roteboeuf

Het verhaal van Château Tertre-Roteboeuf is in wezen het verhaal van François Mitjavile. Het domein, oorspronkelijk bekend als Château Tertre en eigendom van de familie van zijn vrouw Miloute, stond niet hoog aangeschreven voordat François het overnam.

François en Miloute woonden in Parijs, zonder echte banden met de wijnindustrie, afgezien van incidentele bezoeken aan Saint-Emilion. In de jaren zeventig werd François echter moe van het stadsleven en besloot hij terug te keren naar het familielandgoed in Saint-Laurent-des-Combes, in de hoop de wijngaard nieuw leven in te blazen. Hij had echter geen ervaring of kennis van wijnbouw of wijnmaken. Gelukkig bood Bordeaux veel mogelijkheden om te leren en François ging in 1975 twee jaar in de leer bij Château Figeac voordat hij in 1977 Château Tertre-Roteboeuf overnam.

Een van de eerste beslissingen van François was om "Roteboeuf" toe te voegen aan de naam van het domein, die verwees naar de lagere hellingen van de wijngaard en te vinden was op oudere kaarten van de regio. De naam heeft enige verwarring veroorzaakt omdat het klinkt als "rosbief", maar het komt eigenlijk van het Franse woord "roter", wat boeren betekent en het geluid weergeeft van de ossen die ooit de ploeg de uitdagende helling op trokken. François wilde zijn landgoed onderscheiden van andere eigendommen met de naam Tertre, waarvan er veel waren.

Tegenwoordig is Château Le Tertre Rôteboeuf een gerenommeerd landgoed in St-Emilion, geclassificeerd als Grand Cru. De wijngaard beslaat 6 hectare en ligt op een steile helling aan de rand van een kalkstenen kleiplateau. De druiven, bestaande uit 80% Merlot en 20% Cabernet Franc zijn gemiddeld 50 jaar oud. De oogst gebeurt handmatig, de gisting gebeurt in temperatuurgecontroleerde betonnen tanks. De wijn rijpt 18 maanden in 100% nieuwe eikenhouten vaten. De productie bedraagt 25.000 flessen (35 hectoliter).

Tertre Rotebouef zijn zonder uitzondering hoog scorende wijnen, vooral de laatste 30+ jaar.

Lees meer
Chateau Tertre de Roteboeuf
Aan favorieten toegevoegd