Wijnen van Chateau Le Bon Pasteur

Chateau Le Bon Pasteur

Château Le Bon Pasteur is het ouderlijk huis van de befaamde wijnconsultant Michel Rolland. Al meer dan 40 jaar vertegenwoordigt hij het wijnhuis. Het château vind je in Pomerol, op een steenworp afstand van het befaamde Château Pétrus. Een paar jaar geleden is het wijnhuis verkocht aan een Chinese investeringsgroep, maar Michel en zijn vrouw Dany zijn wel nog verantwoordelijk voor de vinificatie.

De wijngaarden hebben samen een totale oppervlakte van 6,7 hectare. Dit aantal is verspreid over 21 verschillende percelen met allen een eigen microklimaat. De plots liggen op de grens van Pomerol en Saint-Émilion. Dit zorgt onder andere voor veel complexiteit, waarin je de de typerende zachtheid van Pomerol herkent samen met de krachtige kant van Saint-Émilion. Daarnaast hebben de wijnstokken een gemiddelde leeftijd van 40 jaar. De bodem bestaat in grote lijnen uit (blauwe) klei, grind en zandige gronden. Caillou is het belangrijkste perceel van het huis. Deze wijngaard ligt op slechts 200 meter afstand van Pétrus en is volledig beplant met merlot. Daarnaast staan er in de andere wijngaarden ook cabernet franc stokken aangeplant.

De oogst wordt met de hand binnen gehaald, waarna de trossen twee selectierondes ondergaan. Dit gebeurt vóór en na het ontstelen van de druiven. Dan start de vergisting in deels roestvrijstalen tanks en deels in nieuwe eikenvaten. Voor de houtopvoeding wordt de wijn overgepompt naar barriques van 225 liter. De rijping duurt gemiddeld 15 tot 18 maanden. Naast de Grand Vin produceert Le Bon Pasteur nog drie andere wijnen: L’étoile de Bon Pasteur, Château Bertineau St. Vincent en Château Rolland Maillet, De blend van de wijnen bestaat doorgaans uit 80% merlot en 20% cabernet franc. Met Michel Rolland als wijnmaker kan het ook niet anders dan dat de wijnen van Le Bon Pasteur van zeer hoge kwaliteit zijn. De beste jaargangen van Château Le Bon Pasteur zijn: 1982, 2005, 2010 en 2015.

Lees meer
Chateau Le Bon Pasteur
Aan favorieten toegevoegd