Port Ellen 8th Annual Release 29 Years Old 55.3% 1978


4.3 sterren - 3 professionele reviews
€ 1.652,89 (excl. BTW)
2.000,00 (in. BTW)
buy with
(max. 1)
Distileerderij Port Ellen
Bottelaar OB
Serie Annual Release
Gebotteld voor Diageo Special Releases 2008
Gedistilleerd op 1978
Gebotteld 2008
Land Schotland
Streek Islay
Leeftijd 29
Cask Type Oak Casks
Vatnummer
Alcohol percentage 55.8
Inhoud 0,70
Conditie In Original Container
Etiket Perfect
Voorraad 1

Professionele reviews

Serge Valentin (87)

Already the eighth release! My! Feeling old over here…

Colour: pale gold.

Nose: this one isn’t extremely expressive either at first sniffing but there’s still more peat and more maritime notes than in the 1982. It’s also a bit yoghurty, lemony, ‘walnutty’… With water: more walnuts, more apple peelings, whiffs of cold ashes and used matches. Just like in the 1982, more mint as well.

Mouth (neat): powerful, very peaty but also kind of candied, maybe tasting a tad younger than it actually is. Dried pears, quince jelly, hints of marshmallows… Then quite some mint, verbena and liquorice. Gets better after a moment, it’s the attack that’s maybe a tad less impressive than in earlier batches. With water: gets grassier, maybe a tad bitter and even slightly tannic.

Finish: long, grassy, on apple peelings. Quite some pepper as well.

Words of Whisky (91)

BOW (93)

Een Uitzonderlijke Whisky van Port Ellen Distillery

De Port Ellen 8th Annual Release 29 Years Old 55.3% is een zeer gewilde en uitzonderlijke whisky van de gerenommeerde Port Ellen Distillery. Met een alcoholgehalte van 55.3% biedt deze single malt whisky een opmerkelijke en onvergetelijke drinkervaring.

Deze expressie maakt deel uit van de jaarlijkse releases van Port Ellen, een distilleerderij die de productie in 1983 heeft stopgezet, waardoor de whisky's steeds zeldzamer en begeerlijker worden. Gerijpt gedurende maar liefst 29 jaar, heeft deze whisky voldoende tijd gehad om complexe en genuanceerde smaken te ontwikkelen.

Bij het inschenken vertoont de Port Ellen 8th Annual Release 29 Years Old een gouden amberkleur en boeit met zijn verleidelijke aroma. Rijke en rokerige tonen vullen de lucht, vergezeld van hints van ziltigheid, citrus en een subtiele zoetheid. De neus is een getuigenis van de diepte en het karakter van deze whisky.

Op het gehemelte levert deze whisky een werkelijk opmerkelijke smaakervaring. Lagen van smaken ontvouwen zich, waarbij een balans van turfrook, maritieme invloeden en fruitige ondertonen naar voren komt. Elementen van eikenhout, vanille en gedroogd fruit vermengen zich harmonieus en creëren een symfonie van smaak.

De afdronk is langdurig en bevredigend, met aanhoudende rokerigheid en een vleugje zoetheid die op het gehemelte blijft hangen en een blijvende indruk achterlaat.

De Port Ellen 8th Annual Release 29 Years Old 55.3% toont het uitzonderlijke vakmanschap en de erfenis van de Port Ellen Distillery. Het is een whisky die zowel liefhebbers als verzamelaars koesteren, omdat het een stuk whiskygeschiedenis vertegenwoordigt en de kunst van deze iconische distilleerderij belichaamt.

Kortom, de Port Ellen 8th Annual Release 29 Years Old 55.3% is een buitengewone whisky die de voortreffelijkheid en het erfgoed van de Port Ellen Distillery toont. Zijn langdurige rijpingsperiode heeft geleid tot een complex en boeiend smaakprofiel dat whisky-liefhebbers zeker zullen waarderen. Of het nu bij speciale gelegenheden wordt genoten of gekoesterd wordt als een verzamelobject, deze expressie getuigt van de vakmanschap en kwaliteit van Port Ellen whisky's.


Aan favorieten toegevoegd