Wijnen van Chateau Pape Clement

ProducentNaam Jaar l. Parker
Robert Parker is 's werelds meest toonaangevende wijnrecensent. Beoordelingen lopen van 50 tot 100 punten.
Overige
Proefnotities van andere wijnprofessionals zoals WineSpectator, James Suckling, Burghound, Jasper Morris, Vinous, Je Dunnuck, Decanter. Beoordelingen lopen van 50 tot 100 punten.
JR/RG
Proefnotities van Jancis Robinson of Rene Gabriel op een schaal van 10 - 20 punten.
BOW
Beoordelingen van het Best of Wines proefpanel
#
Aantal flessen in voorraad
Prijs (incl. BTW)
Chateau Pape Clement (slightly bin soiled label) 2007 0,75 92 90 3 € 102,95 € 124,57
Chateau Pape Clement 2007 0,75 92 90 2 € 116,95 € 141,51
Chateau Pape Clement 2020 0,75 94 98 9- 1 € 82,00 € 99,22

Chateau Pape Clement

Château Pape Clément is het oudste wijnhuis van Bordeaux. De allereerste oogst vond plaats in het jaar 1252!

Het toen nog Domaine de la Mothe werd in 1299 overgenomen door Gaillard de Goth. Dit was op verzoek van zijn broer Bertrand de Goth, want Bertrand was net aangesteld als aartsbisschop en daarom kon hijzelf niet toetreden tot het landgoed. Enkele jaren later werd Bertrand zelfs benoemd als Paus Clément V. Net voor het overlijden van Gaillard werd het château overgedragen aan Bertrand, die het wijnhuis omdoopte tot Château Pape Clément. In 1980 kwam het landgoed in handen van Bernard Magrez.

Er worden drie verschillende plots rondom het château in Pessac-Léognan, Graves gecultiveerd. Hier staan cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, sauvignon blanc, semillon, muscadelle en sauvignon gris aangeplant. Deze drie percelen hebben samen een totale oppervlakte van 60 hectare. Het terroir bestaat uit alluviale bodems met grindafzettingen van de Garonne rivier. Omdat bij Pape Clément het uitdrukken van het terroir centraal staat, worden oude tradities gecombineerd met moderne technieken. Zo worden er onder andere drones en elektrische tractoren ingezet en gebruikt men de Green-Seeker, een device die informatie geeft over de groei van de wijnstokken. Op die manier kunnen de percelen naar behoefte bewerkt worden.

Voorafgaand aan de vergisting wordt een deel van de trossen handmatig ontsteeld. Daarna vindt er een strenge selectie plaats, zodat alleen de beste kwaliteit druiven worden gebruikt. Vervolgens komt de fermentatie komt op gang door inheemse gistculturen in vaten van terracotta. Als de vergisting is gestopt worden zowel de rode als de witte wijnen door middel van de zwaartekracht overgebracht naar houten vaten. De houtopvoeding duurt gemiddeld 16 tot 18 maanden. De eeuwenoude geschiedenis, de innovaties, de tradities en het terroir zorgen ervoor dat dit wijnhuis een onberispelijke reputatie heeft.

De twee legendarische vintages van Pape Clément zijn 2009 en 2010. In beide jaren werd het wijnhuis beloond met 100 Parker Punten. Dat waren de Pape Clément 2010 en de Pape Clément Blanc 2009.

Lees meer
Chateau Pape Clement
Aan favorieten toegevoegd