Twee nationale iconen

Twee nationale iconen

Screaming Eagle 1999

Een van de Amerikaanse iconen, zowel qua wijn, als zijnde een echt icoon, is de Screaming Eagle. Met bijna 90% Cabernet Sauvignon en een klein percentage Cabernet Franc en Merlot, is dit een typische Bordeaux Blend die ook grote overeenkomsten toont met verschillende jaren van Chateau Mouton Rothschild. Het is dus niet meer dan logisch om deze twee wijnen eens naast elkaar te drinken.

Om de Screaming Eagle 1999 te vergelijken met een Mouton, viel onze keuze op een Mouton Rothschild 1986. Dit was een fantastisch jaar voor Mouton Rothschild, zelfs beloond door Robert Parker met 100 punten, maar nog niet ontwikkeld tot zijn volledige potentieel. Deze wijn moest het dus opnemen tegen de iconische Amerikaan, die - ondanks zijn score van 97 punten van Robert Parker - wel op zijn best was qua drinkbaarheid. Een titanenstrijd dus. We besloten beide wijnen eerst rustig te laten ademen, terwijl wij onze smaakpapillen vast wakker maakten met een glas Dauvissat Chablis le Forest.

Na te hebben genoten van de Chablis, gecombineerd met een discussie over voetbal en de huidige status van popmuziek, richtten we onze aandacht op de moeilijke taak die voorhanden was: het proeven van de twee legendarische wijnen.

Mouton Rothschild 1986

Chateau Mouton Rothschild is altijd al een van de legendarische Chateaus van Frankrijk. Hoewel het Chateau slechts een 2e Cru toebedeeld kreeg in de classificatie van 1855, duurde het niet lang voordat wijnliefhebbers de kwaliteit van deze wijn ontdekten en erkenden. Het duurde echter tot 1973 voordat Mouton Rothschild (eindelijk) opgenomen werd in de lijst met 1er Cru wijnen.

Het jaar 1986 was een zwaar jaar voor wijnboeren in de Bordeaux. Door een extreem hete en droge zomer, waren de wijnen in gevaar om veel te vroeg rijp te zijn. Toen in september eindelijk de langgewenste regen begon te vallen, werd een goede oogst op het laatste moment toch nog gered. Hoewel 1986 niet voor alle wijnen een goed jaar is geweest, zijn de wijnen uit de Pauillac, of eigenlijk de Cabernet Sauvignon druiven, erg voordelig uit dit jaar gekomen. Pauillac heeft in dit jaar wijnen met een hoge concentratie en een hoge rijpingspotentie geproduceerd, gemaakt van volledig gerijpte druiven.

Omdat we waren gewaarschuwd vanuit verschillende kanten dat de Mouton 1986 nog erg aan de jonge kant was, hebben we deze wijn ruim twee uur gedecanteerd. Na twee uur, werden we vooralsnog weggeblazen door de kracht, de structuur en de balans van deze wijn. Een pronkstuk, overladen met zwart fruit, droptonen en het puntenslijpsel, wat zo typerend is voor de Pauillac. De wijn was inderdaad nog jong, en alle twijfel over de uitspraak dat deze wijn in de 22e eeuw nog steeds drinkbaar zou zijn was weggenomen.

BOW: 10

Screaming Eagle 1999

Dit relatief nieuwe en kleine wijnhuis met wijngaarden in California, is opgericht in 1986. Screaming Eagle releasede zijn eerste jaargang in 1992 en ontving onmiddelijk de ongekend hoge score van 99 punten van Robert Parker. Door de hoge kwaliteit van de wijnen, in combinatie met het extreem kleine aantal flessen dat jaarlijks op de markt verschijnt, is Screaming Eagle een van de meest gezochte en een van de duurste wijnen in de wereld.

Het jaar 1999 in California was (evenals 1986 voor de Bordeaux) een redelijk moeilijk jaar. Een nat en koud voorjaar, werd gevolgd door een tegenvallende zomer. Toen in Augustus de temperaturen zelfs nog verder daalden, maakten de wijnboeren zich zorgen over hun oogst. De angst leefde dat de druiven niet rijp genoeg zouden worden dit jaar. Gelukkig zorgde een overvloed aan zon tegen het einde van de zomer toch nog voor een goede rijping, waardoor de oogst werd gered.

De Screaming Eagle was zijdezacht en gebalanceerd tot in het extreme. Rijke aroma's van Crème de Cassis, rood fruit en zelfs florale tonen. Een overdonderende wijn van zeer hoge kwaliteit. We werden weggeblazen door de structuur, balans, soepele tanines en zelfs lichte rokerigheid. Absoluut een adembenemende wijn.

BOW: 9+

Om toch een uitslag aan deze strijd te geven: Mouton is de winnaar. Hoewel beide wijnen, erg dicht op elkaar zaten. Beide flessen waren in perfecte conditie, maar de Mouton heeft het voor zich dat hij de komende 10-20 jaar nog verder zal ontwikkelen. Een van de duidelijkste verschillen is natuurlijk het terroir, die bij de Mouton overduidelijk aanwezig was. Diep onder de indruk van het zijdezachte karakter van de Screaming Eagle en weggeblazen door de kracht van de Mouton, kunnen we wel stellen dat dit een stillere proeverij was dan we doorgaans hebben.

Blog door Peter

 

Spätlase: de geschiedenis van de zoete dessert wijn
 

Spätlase: de geschiedenis van de zoete dessert wijn

Bekijk blog
10 Verrassende feiten over de geschiedenis van champagne
 

10 Verrassende feiten over de geschiedenis van champagne

Bekijk blog
Talking Wine Romana Echensperger MW
 

Talking Wine Romana Echensperger MW

Bekijk blog
Aan favorieten toegevoegd